Nina Malmström

Açaí – ett saningens ord 

Ingen kan väl ha missat açaí? Det brasilianska superbäret som bara under de senaste åren blivit omåttligt populärt världen över. Listan med alla dess hälsofördelar är lång, men det var inte riktigt det jag skulle prata om idag. Jag vill inte vara någon viktig-Petter, men känner att jag bara måste dela med mig av ett sanningens ord om detta superbär med er. För jag vet inte hur många gånger jag har reagerat på att folk uttalat açaí HELT FEL. Jag har inte hört en enda svensk säga det rätt och då vet jag inte hur många olika versioner på uttal jag har stött på. Vilket heller inte är särskilt konstigt då portugisiska kan vara ett av de mest krångliga språken att lära sig perfekt med tanke på alla konstiga uttal och språkliga ljud. Och vem bryr sig egentligen om hur ett ord ska uttalas eller inte kan man såklart tycka? Det är väl inte så himla noga. Men nu när jag bor i det mest açaíttätaste landet i världen och dessutom tillsammans med en man som ätit açaí sedan han typ gick i blöjor, så vore det ju lite pinsamt att inte veta hur det egentligen ligger till. Så nu mina vänner, man säger: A-S-A-I – varenda bokstav uttalas alltså och med betoning på i:et. Inte ”akaj”, ”asaj” eller ”akai”. ASAI!  Här i Brasilien hittar man verkligen açaí överallt – alltifrån gubbar med låda på magen som säljer på stranden till i en helt vanlig duschcreme. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Angelique

    Haha, jag som bor i Sverige får höra den amerikaniserade versionen ”asaj” konstant. Jag fick lära mig hur det egentligen uttalas av min brasilianska pojkvän innan den största hypen här började och kan inte heller låta bli att va viktig-Petter ibland när folk säger fel 😂

    1. ninamalmstrom

      Haha så roligt! I know… det sticker lite i öronen varje gång man hör fel, men inte så lätt att veta heller ju 🙂