Nina Malmström

Börja med välling

I samarbete med Semper

För några veckor sedan började vi ge välling till Isabella i samband med nattningen. Framför allt ville jag testa och se om det kanske skulle få henne att vakna mer sällan om nätterna. Jag tänkte att om jag proppar henne så full som möjligt med mat innan hon somnar kanske hon håller sig mätt längre och inte vaknar redan runt midnatt för att amma. Och jag tycker mig nog faktiskt börja kunna ana ett resultat av det hela – de senaste nätterna har hon bara vaknat en gång mellan läggdags och 7-8 vilket nästan aldrig hänt innan. Men framför allt älskade Isabella verkligen vällingen redan från första stund. Vi började först med att ge henne små portioner som vi sedan ökade efterhand. När hon nu ser flaskan på kvällen sträcker hon glatt armarna efter den och slukar allt i ett nafs 🙂

13553153_10154161457775211_1084733289_n

Jag ser flera fördelar med välling. Förutom att det är ett superbra komplement till barnets dagliga kost fullt av vitaminer, mineraler och järn blev det även för oss första steget för lillan att somna i sin egen säng. Tidigare har jag ammat henne i vår stora säng för att sedan lyfta över henne till spjälsängen när hon äntligen slocknat efter en del snurrande, puffande och vyssande. Vilket var rätt bökigt och risken för att hon skulle vakna igen ganska stor. Och i så fall fick man ju börja om med hela processen. Av den anledningen lät vi henne ofta sova kvar i vår säng, men i takt med att hon blev allt mer rörlig började det kännas mer och mer riskabelt att låta henne ligga där själv – trots att vi alltid byggde upp en ”mur” av kuddar runt. Nu får hon flaskan i spjälsängen och jag sitter bredvid på en stol, sjunger lite och klappar. Själva läggningen går faktiskt snabbare än någonsin.

13566226_10154161457785211_517151340_n

Visst är det superhärligt att ligga bredvid och gosa tills Isabella slocknar, men ofta tar det lång tid då hon blir ganska distraherad av mig och i längden är det mycket bättre att hon redan nu vänjer sig vid att somna i egen säng. Dessutom kan även Gabriel lägga henne numera, innan har kvällsamningen och mysstund med mamma varit väldigt förknippat med läggdags. Vällingen blir ju också en mysig kvällsrutin som hon kan behålla ett bra tag – att sluta amma är antagligen något som hon kommer göra inom det närmsta halvåret.

Om ni vill läsa mer om välling hittar ni svar på alla era frågor inne hos Semper 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.