Berikad köpegröt eller vanlig havregrynsgröt? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Berikad köpegröt eller vanlig havregrynsgröt?

Tidigare i veckan postade jag ett inlägg om hur Isabellas rutiner ser ut nu så här runt ett års ålder och en läsare kommenterade och frågade hur jag tänker kring rekommendationerna om berikad köpegröt, med tanke på att lillan får vanlig havregrynsgröt till frukost. Vi gav faktiskt Sempers pulvergröt till Isabella fram tills hon fyllde ett år, eftersom det var de rekommendationerna vi fick från BVC. Jag tyckte att det kändes tryggt att veta att hon fick i sig viktiga ämnen via gröten, speciellt med tanke på att hon inte åt så jättebra i övrigt. Isabella ammades ju mer eller mindre fram till ettårsdagen och det har alltid funkat bra (läs om när jag slutade amma här), men hon var inte alls särskilt imponerad av “vanlig” mat under den första tiden. Gröt var dock något hon älskade redan från start.

Sedan ett par månader tillbaks funkar det tack och lov super med maten. Isabella äter det allra mesta och det är jag SÅ glad över. Så när vi var på ettårskontrollen på BVC frågade jag om vi kunde börja ge havregrynsgröt istället och det skulle inte vara några som helst problem. Vid den här åldern äter ju barnen för det mesta så mycket vanlig mat att de får i sig speciellt den mängd järn som de behöver för att växa och bli starka. Så sedan dess har lillan fått havregrynsgröt med banan, kanel och mjölk till frukost. Hon älskar det och jag upplever även att hon håller sig mättare längre än jämfört med när hon fick pulvergröt. Lite lättare för oss nu när vi flyttar till Brasilien också. Havregryn går ju att få tag på överallt. Dessutom gör jag alltid en dubbel portion och äter det som blir över själv. Så då får jag i mig en nyttig frukost jag med i samma veva. Win win!

I somras tänkte jag vara duktig och köpte jag ett paket paltbröd med tanke att krossa och göra egen järnberikad havregrynsgröt. Det paketet står fortfarande kvar i skafferiet. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Som mamma försöker man ju jämt vara så himla ambitiös på alla sätt och vis, men ibland får man helt enkelt acceptera att man inte alltid kan vara perfekt. Och köpegröt funkar JUST FINE! Himla bekvämt är det också. Hur har ni andra gjort?  Min lilla skrutt! Här nästan nio månader 🙂 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Här har det ätits gröt morgon och kväll sen ca 8 månader. Vi körde Sempergröt med rivet päron/äpple eller banan i. Havregrynsgröt på kvällen i olika former med hemgjord puré riven/mosad frukt.
  Sempergröten började hon bara sådär rata för ca 2 mån sen och nu det sista börjar hon böla för havregrynsgröten OCKSÅ 🙁 Bara sådär?! Annars (peppar peppar) är damen inte så pjåskig med mat ☺️

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Jag tror att de små testar oss föräldrar också genom att vägra viss mat då och då. Det finns ju inte så jättemycket mer de har att säga till om just nu, så då får de väl försöka “ta kontroll” över det lilla de kan. Hehe! Men som mamma vill man såklart att de ska äta bra 🙂

 2. Cecilia

  Första dottern åt någon köpegröt med smak av fikon har jag för mig? Var för 3 år sedan. Var inte särskilt intresserad av mat och ammade mest tills hon var cirka året.
  Lillasyster har precis börjat lära sig äta men det mesta spottas ut igen. Hon har inte fått in rätta knycken på att svälja det 😁 Men jag tänkte köra på egen gröt av havregryn+paltbröd sen. Om hon gillar det. Min kompis gjorde sån och det var ju smidigt att bara mina till pulver och koka några minuter.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Jaa, det här himla bra (och billigt) med vanlig havregrynsgröt tycker jag 🙂 Man kan ju variera i all oändlighet, Isabellas favorit är med mosad banan och kanel. Kokos är också en hit!

Annons