Nina Malmström

Att flyga med bebis – mina bästa tips

Vi har alltså redan hunnit med sex flygresor med Isabella och imorgon väntar den sjunde. Mer än hälften av gångerna har jag och lillan flugit helt ensamma. Jag vågar påstå att jag börjar känna mig ganska varm i kläderna nu, men å andra sidan är det ingen jättelång sträcka mellan Barcelona och Göteborg. Tre timmar tar det och det handlar heller inte om några jättestora flygplatser. I sommar kommer vi flyga till Brasilien och hälsa på Gabriels familj och då väntar ju en betydligt längre resa. Kan återkomma efter det med nya tips, om ni vill.

Isabella är dessutom bara fem månader och jag tror nog inte att det kommer bli lättare med tiden, utan snarare tvärtom. Tänk när hon börjar springa omkring och inte längre vill sitta still. Haha! Jag tror dock det värsta man som en förälder kan göra FÖR SIG SJÄLV är att undvika att resa bara för att det känns skrämmande eller nervöst. Då kommer det bli hundra gånger värre sedan när det väl är dags. Det kommer säkert inte vara helt smärtfritt alla gånger, men när är livet med barn det?

Processed with VSCO with f2 preset

Mini-Bella gör tummen upp för första flygresan.

Flygresa nummer två – ”jag kan redan det här mamma”.

Här kommer mina bästa tips:

 • Först och främst, var ute i GOD TID! Innan jag fick Isabella anlände jag alltid till flygplatsen i sista sekund – nu ser jag till att ha i alla fall två timmar tillgodo innan avgång. Man vet aldrig om man behöver mata, byta blöja och kanske mata igen. Räkna med att vad som helst kan hända.
 • Använd bärsele så du kan ha bägge händerna fria – framför allt om du reser själv. Pass och boardingpass ska upp och ner i väskan, kanske har du även ett handbagage att bära/dra på. Eller så behöver du gå på toaletten, men har ingen som kan hålla bebisen under tiden. På vissa flygplatser får man ta med vagnen ända till gaten, på vissa inte.
 • Ta gärna med en nappflaska med ersättning/utpumpad mjölk. Många bebisar får ont i öronen vid start och landning, men det kan hjälpa om de äter under tiden. Det kan dock vara svårt att komma åt att amma då sätena är trånga och du måste ha bälte på både dig och den lilla. Man får ha med flaska genom säkerhetskontrollen, men visa upp den i förväg. Barnmat ska också gå bra.
 • Isabella har tack och lov aldrig fått ont i öronen, men jag har alltid sett till att spraya några duschar koksaltlösning i lilla näsan innan vi går på planet för säkerhets skull. De gånger hon varit lite snuvig har jag använt snorsugen för det värsta som finns är ju att resa när man är täppt, stor som liten.
 • Lägg ner så många blöjor du tror att du kommer att behöva – och fem till! Man vet aldrig vad som kan hända och inte det lättaste att få tag på blöjor på varken flygplats eller flygplan.
 • Ta med ett skötunderlägg! Det finns skötbord inne på flygplanets toalett, det är väldigt litet och framför allt STENHÅRT. Kan vara bra att ha något att lägga under bebisen.
 • Vi har köpt en speciell väska till vagnen och den är GULD VÄRD, då vi ju reser en hel del. Tar alltid med vår Bugaboo utan att behöva vara orolig att den handskas vårdslöst, kastas och går sönder. Har man ingen väska går det att hyra från ett företag som heter Airshells – googla! Vi gjorde det en gång till vårt babyskydd och det funkade bra.
 • Vi flyger mest med Norwegian och där får man på bebisens biljett ta med barnvagn, babyskydd och 5kg incheckat bagage i egen väska eller förälderns. Tror att det är ungefär samma regler även hos andra flygbolag, men kolla upp i förväg.
 • Ha gärna med en mysig filt då det kan vara ganska kyligt på flyget och långt ifrån mysigt. Den kan man även lägga över öronen då det ofta är rätt högljutt och mycket brus. Om planet inte är fullsatt – be om att få en hel rad för dig själv så kan du lägga ner bebisen på sätena för att sova.
 • Ta med något att äta till dig själv, exempelvis någon frukt eller snacks. Kanske hinner du inte få i dig något på flygplatsen och kanske missar du när de rullar ut restaurangvagnen på flyget för att du just då byter en blöja eller försöker underhålla en missnöjd bebis. Att du är hungrig gör inte resan lättare.
 • Packa smart. Ta bara med det allra nödvändigaste i handbagaget. Det är tillräckligt tungt att släpa på en bebis.
 • Är din bebis tillräckligt stor för att uppskatta leksaker, kan det vara bra att ha med någon eller några i väskan för krissituationer 😉

Och framför allt – TA DET LUGNT! Allt kommer gå jättebra! Våga be om hjälp! Och skulle din bebis börja gråta så är det faktiskt inte hela världen. De allra flesta människor gillar barn och det är stor skillnad på en liten bebis som skriker för att den är ledsen eller en fyraåring som håller låda bara för att.

