Förskoletankar – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Förskoletankar

Sommaren lider mot sitt slut vilket bland annat betyder att en ny termin väntar. Förskolestart och kanske till och med inskolning. Isabella är ju än så länge för liten, men självklart har tankar kring dagis redan surrat runt i mitt huvud. Jag vill gärna vara hemma med henne så länge det går och ser väl helst att hon är minst 2 år innan hon börjar föris, scuola dell’infanzia, day care, hos dagmamma eller vad det nu blir.

I Spanien fanns förskola från 3 månaders ålder och vi hade bland annat en internationell runt hörnet “hemma” i Barcelona – där satt småttingarna i en ring i varsin babysitter. Helt galet kan jag tycka, men det hänger självklart ihop med att de endast har 4 månaders mammaledighet. Så vad tusan ska man göra? Måste man så måste man ju, även om det nog gör ont i de allra flesta mammahjärtan (och pappahjärtan också såklart) att lämna bort sin lilla älskling så tidigt. Barnomsorg är dock något som är väldigt dyrt i Spanien så det allra vanligaste är att ta hjälp av mor- och farföräldrar eller någon annan släkting.

Jag vill helst inte lämna bort lillan för tidigt om vi verkligen inte behöver och som vår livssituation ser ut just nu funkar det att jag är hemma med henne tills vi känner att det är dags. Förutom att få njuta av att vara tillsammans så mycket som möjligt tänker jag även att det vore skönt att som mamma veta att hon är tillräckligt stor för att kunna göra sig åtminstone lite förstådd och kunna uttrycka vad hon vill. Samtidigt är det en liten social tjej vi har – Isabella är redan helt tokig i andra barn och hon lär väl inte bli mindre intresserad med tiden.

Häromkvällen när vi var på restaurang blev hon helt uppslukad av en kanske 1 år äldre flicka som sprang omkring runt vårt bord och Isabella bröt ihop fullständigt när hon försvann utom synhåll. Haha! Så vi får väl se om jag kan ge henne all aktivitet och stimulans hon behöver – alla barn är olika så det är ju självklart svårt att förutspå i förväg. Men som första steg kanske jag får hitta någon lekgrupp istället? I Barcelona drog jag ihop en mammagrupp med ett tiotal andra svenska mammor så där fanns det gott om lekkamrater. För var vi bor just då och hur länge vi kommer stanna just där spelar ju också stor roll – det känns rätt dumt att skola in henne på en förskola med fröknar och kompisar som hon sedan kommer vara tvungen att lämna inom ett par månader.

Om det hinner komma ett småsyskon innan dess påverkar ju även det hela situationen. Man blir rätt fast med en nykläckt bebbe och DÅ om någon gång kan jag tänka mig att man som mamma inte känner att man räcker till. Ja ni hör, det är många tankar som snurrar – men vi är i alla fall inte där ännu så det finns gott om tid att fundera och bolla tankar. Det är nog fullt normalt att man som förälder (speciellt med första barnet) tycker att det känns läskigt och skrämmande att lämna bort sitt lila hjärta i främmande händer, men jag minns själv hur mycket jag älskade att vara på dagis. Så det blir säkert bra hur man än väljer att göra 🙂

Dela gärna med dig av dina erfarenheter, är alltid lika kul att höra hur andra har gjort eller planerar göra <3

baby

Än är det långt kvar till förskolestart för den här lilla damen, men tiden går ju SÅ fort … Det var inte längesedan hon var så här pytte ju. Älskade unge!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nina

  Min pojke föddes i mars, och jag kommer vara hemma med honom till december. Då börjar jag jobba lagom till julhandeln drar igång (jobbar i butik)😜. Pappa kommer sen vara hemma till siste april nästa år. Sen går jag på mammaledigt igen fram till augusti när han börjar på förskola!😊 det är planen iaf!😁 då är han 17 månader gammal!😊

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh men det låter väl som en bra plan? 🙂 har ni funderat på vilken förskola ännu? Kram och tack för din kommentar <3

 2. Stina

  Vår äldsta började när han var 17 månader. Yngsta ska jag vara hemma med till januari. Sen tar pappa över till jag går på semester i juni så för honom blir det aktuellt i augusti nästa år. Då kommer han att vara 20 månader ☺

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Hur tycker du att det funkade med inskolningen av din första? Kändes det som en bra ålder eller kände du att ni skulle ha väntat/börjat tidigare? Kram!!

   1. Stina

    Det gick hur bra som helst. Han är väldigt social och har dessutom varit tidig med talet så det var inga problem. Tror att det är väldigt individuellt så det är nog svårt att prata om den “perfekta” åldern. För min del tror jag att det var bra att han var 1 1/2 snarare än 1. Han var ju så liten då… Men alla har ju som sagt inte det valet att kunna vänta. Att lillen kommer börja senare beror på att min man kan vara hemma längre den här gången plus att jag kan klämma in min semster emellan så därför börjar han senare 😊