Bebisnamn – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Bebisnamn

Oj så svårt det kan vara med bebisnamn – det är faktiskt ett stort ansvar att bestämma namn på sitt barn. Det är ju verkligen något som kommer följa med barnet resten av livet, vare sig han eller hon vill det eller inte, och då bör det allt tänkas över både en och annan gånger kan jag tycka. I de allra flesta fall är man ju dessutom två föräldrar – vilket betyder två mer eller mindre starka viljor – som ska samsas och enas.

Namn i sig är ett ganska laddat ämne. Troligtvis associerar vi de allra flesta namn med någon vi någon gång träffat eller hört talas om. De får oss att tänka på personer från vårt nu och från vårt då – vilket helt klart kan ge oss en hel del känslor, positiva som negativa. Och alla har vi ju olika erfarenheter, liksom olika smak. Hela den här bestämma-namn-grejen kan nog få även de allra lyckligaste relationer att knaka i fogarna.

Det var inte jättelätt för oss att välja namn till Isabella, framför allt inte med tanke på att jag kommer från Sverige, Gabriel från Brasilien och vi för tillfället bor i Spanien, men (på grund av Gabriels futsalspelande) inte alls vet vart vi kan komma flytta under de närmsta åren. Vi var därmed i alla fall överens om att det skulle vara ett namn som fungerade på såväl svenska som portugisiska, spanska som engelska. Dessutom skulle det ju såklart vara ett fint namn som vi båda tyckte mycket om. Vilket inte var det allra lättaste.

Jag har haft, som säkert många tjejer, en lång lista med potentiella namn till mina framtida barn sedan jag var liten (se listan längst ner i inlägget för namninspo), men jag kan tala om för er att det var en hel del utav mina favoriter som jag omedelbart kunde glömma. Gabriel är normalt ingen jätteenvis person – vilket jag är och alltid har varit – så jag brukar faktiskt för det allra mesta få min vilja igenom. I alla fall förr eller senare. Haha!

Så jag var ärligt talat rätt inställd på att jag skulle kunna välja och vraka i namndjungeln precis som jag ville, men just i den här situationen – var Gabriel mer bestämd än jag någonsin kunnat föreställa mig. För att ni inte ska tycka att jag är allt för orättvis kan jag dock tillägga att jag var den enda som kom med några namnförslag (vilka han ratade majoriteten av direkt). Det var bara NO NO NO och då är det ju inte mer än rätt att man blir lite irriterad. Till slut kom vi alla fall gemensamt (jag föreslog och han sa ja) fram till våra tre favoriter: Isabella, Olivia och Matheo.

Gabriel tyckte absolut att vi tvunget måste bestämma i förväg och eftersom vi visste att det var en flicka i magen stod det mellan Isabella och Olivia. Här fick jag världens beslutsångest – tänk om vi bestämde något och så såg hon ut som något helt annat när hon kom ut. Kanske inget av namnen skulle passa? De flesta från Gabriels sida, familj och vänner, tyckte det var jättekonstigt att vi ännu inte hade bestämt något framåt slutet av graviditeten och det här är nog något kulturellt. I Brasilien verkar namnet vara bestämt i samma sekund som man kissar på stickan, medan det i Sverige känns lite mer öppet – man väntar gärna och ser vem det är som tittar ut först innan man hugger något i sten.

När lillan äntligen kom till världen såg hon mycket riktigt inte ut att heta någonting (tyckte jag) och på BB kallade jag henne bara för “bebisen”. Till slut frågade Gabriel – “det är väl en Isabella?” (han tyckte om Olivia, men Isabella var hans favorit) och då fick jag beslutsångest DELUXE och lät honom mer eller mindre take the final decision (händer typ aldrig annars, haha). Och idag passar det lillan SÅ BRA, visst är hon en Bella-Bus!!!

GetFileAttachment-21

Hennes fullständiga namn är Britta Isabella da Silva Dias och jag tycker verkligen det låter som ett prinsessnamn. Jag har alltid älskat långa flicknamn, eftersom mitt eget är så kort – och gärna med L i. Det låter så snällt på något sätt. Och så är hennes namn en riktig blandning! Britta är ju så svenskt och det heter hon efter min mormor OCH farmor. Isabella är ju både italienskt och spanskt från början och det passar super eftersom hon ju blev till i Spanien och Gabriels mormor var från Italien. Hon har fått hans efternamn eftersom jag tycker att det är SÅ FINT och exotiskt och för att jag planerar att också en dag få heta det 🙂 Haha! Han tyckte absolut att vi skulle ta mitt efternamn, men klingar inte Isabella da Silva Dias bra mycket bättre än Isabella Malmström?!

Har ni någon rolig namnhistoria? Hur gjorde ni för att välja namn till era små? Vilka är era favoritnamn? Jag tycker att det är så intressant så dela gärna med er.

Min bror och hans fru hade jättesvårt att enas om ett namn när de väntade sin lilla i höstas – de hade dessutom inte kollat upp könet i förväg vilket ju betydde dubbelt så många namn att bollas. Till slut köpte de varsin likadan namnbok och ringade var för sig in de namn som de gillade för att sedan sammanställa på en lång lista och se om de kunde hitta några gemensamma favoriter. Sedan testade de sina tre älsklingsnamn i några dagar på den lilla tjejen som tittade ut. Himla smart tycker jag – och det blev ju till slut en Stina, vilket inte kunde ha passat bättre.

