Bästa potträningstipsen – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Bästa potträningstipsen

Jag har fått en hel del frågor om vår potträning och även om vi inte är helt “i mål” ännu tänkte jag att jag kunde dela med mig av hur just vi har gått tillväga. Vi började potträna för sex veckor sedan och Isabella var då 19 månader. Sedan dess har vi haft flera helt torra dagar (och även några nätter), men ganska ofta händer någon liten “olycka” per dag – framför allt när Isabella gör något riktigt roligt eller det är väldigt mycket ståhej runtomkring. Antar att hon glömmer bort sig och tappar lite fokus då, vilket ju inte är särskilt konstigt. Jag läste på en del innan vi satte igång, bland annat böckerna “Potträning” och “Potträning på 3 dagar”. Jag kollade även runt lite på Internet – på Facebook finns till exempel flera bra diskussionsgrupper där man kan få tips från andra i samma sits. Vi har inte enbart använt oss av någon speciell “teknik” utan gjort så som vi har märkt funkar för oss.

 • Första dagarna såg jag till att inte ha någonting annat inbokat. Vi var hemma i sommarstugan eller på tomten och fokuserade bara på pottan. Den var med överallt – flyttade med den till varje rum eller ut i trädgården. Jag påminde Isabella om vart den stod och att kisset skulle komma där i.
 • Vi försökte göra pottsittandet till något roligt. Läste böcker på pottan, tittade på något kul på telefonen, lyssnade efter kisset, ropade på kisset, visade mormor/dockan/gosedjuret hur man kissade på pottan. Vi lekte även att dockorna och gossdjuren behövde gå på pottan.
 • Jag ramlade över många tips på att låta barnet gå med rumpan bar i början, då tighta trosor/kalsonger eller byxor kan påminna om känslan av att ha blöja på sig. Dock har Isabella gått nakenfis större delen av tiden när vi varit hemma i Brasilien och inte riktigt brytt sig när hon kissat på golvet så vi körde på trosor med en gång. Tänkte att hon kanske skulle tycka att känslan med blöta byxor var obehaglig och jag tycker att det här sättet har funkat bra, man får nog prova sig fram… Sedan körde vi med bara ben och klänning (långärmade när det var lite kallare) upptill. Fördelen med att potträna på sommaren – då blir det inte så himla mycket tvättande.
 • Det är dock alltid bra att ladda upp med ombyten, speciellt när man börjar använda byxor. När vi går ut packar vi alltid ner flera extra trosor, byxor, strumpor och skor. Better to be safe than sorry.
 • I början la vi mycket fokus på rutinpottning – vi satte Isabella pottan efter sömn och mat samt när vi trodde att det började bli dags. Efter ett par timmars potträning märkte jag att det kom kiss ungefär var 45:e minut – numera kan hon hålla sig i flera timmar. Vi undvek att fråga Isabella om hon behövde kissa i början (då brukar det ofta bli nej), utan försökte istället säga något i stil som “kom så går vi och kissar”. Idag funkar det för det mesta att fråga, men hon är även väldigt duktig på att själv säga till. 
 • Det var mycket småskvättande i början och en hel del torkande av golv. När vi såg att Isabella höll på att kissa eller redan kissat på golvet lyfte vi henne till pottan och sa “Oj då, nu kom det kiss på golvet. Kisset ska ju vara i pottan” – dock aldrig med någon negativ klang. Vissa tekniker säger att man inte ska göra någon jätteshow när kisset väl hamnar i pottan, men vi har gett massor med beröm, klappat i händer, dansat, hoppat, gjort high-five. Det har funkat för oss och Isabella ÄLSKAR det.
 • När det gäller bajsandet har vi gjort precis likadant som på punkten ovan. Isabella har gjort nummer två i pottan sedan i vintras och jag kan nog räkna på en hand hur många gånger jag behövt byta bajsblöja det senaste halvåret. Så skönt! Vi hade en hel del blöjor som svämmade över i tid och otid och lillan tyckte inte alls om att behöva ligga stilla vid bytet så jag tänkte att jag kunde väl göra ett försök. Samtidigt kändes det väldigt tidigt och jag visste inte alls om det skulle funka, men hon fattade grejen fort. När vi märkte att nummer två var på G tog vi av henne blöjan och satte henne på pottan. Att vi bara har haft kisset att fokusera på den här gången har såklart underlättat jättemycket.
 • Ha tålamod och ge det tid! Och var inställd på ju yngre barnen är, desto längre tid kan det faktiskt ta. Man läser mycket om småttingar som blir torra över en natt, men riktigt så fort går det inte alla gånger. Jag tycker att det har gått jättebra med vår potträningen och märker enorm skillnad när man ser tillbaka på hur det har utvecklat sig vecka för vecka. Var även beredd på några “bakslag” – det är mycket faktorer runtomkring som spelar in.

Jag kan mycket väl ha glömt ett par viktiga punkter så har ni inte fått svar på alla era frågor så får ni hemskt gärna lämna en kommentar. Lycka till nu allihopa! Potträning with a view. Älskade Barcelona! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh jaa, vi bodde där en natt nu senast. Vi hade jättetur och blev uppgraderade till en suit så har inget att klaga på, hehe. Men utan AC mitt i sommaren, fy sjutton… Hoppas du hade det härligt i Barcelona annars! Kram