Nina Malmström

Så överlever du flygresan med en (snart) 2-åring

Innan vi åkte till Brasilien lovade jag ju att dela med mig av hur jag hade förberett mig inför den långa flygresan ensam med Isabella. Nu hann det aldrig komma upp på bloggen före avresedagen då det av förklarliga skäl var ganska fullt upp, och såhär i efterhand kanske det egentligen passar bättre att posta ett sånt inlägg nu. Jag menar – nu är resan redan gjord så då kan jag svara bättre på vad som funkade bra och vad som funkade mindre bra. Haha!

 • Packa smart! Res med så lite handbagage som möjligt, ju mindre grejer du har att släpa på desto bättre. Speciellt om du flyger ensam med barn. Dock gäller det att packa smart – ha med extra ombyte och gärna dubbelt av allt så du är förberedd på att vad som helst kan hända. Jag körde på en kabinväska och en lite mindre väska som jag kunde ställa ovanpå. Det funkade super. Den mindre väskan hade jag sedan vid fötterna på flyget med lite mat, sovblöja/ombyte och annat skoj för Isabella så jag skulle slippa resa mig varje gång.
 • Tidsfördriv! Pixiböcker är super – håller barnen sysselsatta samtidigt som de är små och smidiga. Annars kan man ju ladda ner diverse roliga appar och filmer. Pippi Långstrump-appen räddade mig sist…
 • Babycot! Om möjligt, boka en babysäng till den lilla på flyget. Kostar inte mycket extra och är SÅ värt. Inte jätteskönt att sitta med ett sovande barn i armarna en hel natt, speciellt inte om man själv vill försöka sig på att få några timmars sömn. Olika flygbolag har olika maxvikt och längd – nu sist valde vi Lufthansa eftersom deras babysängar klarade upp till 14 kg. Med Airfrance och KLM var tydligen 10 kg max.
 • Mat! När man reser med barn under två år och inte har köpt till ett extra säte så får den lilla normalt heller ingen egen mat på flyget. Därför gav jag Isabella middag på flygplatsen innan boarding. I handbagaget hade jag även packat med bananer, äpple, klämmisgröt, kex, russin och välling. Jag minns inte när lillan åt burkmat senast, men man FÅR LOV att ta med så mycket barnmat som man förväntas behöva använda under resans gång. Och även om man gärna vill hålla handbagaget så litet som möjligt, så är ändå mitt tips att packa ner mer mellis än vad man tror kommer gå åt – för man vet ju aldrig vad som kan hända… Förseningar är ju inte så himla ovanliga och det är inte kul med hungriga barn. Och glöm för all del inte något ätbart även till dig själv, det kan ju vara så att du faktiskt inte hinner äta just när maten erbjuds på flyget så det är alltid bra med en plan B.
 • Resevagn! Jag hade inte klarat mig utan resevagnen de gånger som vi flugit med mellanlandning, och speciellt inte de gånger jag rest ensam med lillan. Vi hade både en Babyjogger och en Babyzeen, jag tycker nog den förstnämnda är något smidigare då den är lite lättare att fälla ihop. Men båda är super!
 • Ha gott om tid! Sist men inte minst: var på flygplatsen i GOD tid och ha GOTT om tid vid mellanlandning. Bara onödigt och stressigt att chansa, speciellt med barn. Jag kommer aldrig välja ett resa med mindre än två timmar mellan flygen igen. Inte värt att springa ett halvt maraton och sedan sitta i svettiga kläder hela natten… Läs om min mardröm HÄR!

 Isabellas allra första flygresa, prick en månad gammal.

 

Har ni några frågor? Något ni undrar över? Lämna en kommentar så svarar jag såklart 🙂 Jag har lyckats skrapa ihop en hel del flygtips tidigare i bloggen – ni hittar de här:

Långflygning med barn – mina bästa tips 

Flyga med bebis – mina bästa tips 

Flyga 15 timmar ensam med barn 

Flyga som gravid

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Patricia

  Hej Nina 💗
  Detta var heeeelt perfekt att läsa och jag har bara väntat på att du skulle lägga upp ett inlägg igen om dina flygtips! 😃
  Vi ska resa till Thailand om en månad ungefär och är lite smått orolig för hur det funkar med bilbarnstol när man tar sig från flygplats men även annars under semestern. Tänker då främst på taxi.
  Sen undrar jag hur ni gjort med mat, blöjor och klämmisar, packar ni allt ni ska ha med er under semestern eller hur har ni gjort?
  Tack för alla grymma tips! 💗

  1. ninamalmstrom

   Hej Patricia och tusen tack för din kommentar, så glad jag blir att du uppskattade tipsen. Har lagt upp ett inlägg med svar på dina andra frågor nu 🙂 Bara att skriva igen om det dyker upp något mer du undrar över. STOR KRAM och hoppas ni får en helt underbar resa! <3

  2. Rebecka

   Både Bangkok och Phuket har svenskägda taxibolag med bilbarnsstolar. Vi har använt oss av dem, helt klart värt pengarna med tanke på trafiken där. Transferbkk.com och kids-on-board.se