Nina Malmström

Att flyga som gravid

Som gravid flög jag en hel del – det blev nog minst tjugo flygresor totalt. Dels åkte jag flera gånger mellan Barcelona och Sverige på grund av mina studier och barnmorsketräffar, dels reste vi rätt mycket förra sommaren. 

Till en början var det inga problems alls, men från ungefär mitten av graviditeten började det bli rätt jobbigt att sitta still längre stunder. Jag kände hur blodcirkulationen i benen blev sämre, hur jag blev stel och fick ont i ryggen. Mitt absolut bästa tips är STÖDSTRUMPOR! Och gärna sådana som går hela vägen upp. Tantvarning, jag vet – och i princip omöjliga att få på med en stor kula i vägen – men svullna ben och åderbråck är inte heller särskilt kul. 

Boka gärna en plats med extra benutrymme (man får dock inte lov att sitta vid nödutgångarna vid vingarna som gravid) och rör på dig lite då och då. Ställ dig upp, skaka benen och gör några tåhävningar. Låter kanske löjligt, men hjälper mycket. Drick också mycket vatten och glöm inte bort att äta.

Så länge man är frisk och mår bra – ska  det inte vara några som helst problem att flyga som gravid. Nästan alla flygbolag tillåter gravida att flyga fram tills någonstans mellan de fyra till två sista veckorna av graviditeten (tror dock att det är annorlunda regler om man väntar tvillingar), men det är ändå värt att kolla upp i förväg. 

Från ungefär mitten av graviditeten kan man behöva ett läkarintyg eller annat typ av formulär som är särskilt för just det bolaget, vilket jag dock aldrig behövde visa upp. Det är dessutom väldigt viktigt att kolla upp sin försäkring innan resan, annars kan det bli bra mycket dyrare än vad man någonsin kunnat föreställa sig – om något skulle hända. De flesta vanliga graviditetsförsäkringar gäller bara fram tills vecka 28, därefter finns det särskilda att teckna som gäller till vecka 32 – längre än så tror jag inte går att hitta.

Så här stor var jag sista gången jag flög … Det var lite trångt i sätet som ni kanske förstår 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.