Samsova eller inte? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Samsova eller inte?

God morgon fina ni! I natt hade vi en mycket bättre natt, så härligt. Förutom lite smågnäll och ett blöjbyte mitt i natten (finns det något mer oglammigt än den där bajsblöjan vid fyrasnåret?!) så har Isabella sovit riktigt bra. Hon vaknade någon timme eller två efter midnatt och ville komma över till oss, men sedan somnade hon om lugnt och stilla mellan mig och Gabriel. Så skönt att slippa skrik och sparkande små ben i revbenen. Vi låg tätt intill varandra och lillan kramade mig mjukt. Hur mysigt?! Samsovning när den är som BÄST.

Vi har haft en del diskussioner om det där här hemma. Samsovning. Gabriel tycker väl egentligen att hon bör sova i sin egen säng hela natten. Även om jag ibland kan hålla med honom om att det vore skönt att få ha sängen för sig själv (speciellt de senaste veckorna när hon snurrat runt som en väderkvarn och hela tiden vill ligga som ett plåster på mig, gärna tvärsöver mitt ansikte…) så finns det ju inget mysigare än att sova ihop allesammans och för mig hade Isabella gärna fått göra det så länge hon vill. Jag sussade inne hos min mamma och pappa tills jag var typ åtta och det har ju blivit folk av mig med. Haha! I somras gjorde vi dock ett par försök att få Isabella att somna och sova hela natten i sin egen säng (läs bland annat HÄR och HÄR) och det gick faktiskt riktigt bra. Men sedan föll vi ur rutinerna på grund av mycket resande, förkylning, tandsprickning och så vidare. Och under de senaste veckorna har vi ärligt talat prioriterat varenda liten minut extra till sömnkontot och då orkar man bara inte hänga över en spjälsäng och buffa bebisrumpa. Det krävs ju lite mer av en.

Just nu sover Isabella första delen av natten i sin spjälsäng, men när hon vaknar lyfter jag alltid över henne till oss. Jag tänker väl att vi testar på nytt igen med att sova hela natten i egen säng när vi är nyinflyttade i början av nästa år och har kommit i ordning hemma. Den närmsta tiden blir det en del farande fram och tillbaka med nya miljöer och då känns det bäst att alltid kunna erbjuda en trygg plats mellan mamma och pappa. Hur gör ni hemma hos er?

samsovning

Här har min superduktiga bloggkollega Teresa aka Ett päron till morsa träffat mitt i prick igen – “story of my life” de senaste veckorna. Haha! Ni hittar fler roliga och träffsäkra seriestrippar inne på hennes blogg, nu har hon dessutom en bok på G i början av nästa år. Så kul!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Vi samsover och har gjort sen start (snart 11 månader) och det funkar bra för oss. Dels väldigt mysigt men också mkt pga amningen. Vårat sovrum är litet så hennes säng får inte plats här och än så länge så känns hon inte riktigt redo för att sova i sitt egna rum. Sen 1 1/2 månad tillbaka ungefär ammar hon inget på natten iaf, ett steg i rätt riktning till sova själv och jag får sova hela nätter med nåra wakeups för nappisättning när hon inte hittar den själv 🙂 Dock har det vart lite stökigare nätter den sista veckan pga tandsprickning så vi lugnar oss ett tag till 🙂

 2. Stina

  Vi planerade inget men det har blivit så att barnen har sovit i egen säng från början och sover där till 99 %(vid sjukdom eller så sover de ibland i vår säng). Stora killen på 3 kommer in till oss på morgonen och somnar om där ibland men han sover allra helst i egen säng. Däremot har vi haft spjälsängen i vårt rum till storebror var 1 år. Lillebror sover fortfarande i vårt rum men han ska få flytta in i sitt eget rum när vi flyttat i december. Kram

 3. Emilia

  Mollie har sovit i egen säng och eget rum sen hon var typ 5 månader. Helt enkelt för att vi upptäckte att vi alla sov bäst så 🙂 Innan det samsov vi ganska mycket men i periodvis sov vi såå dåligt. Nu sover vi tillsammans ibland, och jag njuter så de nätterna även om jag själv sover ganska kass 😉 haha. Tur det finns tusen andra sätt att mysa på 🙂
  Kramkram <3

 4. Vanja, mamma till Freya

  Vi samsover hela natten, har inte ens spjälsängen ihopsatt. Vi alla tre trivs bra med det, och det är lättast i och med amningen.
  Vi tänker att hon får sova i egen säng om ett par månader, om hon är redo för det. Skulle aldrig sovträna, hon är redo när hon är redo 🙂