The perfect gap – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

The perfect gap

Något som det pratas mycket om är “the perfect gap”. Och då menar jag inte det där gapet mellan låren (som jag inte har, aldrig haft och nog aldrig kommer att få – men jag känner mig ganska lycklig ändå), utan den ultimata åldersskillnaden mellan syskon.

Idag är det rätt vanligt och nästan lite inne att skaffa barn väldigt tätt. Jag tänker spontant “åh så jobbigt med två blöjbarn” eller “hejdå till den redan obefintliga sömnen och välkommen alla trötthetsrynkor och gråa hår”, men samtidigt tänk så kul kidsen kommer ha ihop. Av egen erfarenhet (då det är fyra år mellan mig och min äldre bror och fem år mellan mig och yngre bror) vill jag inte heller ha alltför många år mellan mina barn – då det kanske inte kommer kunna leka så mycket ihop, utan snarare bli storasyskon och lillasyskon. I en artikel i ViFöräldrar menar en psykolog och psykoterapeut att den bästa åldern för ett barn att få en yngre syster eller bror är i tre års åldern, MEN OH NO – what about treårstrots?!

Hur man än vrider och vänder på det så finns det såklart både fördelar och nackdelar. Så vad är egentligen “the perfect gap”?

Att bli gravid är ju absolut ingen självklarhet och jag är så otroligt glad att jag fått uppleva det en gång i mitt liv, men samtidigt hade jag hemskt gärna velat ge ett syskon till Isabella lite längre fram. Gärna flera stycken, tre allra helst om jag hade fått önska. Och då kanske man inte bör vänta alldeles för länge mellan varven, för man vet ju som sagt inte. Men inte riktigt ännu, jag hade gärna sett att Isabella får lite ordentliga rutiner först –  börjar sova bättre om nätterna, gärna slutar med blöja och så vidare. Och för hennes egen skull vore jag glad om hon kanske hade börjat förstå och kunna uttrycka sig själv lite också. Vi får se, vi får se 🙂 Bebislängtan kom redan när lillan bara var några veckor gammal, så man vet aldrig.

Vad har du för erfarenhet av det här? Hur många år har du mellan dina barn eller hur många år hade du önskat? Jag skrev lite kort om det här på min Instagram för en tid sedan och det var åldersskillnader med alltid från 14 månader till 12 år. Dela gärna med dig, är så himla intressant tycker jag. KRAM!

Jag och mina brorsor för en himla massa år sedan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Victoria

  Vi har 18 månader mellan våra. Storasyster är just nu 21 månader och lillebror 3 månader och hittills har det fungerat jättebra 🙂

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh verkar ju supermysigt med så tätt! Skönt att funkat jättebra än så länge 🙂 Sover de bra? Det hade nog varit det tyngsta för mig tror jag… KRAM!

 2. Trebarns mamman

  Vi har 3 pojkar som det är 2 år och 3 månader samt 17 månader mellan. (4år, 21 månader och 4 månader idag) mellan barn ett och två så var det inga problem, men med barn nummer tre så blev det jobbigare med att ha tre så små barn. Nu är yngsta 4 månader och först nu har vi kommit in i det här med att vara fem i familjen och alla känns nu tillfreds med det. Men det var fyra lååånga ganska jobbiga månader. Men nu känner jag att det var helt rätt att skaffa dem så tätt. Dom kommer ha mycket utbyte av varandra när dom växer upp.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh det förstår jag, skönt att ni kommit in i det nu i alla fall 🙂 Det måste få ta den dit det tar ändå, tänker jag. Tror också att barnen kommer ha så roligt ihop när de blir äldre om det är ganska tätt emellan – tänker att 2,5 år kanske vore det bästa för oss. Men, sedan är ALLA barn olika också så man vet ju aldrig 🙂 Tack snälla för din kommentar, KRAM!

