Nina Malmström

Flyga 15 timmar ensam med barn

Today is THE day. Min första långflygning ensam med lillan. Ikväll flyger vi från Rio till Göteborg med ett stopp i Frankfurt. Totalt blir restiden 15,5 timmar, men sedan tillkommer ju även tid till och från samt på flygplatsen. Jag har dock känt mig rätt lugn inför det här, men nu börjar det faktiskt bli lite pirrigt. Jag är ju ganska van vid att resa själv med Isabella vid det här laget, det måste ha blivit över 20 flygresor ihop bara hon och jag – om inte ännu mer. Även om de bara varit en femtedel så långa så ska vi nog klara av även den här. Hade jag inte lyckats boka in ett nattflyg hade jag nog dock varit mer nervös, nu hoppas jag och tror att hon kommer sova större delen av tiden.

När man reser med barn, vare sig man är ensam eller har någon med sig som hjälp, så är planering A och O. Förra våren då Isabella var fem månader delade jag med mig av mina bästa tips när man ska resa med bebis. Med en vild  ett och ett halvt-åring med mycket spring i benen ser det hela lite annorlunda ut… För ett par månader sedan gav jag mina bästa tips vid långflygning med barn och nu är det alltså dags igen. Så här har jag förberett mig denna gång:

 • OMBYTE! Trippelt av allt till Bella. Man vet ALDRIG vad som kan komma att ske under resan. Detsamma gäller blöjor, där brukar jag tänka dubbelt så många än vad jag tror kommer behövas under resan – och så några till. Engångsunderlägg till skötbordet, våtservetter och blöjpåsar får inte heller glömmas bort.
 • ÄTA! I och med att Isabella fortfarande är under två år behöver vi inte köpa ett eget säte för henne och sparar då en rätt stor summa pengar som vi kan göra något roligare för. Dock innebär det också att det inte ingår någon mat i hennes biljett så här gäller det att tänka till lite. I och med att flyget går vid 22 så kommer hon ju äta middag innan, men sedan kommer jag ta med två tetrapack med välling att ha till ”nattningen” och eventuellt även för att söva om henne lätt i fall hon vaknar mitt i natten. En grötklämmis till frukost blir bra och så lite frukt som mellis. Russin och majskrokar som hon kan sitta och plocka med har också också packats ner. Samt en matlåda till lunch för även om jag ska ha 2,5 timma vid mellanlandningen i Frankfurt vet man ju aldrig hur det blir i slutändan – om det kommer finnas tid att köpa mat och så vidare. En pipmygg som kan fyllas på med vatten packas också ner såklart.   Och så några engångshaklappar för att minimera kladd på kläderna – verkligen en supergrej, tar noll plats och bara att slänga efteråt.
 • SOVA! Det brukar vara kallt på flyg så jag har packat ner en varm pyjamas med fötter till lillan. Och extra tjocka strumpor att ha över plus en fleecetröja. Det värsta som finns är ju att frysa! Två filtar ska jag också ta med, en varmare och en lite svalare. Samt en kudde. Jag har bokat en babycot till Isabella, vilket är ett grymt tips vid långflygningar så de små kan sträcka ut sig ordentligt. Vi har betalt alltifrån 100 till 1000 kr för sängen så det varierar från flygbolag till flygbolag, men lätt värt varenda öre. Det är aldrig skönt att sittsoda flera timmar i rad, vare sig som bebis eller förälder med en tung otymplig sovande skrutt i famnen. Ibland har kudde och filt ingått, ibland inte. Så för säkerhets skull packar jag med även det för att göra det lite ombonat, mysigt att ha i vagnen vid mellanlandningen om inte annat.
 • LEK! Nu leker Isabella på ett helt annat sätt än tidigare, så små grejer som hon kan sitta och plocka med länge är ett bra tidsfördriv. Den här gången blir det några duplofigurer och små pixiböcker. Hon älskar att leka att hon äter också, så kanske en liten sked och skål också. Sedan måste favoritdockan Alice och vovven Totti med. Älsklkngsböckerna om Pippi och Alfons får också hänga med i handbagaget. Jag måste även komma ihåg att ladda ner någon rolig lekapp och favoritklippen från YouTube på telefonen.
 • RESEVAGN! Säger sig självt. Jag har alltid med resevagnen vid långflygningar. Så bekvämt att bara kunna fälla upp så fort man kommit av flygplanet, speciellt när man reser själv och har både handbagage och en liten att hålla reda på.
 • ÖVRIGT! Ett litet reseapotek med alvedon och nässpray är bra att ha. Från dörr till dörr kommer resan ta nästan ett dygn så det är bra att vara förberedd på allt.
 • TILL MIG SJÄLV! Jag har packat ner ett extra ombyte även till mig själv. Jag brukar alltid flyga i mjukisbyxor, hoodtröja och sneakers. Skönast så! Tror inte jag kommer ta med något speciellt till mig själv då jag tänkt passa på att sova så mycket som möjligt när lillan sover. Och titta på film! Jag kommer knappast behöva något annat tidsfördriv för lär väl ha fullt upp redan som det är. Haha! Fast jo, lite godis måste jag ha med till filmen.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Eva

  Lycka till på resan! En fråga. Kan man ha babycot till en 1.5-åring? Trodde att det bara var för lite mindre barn. Jag ska ut på en långflygning med min 1.5-åring i höst så jag uppskattar tipsen!

  1. ninamalmstrom

   Tack så jättemycket och vad roligt att du uppskattade tipsen 🙂 Det finns nog ingen åldersgräns utan flygbolagen brukar gå på längd och vikt (fast ingen har någonsin frågat oss har mycket lillan väger/hur lång hon är). Vi flög med Lufthansa den här gången och på deras hemsida står det att babycotsen är för upp till 14kg och 83cm 🙂 kram!

 2. Anna

  Hoppas att er resa hem kommer gå bra 🙂 Blir grymt imponerad verkligen! Det är ju inte lite att tänka på och allt man ska ha med sej med små. Jag skäms ärligt talat nu när jag läser detta för jag tyckte det va ’jobbigt’ att underhålla en 1,5 åring på tåget till Sthlm i 3,5 timme för nån vecka sen 😳 Kram och lycka till med resa till Götet 💕

  1. ninamalmstrom

   Tack så jättemycket söta du! Haha äsch, man gör vad man ”måste” 🙂 med lite planering och förberedelser behöver det inte bli så jobbigt, men sedan vet man ju aldrig heller hur ”samarbetsvillig” den lille bestämmer sig för att vad just den dagen. Haha! Kram <3