Jag kan inte klä mitt barn! – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Jag kan inte klä mitt barn!

Jag fick en fråga här på bloggen för ett tag sedan om hur jag har upplevt det med kulturkrockar efter att ha bott i flera olika länder. Om jag har gjort något som andra har ansett konstigt, fast det i Sverige anses som helt “normalt”. En riktigt rolig fråga måste jag säga och det poppade genast upp några specifika tillfällen i mitt huvud:

  • Jag kan inte klä mitt barn! I Brasilien är Isabella ALLTID det barn med minst kläder: “Oj, fryser hon inte?”. Hemma i Sverige är hon ALLTID det barn med mest kläder: “Oj, är hon inte väldigt varm?”.
  • Jag ser inte vad jag äter! Jag ÄLSKAR mysbelysning och speciellt när man äter middag, något som verkar vara väldigt svenskt. Jag kan bara inte fatta varför det är så många restauranger med sjukhusbelysning utomlands – hur omysigt är inte det?! Jag minns hur Gabriel blev tokig på mig i början av vårt förhållande när jag varje gång gick runt och släckte ner innan vi skulle sätta oss till bords: “Jag ser inte vad jag äter”. Numera har han vant sig och skrattar bara lite åt mig ibland.
  • Vårt hem såg ut som en kyrka! Lika mycket som jag älskar mysbelysning så älskar jag att tända ljus hemma och jag antar att jag inte är den enda svensken. Vi är ju världsproffs på att mysa till det inomhus eftersom vi lever i konstant mörker sex månader om året. Gabriel fick nog både en och annan chock av alla levande ljus första hösten vi bodde ihop: “Det ser ju ut som om vi bor i en kyrka”.
  • Avokado på mackan?! Gabriels föräldrar tycker jag är jätteknäpp som har avokado på mackan – dessutom med SALT på. Haha! I Brasilien klassas avokado mer som frukt än som grönsak och är väldigt vanlig att ha i efterrätter.
  • Dricker du SVART kaffe?! Och utan socker?! Den här reaktionen får jag väääldigt ofta i Brasilien, och då har jag ändå lagom mycket kaffe i…
  • Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Ett uttryck som jag avskydde som liten när man tvingades ut på rasten trots att det spöregnande. Haha, dock något jag är glad för idag. Barnen jag passade i Barcelona fick stanna inomhus hela skoldagar när det var dåligt väder och i Rio är vi de enda på lekplatsen när det regnar. Och min lilla flicka som tokälskar att hoppa i vattenpölar.
  • Lite skit rensar magen. Är det inte så man säger? För mig är det självklart att uppmuntra Isabellas nyfikenhet till att upptäcka världen. Hon gräver i sanden, plaskar i vattnet, leker med lera, kryper i gräset, plockar pinnar och löv från marken. Precis som ett alldeles vanligt barn. Det här verkar inte vara jättepoppis i de andra länderna där jag har bott, där verkar det som om barn helst inte ska smutsa ner sig vilket jag tycker är lite synd. Det är ju bara att tvätta…?

 Isabella är nog det enda barnet med regnbyxor i hela Rio. Haha!   Många i Brasilien tycker nog att jag är en knäpp mamma, men det gör inte så mycket tycker jag… Haha!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Rebecka

    Hej. Har funderat på lite saker ett tag, så jag chansar och frågar, vill du inte svara så är det självklart helt ok. Men jag är sugen på att göra någon riktig långresa och ev flytta utomlands framöver, har funderat på Hawaii och Jamaica främst. Men det som är en bromskloss för mig är att jag hatar blanketter och tycker det är krångligt. Tycker även det är krångligt att läsa på ambassadernas hemsidor…. Men hur som, skulle du vilja förklara hur det funkar att flytta utomlands rent praktiskt? Vart vänder man sig? Ambassaden? Vad vill dem veta? Hur lång tid tar det med att få allt “pappersarbete” klart? Hur funkar det med banker o betalkort? Måste man byta till en bank i det land man flyttar till för att det ska funka? I vilken ände ska man börja om man ska flytta utomlands helt enkelt 🙂Det är ju olika mellan länder, men jag är tacksam för alla tips jag kan få 🙂 / Rebecka