 3. Emi

  Det tog oss 1,5 år nästan att bli gravida med första och hittills “enda” barnet som nu sitter och jollrar bredvid mig. Drömmen är 3-4 barn och 2-3 år mellan, men jag tar inget för givet. Blir det tidigare så blir det, men just nu vill jag ge allt till dottern och vill inte dela min uppmärksamhet än för hennes skull. Innan hon kan gå vill jag inte bli gravid.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Nej, man vet ju aldrig – det är ju det. Många pratar om att “skaffa barn” och visst, för vissa är det så enkelt – men oftast tar det faktiskt tid. Men känner precis som du att jag helst vill fokusera 110% på Isabella nu de närmsta 2-3 åren innan det blir tal om ett syskon, men blir det tidigare så blir det 🙂 Njut nu av din lilla och stort grattis!! Stor kram och tack för din kommentar <3

 4. Linda

  Vi har 1.5 månader mellan flicka pojke och sedan en till pojke efter 2,2 månader. Anledningen är att jag är såå gammal, 35 o vill ha tre barn och vi haft svårt att få första. Jag är själv uppvuxen tätt. Men man får tänka på att föräldrar ska orka oxå. sjuk jobbigt. Barnen får inte heller all uppmärksamhet heller och det kan uppstå konkurrens. En 3 åring går att prata med och tycker oftast det är kul med syskon medans en 2 åring vill va med sin mamma själv. Hade jag kunnat valt så minst 2,5 år mellan! Det är ju trots allt syskon, inga lekkamrater de ska få ☺️

   1. ninamalmstrom
    ninamalmstrom

    Åh – hur tycker du att det funkar och har funkat hittils? Fördelar/nackdelar? Tack för att du delade med dig, kram!

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh så mysigt ändå med tätt mellan barnen, men förstår att det kan vara jobbigt många gånger. Det tyngsta för mig hade nog varit sömnen. Tänker också att vi ska försöka med 2,5 år – det känns mest lagom, men blir det tidigare så blir det 🙂 Eller senare också för den delen, man vet ju som sagt inte – och som du säger, det är ju syskon och inte lekkamrater. Tack snälla söta för din kommentar, kramar från Barcelona!

 5. Tove

  Jag har 16 mån mellan min dotter, 2 år, och son, 7 månader. För oss passade den åldersskillnaden utmärkt! För det första har man alla blöjår och vakna nätter avklarade snabbt och slipper “börja om” när det första barnet fått in bra rutiner. Sen har de också så sjukt kul med varandra! De leker redan, trots att lillen bara är 7 mån! Det är då roligt för hon är så tidig med språket (sa sin första 3-ordsmening när hon var 10 månader… “Titta pappa vovve”) och han är tidig motoriskt. Så hon pratar massa med honom och han skrattar och det roligaste de båda vet är när hon tar honom i handen (och jag håller i andra) och de går omkring! Älskar att se deras kärlek mellan varandra. Det finaste man kan ge sitt barn är ett syskon. Men jag tror på att man känner efter själv och gör det som passar en själv. Så vänta du, om det känns rätt. Eller kör på om det känns rätt. Kram!

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh jag kan absolut förstå den tanken och så kul att de har så roligt med varandra redan. Det är nog precis som du säger – man känner nog själv vad som är rätt, men det är ändå kul att höra hur det ser ut i andras familjer 🙂 Tack snälla för din kommentar Tove! Kram

 6. Jessica

  Vi har 18månader emellan våra och för dem är det perfekt för oss har det varit väldigt jobbigt. Vi hade inte räknat med allt som vi jobbat med. Men är så nöjd för de älskar verkligen varandra.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Så mysigt att de går så bra ihop, men kan nog vara rätt tufft för föräldrarna. Känner nog att jag skulle vilja “vila upp” mig lite till innan nästa bebis och njuta av min lilla till 110%, men vi får se 🙂 Tack för din kommentar, stor kram

 7. Martina

  Vi har 19 månader mellan våra barn. Har fungerat jätte bra. Storasyster accepterade lillebror väldigt fort. Nu är dom 3,5 och 2 år och leker jätte bra ihop. Dom har alltid varandra vilket känns skönt. Jag säger inte att de är lätt men jag rekommenderar de om man kan.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Vad skönt att det har fungerat bra för er och så kul att er stora tjej accepterade lillkillen så fort! Jag längtar som sagt redan efter en till, men vi får se vad som händer – bara man är inställd på att allt inte kommer vara lätt som en plätt, som du säger, så går det nog bra vilket som. KRAM!

