Nina Malmström

Tidig i talet 

Isabella har alltid varit rätt tidig i talet – tvärtemot av vad jag hade förväntat mig då i stort sett all forskning jag kommit över visar att flerspråkiga barn ofta börjar prata lite senare. Men icke! De senaste veckorna har det verkligen kommit igång på riktigt och det är så himla kul att se (eller snarare höra, haha). Jag tänkte skriva en lista till Gabriel med alla nya ord och uttryck samt dess översättningar – så han ska förstå henne lite bättre nu när han kommer (han kan inte så jättemycket svenska), men jag vet ärligt talat inte var jag ska börja… Jag räknade på skoj inför 1,5årskontrollen i juni och kom upp i över 70 ord eller namn på både svenska och portugisiska (allra mest svenska, ska bli spännande att se hur portugisiskan utvecklas i höst). Nu har jag tappat räkningen för längesedan. Hon babblar SÅ mycket. Haha! Sedan någon månad eller två tillbaka pratar hon i tvåordsmeningar, men nu har det plötsligt blivit tre och ibland kommer det till och med fyra ord i följd. Vissa ord är mer bebisspråk än andra, men överlag är hon väldigt tydlig i sitt uttal och snappar upp superfort. Mina föräldrar heter Torsten och Cajsa, två namn som folk utomlands normalt kan ha ganska svårt att uttala – men Isabella har stenkoll på hur det ska låta. Urgulligt! Hon uttalar namnen bättre än alla brassar eller spanjorer som jag träffat sammanlagt. Haha! Jag märker så himla väl hur glad och stolt hon blir när hon lyckas göra sig perfekt förstådd. Min lilla skrutt! Just nu går hon runt och gastar ”klockan är sjuuu” mest hela tiden. Så himla roligt! Vart kan det komma ifrån?! ”Bella plocka bär” är en annan mening som man hör ungefär hundra gånger om dagen just nu. Haha! Vi har massor med vinbärsbuskar (vita, röda och svarta) på tomten och där har de två kusinerna hängt en hel del. 

Jag var tydligen väldigt tidig i talet också och mamma påstår att jag typ pratade rent innan jag hade tänder (som visserligen kom väldigt sent…). Haha! Så hon brås väl på mig. Men det där är ju så himla olika från barn till barn, som precis allt annat. När började era små komma igång med talet?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ninamalmstrom

   Hehe nää den var vi inte sett, men kanske kan det komma från Alfons Åberg raska på… 😂

 1. Dema, nu är han här

  Min äldsta började prata tidigt och vid 1.5 var det flytande hela meningar. Min yngsta har däremot haft svårt och kom igång riktigt först vid 6 års ålder. Tror skilsmässan påverkade honom mer än jag ville se då.

  1. ninamalmstrom

   Tänk så olika det kan vara! Och så snabbt det kan gå när det väl sätter fart. Mycket som påverkar också tror jag med… kram!

 2. Andrea

  Min dotter Sonja är vara 7,5 månad men hon säger Mamma. Eller tja; Mamamamamamamama och mitthjärta smälter varje gång 😍

  1. ninamalmstrom

   Äåååh minns hur underbart det var 😍 Men sedan kommer ”älska mamma”, jag dööööör…. haha!