Nina Malmström

Långflygning med barn – mina bästa tips

Ikväll tänkte jag dela med mig av mina bästa tips inför långflygning med barn. Jag och lillan har ju som ni säkert redan vet flugit väldigt mänga gånger mellan Sverige och Italien samt Sverige och Spanien (i våras delade jag med mig av mina bästa tips när det gäller att flyga med bebis), men vi har även hunnit bocka av ett par långflygningar från Europa till Brasilien under det senaste året. I somras när Isabella var åtta månader åkte vi och hälsade på Gabriels familj i två veckor och så nu i februari när flytten ägde rum. Då var hon fjorton månader precis. Here you go:

 • Res på natten! Det här är nog mitt absolut bästa tips – se till att boka nattflyg! Troligtvis är det enormt mycket större chans att ditt barn sover under åtminstone en liten del av resan om ni flyger på natten.
 • Babycot! Om ditt barn fortfarande är ganska litet (maxvikt och maxlängd är lite olika från flygbolag till flygbolag) är det GULD med en sådan där liten bebissäng som man hänger upp på väggen. Det är rätt tungt att ha en sovande unge i famnen och det bådar inte gott för varken din egna sömn eller rygg,,, Kontakta flygbolaget i förväg för att göra boka då de bara har ett visst antal och det är först till kvarn som gäller. Vi har betalat alltifrån 95 till 1000 kronor så det skiljer ganska ordentligt, men helt klart värt varenda krona. Dock är de olika ombonade på olika flygbolag, så ta gärna med någon filt och kanske även en kudde för att göra det lite extra mysigt.
 • Ha gott om tid vid mellanlandningen! När man reser utan barn vill man oftast spendera så lite tid som möjligt på flygbytet, men när man har småttingar med sig kan det vara bra att välja det alternativ med någon timma eller två extra på flygplatsen. Det där med att bara snabbt och enkelt glida från gate till gate händer rätt sällan, oftast är det någon blöja som ska bytas, vällingflaska som ska värmas eller resevagn som ska packas upp och ner. Man kan ALDRIG ha för mycket tid på sig när man reser med barn.
 • Var på flygplatsen i GOD tid! Som sagt, man kan ADLRIG ha för mycket tid på sig när man reser med barn…
 • Ha med varma och mysiga kläder att byta om till på planet! Oftast är det jättekallt på flyget så jag har alltid med extra varma kläder och strumpor till lillan (och mig själv). Det värsta som finns är ju att frysa…
 • Ta med gott om matsäck! Välling på tetra, grötklämmisar eller kanske en banan är super om den lilla blir superhungrig och man inte hinner vänta på att flygvärdinnan ska springa och värma. Ett annat tips är sånt som de små kan sitta och plocka med själva, som till exempel russin. Det håller dem sysselsatta en stund.
 • Surviver-kit! Jag har alltid med en liten necessär med diverse nödvändigheter: nässpray om lillan får ont i öronen (vilket dock aldrig hänt tack och lov), snorsug, alvedon och så vidare. Better to be safe than sorry.
 • Slå in små paket! Att ha med sig lite roliga leksaker (gärna sånt som de kan sitta och pilla med ett tag – en läsare tipsade till exempel om sådana där böcker med klistermärken, pysselböcker är ju också super) på flyget är en självklarhet, men min svägerska gav mig världens bästa idé. Nämligen att slå in de små grejerna i presentpapper – man kanske rent av kan köpa lite nya skojiga leksaker inför resan eller så kör man på gamla favoriter? Men vilket barn älskar inte att öppna paket?
 • Ombyte och blöjor! Ta med dubbelt så mycket av allt du tror att du kommer behöva. Man vet aldrig vad som kan hända och det är INTE kul att stå utan…
 • Packa smart! Försök att inte resa med allt för mycket handbagage och använda smidiga väskor. Jag tycker att det är super med en liten kabinväska på hjul och en skötväska eller större handväska att ställa ovanpå = en fri hand (man kan aldrig ha för många fria händer som förälder).
 • Resevagn! Vid kortare resor utan mellanlandning brukar jag strunta i att ta med resevagnen och bara checka in vår vanliga. Ibland kan man låna paraplysulkies på flygplatser eller så tar jag lillan på armen eller i bärsele. Men vid längre resor klarar jag mig inte utan. Vi har både en Babyjogger och en Babyzen Yoyo (läs min recension här) – de kostar lite grand, men om man reser relativt ofta så kan jag VARMT rekommendera någon av dem. Ibland kan man ta med en ”vanlig” sulky ända fram till gaten och få tillbaka den direkt när man stiger av planet, men det här varierar lite från flygplats till flygplats och från flygbolag till flygbolag. Den här typen av resevagnar däremot blir tillräckligt små för att ta ombord på flygplanet som vanligt handbagage när de fälls ihop, så man är alltid garanterad att få tillgång till vagnen med en gång. Vilket är SÅ skönt!

img_7475 Ute på ett av alla våra äventyr. I slutet av maj kör vi vår första långflygning på tu man, jag och lillan. Det ska vi nog fixa!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Hej!
  Tack för resetips. Ska ut å flyga med en 8-månaders fr Sverige till Spanien. Semester 1 vecka. Har funderat på en Yoyo+ men det kanske är onödigt..? Och jag vill att lillen ska ha det skönt när han ska sova i vagnen vilket han ju har i sin vanliga vagn. Men HUR gör man med en vanlig vagn? Hur packas den? Har en Britax Smile 2. Hur packar du er vanliga vagn? Vore jättetacksam för svar. Har rest MASSOR men ALDRIG med barn. Och vi har nu fått tre barn på 5 år! Så nu väntar första av många resor MED alla barnen. 💞

  1. ninamalmstrom

   Åh hej Malin! Vad härligt med semester 🙂 spännande med alla barnen, det kommer gå super. Jag hade nog ändå kört på den riktiga vagnen om ni kommer att använda vagn mycket och han fortfarande är såpass liten, om han ska sova i den en del osv. I inlägget som jag länkade med tips inför resa med bebis så har jag skrivit en punkt om hur vi gör med vagnen 🙂 så kolla in det! Ha det nu så härligt och stor kram

   1. Malin

    Åh tack för svar! Nu har fler rekommenderat Airshells så då får det bli hans vanliga vagn + Airshells. Tack snälla för att du delar med dig! Kram