 8. marina

  Jag har 11 månader och 1 vecka mellan mina små å det funkar superbra än så länge! Storasyster (14 månader nu) pussar å kramar glatt lillebror 😍 vi tänkte att det kanske kunde vara lika bra å ta alla vakennätter å blöjbyten på en å samma gång och att barnen alltid har nån att leka med!

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Men så gosigt!! Och du har rätt i det där med vakennätter och blöjbyten 🙂 Tack för din kommentar Marina, kram!

 9. Lena

  Jag har 2 år och 4 mån mellan de två första . Sedan 3 år och 4 mån till nummer 3. Den sista är det 4 år till .
  Alltså 4 barn på 9 år och 7 månaders tid. Det var och är bra.

 10. Malin

  Mellan mina barn är det ganska exakt 4 år. Jag hade gärna haft 3 år mellan dem, men det ville inte sambon. Nu i efterhand kan han också hålla med om att det var lite för mycket med 4 år. Mycket med tanke på att det dröjer lite till innan de kan leka tillsammans. Hade skillnaden varit mindre hade de tidigare kommit på samma nivå och fått mer utbyte. Lillebror avgudar sin syster, men hon tycker att han är lite för liten än.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Ja, det är ju fyra år mellan mig och min storebror och det är rätt stor skillnad – i alla fall under olika åldrar. Tre år känns rätt perfekt, men det blir säkert bra hur det än blir 🙂 Tack så jättemycket för din kommentar Malin!

 11. Sarah

  Vi har ganska precis 2,5år mellan våra grabbar och hoppas på att vi blir gravida igen innan 2an fyller 2.. 🙂

 12. Leigh

  Mina söner är födda med 14 månaders mellanrum! Känner inte heller att de är en trend utan bara ett val vissa har gjort eller haft turen att få ett mirakel till så pass tätt 🙂

 13. Annica

  Hm.. jag har 1 år och 18 dagar mellan första och andra barnet. 1 år, 8 månder och 12 dagar mellan tvåan och trean. Men tre barn under tre år, det känns helt klart. Även om de leker fantastiskt bra ihop de två stora nu.

 14. Katja

  Hej! Jag har fyra barn, åldersskillnaden mellan de äldsta är 23 månader och de var bästa kompisar till skolåldern. Därefter fick vi en sladdis efter 7 år och ytterligare ett barn efter 6 år. Det är helt fantastiskt att se kärleken mellan syskon och även när de två äldsta var tonåringar när de fick sin minsta bror så tog de rollen så seriöst och överröser med kärlek. Lycka till med allt, oavsett hur man gör blir det rätt.

 15. Malin

  Hej!
  Snubblade nyss un på din blogg och ville kommentera genast..
  Vi har två barn och det är 1 år och 8 månader mellan dem.. Jag längtar efter ett tredje barn och hade hoppats på samma åldersskillnad mellan 2an och trean men det blev inte så.. Jag bara hoppas vi får chansen en gång till att få en bebis ! 🙂
  Ha det bra!

 16. Ereeka

  Vi har 3 år och 3 månader mellanår tjejer. Jag vill hellre ha barn tätt, men å andra sidan så är stora tjejen en så himla duktig storasyster som kan hjälpa till med sin lillasyster.

 17. Matilda de Smits

  Mellan första och andra barnet är det 2 år och 3 månader och det har varit en bra skillnad tycker jag 🙂 Sen kom en sladdis för 8 månader sedan så det skiljer 7 1/2 år och nästan 10 år mellan henne och pojkarna och det är verkligen helt underbart med denna ålderskillnad! Äldsta sonen är 10 1/2 och andra snart 8 1/2. Jag kan kanske tänka mig en till om några år men vill just nu njuta av att vi har en bebis här hemma! Jag är 29 men känner ingen press än över åldern om vi ska hinna med en till 🙂 kram till er