Säg bara till om det är något jag har missat eller något mer ni undrar över så fixar jag ett nytt inlägg. Trevlig resa! KRAM

IMG_8543

IMG_8541

Processed with VSCO with f2 preset

TREVLIG RESA!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Annika Strandh

  Hej!

  Tack för tipsen! Ska snart göra första flygresan med vår då 1-åring. Du skrev att nu borde airshell för babyskyddet? Vi ska ta med babyskyddet nu och funderar på vilken av airshells väskor som vi ska ta. Den för bilbarnstolar verkar så smal och speciell i formen. Vet du vilken ni hade?

  /Annika

  1. ninamalmstrom

   Hej Annika, oj jag kommer faktiskt inte ens ihåg att det fanns olika storlekar vid det tillfället som jag hyrde. Var ju ett par år sedan nu, kan ju ha ändrats? Löste det sig för dig? Kram!

 2. Emma Hallgren

  Tack för tipsen! Har du fått egen biljett för barnet eller går hon in via din?
  Bokat resa och fick hem biljetterna men ingen till dottern även om hon står med i dom andra papprena.

  1. ninamalmstrom

   Fram tills två års ålder åker de ju ”gratis” (man betalar endast flygskatt) och får därför inget eget säte = får ligga i famnen/sitta i knäet. Jag tror dock att vi har fått eget boardingpass till Isabella ändå när vi har flugit, men utan streckkod så de har ”blippat” in henne på min biljett…

 3. Mia

  Tack för inlägget! Gör min första resa på onsdag BCN-GOT med min 3,5 månaders… börjar bli lite smått nervös ☺️ Ser att Isabella är ungefär samma ålder på några av bilderna, du tog inte med bilbarnstol ombord på planet? Checkade du in vagn och bilstol? Vad är bäst? Har inget i GBG så hade gärna fått med mig allt. Men bilstolen är ju jättetung tom utan bebis… 😬

  1. ninamalmstrom

   Hej Mia! Kul att du gillade inlägget 🙂 Det ska nog gå jättebra, BCN-GOT är ingen jättelång sträcka och förhoppningsvis prickar du in så bebben sover större delen av tiden. Ibland har jag haft med bilbarnstol, men aldrig med in i planet – då måste man boka ett eget säte för barnet, vad jag har förstått. Så de gångerna jag haft med den så har jag checkat in den som specialbagage, åker du med Norwegian ingår det i bebisens biljett (plus 5kg incheckat bagage), men inte med Vueling eller Iberia vilket kan vara bra att veta. Jag har alltid med mig vagnen som jag checkar in, men vi har en speciell reseväska med hårda vadderade kanter som skyddar. Mitt bästa tips när du flyger med liten är att ha med bärsele eller bärsjal!! Utan den hade jag aldrig klarat alla våra flygresor – så guld värt att ha båda händerna fria. Lycka till!!

 4. Anna

  Får man ha med sig en liten mängd vatten i nappflaskan? Tänker vid start o landning så lillkillen vägrar välling o ersättning – bara amning som funkar o är rädd att det blir trångt som sagt. Är så luddigt på flygbolagens hemsida när det gäller detta tycker jag!;s

  1. ninamalmstrom

   Åh jag har aldrig haft med vatten i själva nappflaskan, men tror inte det ska vara några problem. Annars kan du ju bara ta med den tom genom säkerhetskontrollen och sedan fylla på den på flygplanstoaletten innan ni går på flyget 🙂 Så brukar jag göra till mig själv i alla fall, så slipper man köpa en flaska vatten varenda gång. Kram!

 5. Anna

  Åh tack för tipsen! Massa bra saker att tänka på👌🏻💕 tillhör den gruppen som kommer göra nästa resa när liten hunnit bli dryga året & förmodligen kommer ha NÅGOT svårt att sitta still😅🙈

  1. ninamalmstrom

   Åh, men spännande – vart ska ni åka?? Jag lovar att uppdatera med en ny lista lite längre fram när lillan fått mer spring i benen OCH såklart redan efter vår långresa till Brasilien. Än så länge har Gabriel (Isabellas pappa) inte varit med på en enda flygresa, så tänker att det är inte mer än rättvist att han får dra det tunga lasset under den resan… Tror jag bokar in mig själv i första klass 😉 Hahaha, nejdå <3

   1. Anna

    Vi ska till Kreta i september=) vill försäkra oss om lite sol & värme, vilket man inte vågar ta förgivet efter förra sommarens ”fiasko” 😅 Hahah! Det tycker jag du gör helt rätt i. Låter helt klart som det kan vara hans tur att svettas lite i det fallet 😉💗