Mitt råd till er blivande föräldrar är att inte gå allt för mycket efter alla namntrender – välj ett som ni verkligen själva tycker om. Och få inte panik om den lilla knodden inte ser ut som det namn ni tänkt er, det kommer han eller hon göra förr eller senare. Bebisar växer i sina namn, I promise!

Tänkte att det kanske kunde vara lite kul för er blivande föräldrar med lite namninspo – så här kommer mina listor som jag fann sparade i mobilen.

Flicknamn

Isabella

Olivia

Felicia

Nicolina

Miranda

Amanda

Alicia

Emilia

Elisa

Luiza

Bianca

Alexandra

Ebba

Ella

Eleonor

Leonore

Freja

 

Pojknamn

Matheo

Charlie

Jonathan

Adrian

Leandro

Nicholas

Leon

Leonel

Theodor

Adam

Sebastian

Filip

Vincent

Tim

Elliot

Oliver

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. ErikaSand

  Något som hjälpt oss mycket är Barnnamnsappen för iPhone! Extra kul är att man får namn från tv-serier och filmer också som typ Game of Thrones! 🙂

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh, den appen har jag aldrig hört talas om tidigare. Vad roligt! Vad blir det för namn för er? 🙂 Kram!

 2. vanja, gravid med första barnet

  Vi är 90% säkra på att det är en Freya i magen. Namnet var det sambon kom på, han älskar vikingar och den mytologin. I början var jag inte så frälst då mitt favoritnamn är Lowa. Så vi sa att vi har dom två och väljer när hon kommer ut, men allt efter att veckorna gick så ändrade jag mig och började tycka att Freya var riktigt fint, plus att det är en riktig buse inne i magen så Freya kändes mer passande haha.
  Sedan fick jag välja mellan namn, så det blir en Freya Linnea Ek! 🙂

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh Freya är så himla fint – och kul med lite annorlunda stavning. Aldrig sett innan 🙂 ska hon heta Linnea efter någon eller “bara” för att det är fint? Kram

 3. Katja

  Hej, vi har fyra barn och varje gång har jag gått och tänkt på barnnamn typ hela graviditeten. Och eftersom vi inte kollat upp könen har jag haft många förslag och precis som du var det bara jag som hade förslag, men pappan ratade oxå många av dem. Barnens namn är Elin, Noël, Julian och Tim. Det är sant att namnen passar dem perfekt, det är verkligen konstigt…. Tack för en fin blogg

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Hur irriterade är det inte när de själva inte kommer med några förslag, men ändå ratar typ alla man kommer med?! Haha, man kan ju bli tokig för mindre. Vad mysigt med så många barn!! Vill gärna också ha fyra en vacker dag 🙂 Och så fina namn dina kids har, tycker verkligen om Noel och Julian – Tim fanns ju med även på min lista. Tack snälla för att du läser bloggen, så himla roligt att du gillar den! KRAM

 4. Jennifer

  Hej! Superhärlig blogg! Hade du någon blogg innan den här där man kan läsa mer om din graviditet och liv i Barcelona och första tiden med Isabella? Om inte, kan inte du göra det? Jag är tex jättenyfiken på vad du tycker är största skillnaderna mellan Sverige och Spanien (för och nackdelar med båda), och vad jag förstått av dina inlägg så gick du både till barnmorska i Sverige (hur många gånger åkte du hem? Gick du nånsin till en doktor i Spanien? I så fall hur gick det? Kan du spanska?) och sen födde du i Sverige? När behövde du åka hem i så fall för man får väl inte flyga efter 7 månaden eller nåt sånt? Var Gabriel med under förlossningen? Iså fall hur timade ni det till Sverigevistelse? Sorry många frågor på en gång men blev så nyfiken! 😊 Kram!

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Hej Jennifer och tack så himla mycket för din fina kommentar! Så jätteroligt att du gillar bloggen, blir verkligen superglad över att höra det och vad kul med så mycket frågor. Det här med att blogga är HELT nytt för mig, började för ganska exakt tre veckor sedan – däremot var jag ganska aktiv på Instagram under min graviditet med Isabella, så om du vill gå in och kolla tillbaka lite där heter jag @ninaamalmstrom. Jag tänker att jag ska ha en frågestund inom någon vecka så ska jag svara på dina frågor och om det kommer in några fler – vad tror du om det? Tack än en gång och stor kram till dig <3

 5. Tanja

  Min stora pojke Isak var jag så övertygad om att det skulle bli en flicka så vi diskuterade inte killnamn ens..så han var en Amanda genom hela graviditeten.. bara någon vecka innan det var dags frågade jag om vi skulle överväga ett killnamn ifall… då tog vi första bästa förslag från kollegorna (vi jobbade på samma ställe) och så blev det en Isak…

  Lillgrabben var såååår.. då var det jag som var nejsägaren.. jag jobbar på skola och kan relatera till ALLA namn… Men vi kom överens om Kim… Vi visste att det skulle bli en pojke eftersom storebror inte kunde sluta prata om sin lillasyster… då måste man ta reda på och förbereda… och han var en Kim i ca 2 dygn men det gick bara inte så han blev en Noah.

  Och nu ville grabbarna jag huset veta även denna gången och en flicka it is…. 4 bokstäver är givet eftersom brorsorna har det så då blirriterad det e Lily och det passar sig bra när det visade sig (efter att vi bestämt oss) att min Mormors mamma hette Lily 😁

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh vilka fina namn!! Är alltid roligt att höra namnhistorier eller hur? 🙂 Ska bli spännande att få se bild på lilla Lily!!! KRAM och GODNATT sötaste du Vanja <3