Flingor utan socker  – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Flingor utan socker 

I morse fick Isabella Havrefras till frukost. Det har hon aldrig ätit innan, men hon blev nyfiken på min tallrik så jag lät henne smaka. Och hon älskade det! Så det fick bli både en skål på morgonen och sedan till mellanmål på eftermiddagen. Jag brukar alltid köpa något paket Havrefras när jag är hemma i Sverige – tycker att det är jättegott ihop med filmjöl. Annars äter jag för det mesta färsk frukt med nötter och frön tillsammans med yoghurten. Innan jag fick Isabella gjorde jag även ofta egen granola, vilket ju faktiskt är både superlätt och jättegott, men det har liksom inte riktigt prioriterats på sistone.

Jag kollar i stort sett alltid av gammal vana på innehållsförteckningen på livsmedel, framför allt innan jag ger något till Isabella. Just i morse gjorde jag det dock inte – Havrefras liksom. Typiskt! Såklart innehåller det socker. Kanske inte lika illa som de värsta frukostflingorna som typ kan liknas vid smågodis, men ändå. Vi försöker ju i allra högsta mån undvika att ge Isabella socker då det bara känns så himla onödigt. Jag tror inte på att förbjuda, men som förälder kan man ju i alla fall välja vad (och i så fall när) man introducerar. Självklart kommer det komma en dag när vi inte längre kan styra vad hon stoppar i sig på samma sätt som idag, men om vi kan skjuta på det så länge som möjligt tror jag att det kan vara till både vår egen och Isabellas fördel.  Vi äter i stort sett aldrig sådant som “hon inte får” framför henne så godis, glass, läsk och kakor vet hon inte ens vad det är. Det är därmed ingenting som hon längtar efter eller vill ha. Läs mer om varför vi inte ger socker till Isabella HÄR.

Än så länge tycker jag inte alls att det har varit svårt att undvika sötsaker. Jag kan däremot bli trött på allt socker som finns gömt i “vanliga” livsmedel. Som i till exempel Havrefras. Det är en sak att ge en godisbit till sitt barn och veta att han eller hon nu får i sig något sött. Men att behöva lusläsa innehållsförteckningarna i hela mejeridisken för att hitta en yoghurt utan socker tycker jag är bra tröttsamt. Riktigt så illa är det ju inte i Sverige, men tyvärr i Brasilien… Hur som, det jag ville komma till var om någon av er läsare kanske kan tipsa om några frukostflingor utan socker? Isabella älskar fil och yoghurt, men jag skulle gärna ge henne något ihop med det. Som även mättar lite mer. Det absolut bästa vore såklart att göra egen granola eller müsli, men om man bara vill ha något paket hemma att snabbt ta till… Any ideas? En väldigt gammal bild på en riktigt liten Bella som smakar på yoghurt för första gången… Nöjd?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. mia

  Hej!
  Tack för en trevlig o läsvärd blogg. Det där med frukost. Vi har en son på 3 år och en flicka på 2 månader. Sonen äter gärna Havrefras men det är något vi börjat med efter två års ålder. Du skrev att du gärna åt fil med frukt o nötter. Det kan du ge till Bella också. Vår son älskar nötter och torkad frukt!!! Socker är en känslig fråga har jag märkt. Men så länge man inte ger det alltid tycker jag det är ok att vår son äter Havrefras om han vill ha det i sin filmjölk.

 2. Emelie

  Skivad banan funkar ju, då är de iaf inget tillsatt socker 😊Kolla sockerfilmen på SVTplay. Skrämmande hur mycket socker det är i allt

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Jaaa det är väldigt skrämmande… usch! Så det är nog bra att åtminstone försöka ha lite koll…

 3. Ellen

  Risenta har underbara müsli/granola utan tillsatt socker, den med blåbär är SÅ god. Och kokos och dadlar 😋

 4. Decireé

  Hej! Har en flingtokig dotter här hemma (5 år) och lillasyster (1,5 år) är inte långt ifrån detsamma då hon älskar att smaka allt av storasyster 🙈

  Har också försökt hålla borta socker så länge som möjligt men med andra barnet har det helt klart varit svårare! Därför är jag glad att vi redan innan fått vår äldsta att älska naturell yoghurt istället för fruktyoghurt med massa socker i och rispuffar istället för tex sockrade puffar med chokladsmak och alla andra möjliga sockerfällor som finns.

  Flingor har varit svårare, men vi hittade faktiskt på Willys, deras ekologiska flingor innehåller inget socker, däremot är det lite salt i men det tycker jag inte gör så mycket då det ändå är mer okej efter 1 års ålder att ha lite salt i mat och så. Så kan rekommendera att kolla Willys om du har möjlighet ☺

  Tack för din fina blogg! Och Isabella är så himla söt och charmig! Brukar visa min 1,5-åring videos på henne från din Instagram och hon blir så himla glad 😊😄😍

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Förstår att det blir svårare med andra barnet, man får väl göra så gott man kan helt enkelt. Tack för tipset med rispuffar – det gillade hon jättemycket. Ska kolla Willys också! Och tusen tack för dina gulliga ord, så himla glad jag blir. Stor kram!

Annons