Nina Malmström

4D-ultraljud

När Isabella låg i magen gjorde vi ett 4D-ultraljud vilket vi inte alls hade planerat från början.

Jag gick till en privat barnmorskemottagning i Göteborg under hela graviditeten, men det var inget som erbjöds där  så i så fall hade man fått åka någon annanstans i landet. Kollade ärligt talat aldrig upp vad det skulle kosta, men något säger mig att det inte är särskilt billigt. Men så dök det upp ett riktigt bra erbjudande här i Barcelona så vi tänkte – Why not? Tror vi betalade max 300 kr.

Det är fortfarande lite osäkert huruvida ultraljud kan påverka fostret och rekommendationen är ju att inte göra det ”i onödan”. Men samtidigt känns det alltid skönt att checka en extra gång att allt är okej. I och med att jag gick hos en barnmorska i Sverige hade inte Gabriel möjlighet att följa med på mer än någon enstaka träff. Så det kändes även bra att han för en gångs skull kunde hänga på och få känna sig lite mer delaktig. Det fanns ju typ inget bättre än att få se det lilla livet på skärmen eller höra lilla hjärtat ticka – allt blev plötsligt så mycket verkligare.

Jag kommer såväl ihåg den där lilla bönan vid första ultraljudet – låg ”det där” verkligen inne i min mage och var ”det där” verkligen ett barn? Och den obeskrivliga känslan när jag vid KUB-testet bara några veckor senare verkligen kunde SE att det faktiskt var en liten bebbe. Så sjukt! Och hur hon vid rutinultraljudet i mitten av graviditeten drack fostervatten, snurrade på navelsträngen och lekte rövare därinne. Vad häftigt ändå!

However, jag var ganska nervös inför 4D-ultraljudet. Tänk om något var fel? Jag var lite orolig att man skulle upptäcka någon missbildning som man inte kunnat se på tidigare ultraljud, typ en näsa i pannan, en enögd bebis eller något sånt. Haha! Men allt såg jättebra ut och det var bara så JÄKLA coolt. Jag kan då inte förstå hur det är MÖJLIGT att se så väl GENOM HUDEN?! Visst, bebbarna ser ju mer eller mindre ut som små rymdvarelser – eller snarare lergubbar – men ändå, man kan ju ändå urskilja ansiktsdragen och kroppsdelarna ganska tydligt. Hur knäppt är inte det?!

Till en början var Isabella helt sjövild – hon rullade runt och hade sig så det var jättesvårt att fånga något på bild eller film. Tjejen som gjorde ultraljudet undrade om jag ätit massor sötsaker precis innan eftersom bebisen var så hyper, men nej… that’s just the way she is. Haha! Hade nästan glömt bort hur galen Isabella var när hon låg i magen, men nu när jag tänker tillbaka på det minns jag vilken vild bebis som härjade därinne. Snacka om duracellkanin!

När Isabella till slut blev lite lugnare bestämde hon sig istället för att gömma sig för oss. Hon låg med armarna i kors över ansiktet så man nästan inte såg någonting. Som tur var hade tjejen som gjorde ultraljudet världens tålamod och lät oss stanna dubbelt så länge än avtalat i försök att få till en bra filmsnutt och några bilder. Och det fick vi till slut! Vi såg två superstora kinder och en söt liten näsa. När vi kom hem jämförde vi med en av mina gamla bebisbilder och tycktes se tydliga drag från mig i henne. Om Isabella var lik sig på bilden när hon kom ut? Det är svårt att säga – men två ENORMA kinder hade hon ju i alla fall och det sägs att hon är en kopia av mig…

baby 4D_24Här är en av bilderna vi fick på lillan där hon INTE gömde sig bakom händerna. Så häftigt!Och bebisbilden (sorry för lite dålig kvalle) på mig som vi jämförde med. Vad tycker ni? 

Om jag får möjlighet att göra ett 4D-ultraljud under en framtida graviditet så skulle jag troligtvis tacka ja – som en kul grej. Man är ju lite nyfiken av sig, men jag skulle nog aldrig betala stora summor pengar för att göra det. Man får vara beredd på att bebben inte alls vill samarbeta – kanske ser man ingenting.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.