6 tips för att minska jetlag hos barn – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

6 tips för att minska jetlag hos barn

Jag fick en fråga på Instagram från en läsare som snart ska åka till Florida med sina två barn på 1 och 3 år. Hon skrev att hon bävade inför den kommande jetlaggen (6 timmar bakåt) och skulle uppskatta mina bästa tips för att motverka eller snabbt överkomma jetlag med barn. Vi har ju rest en hel del mellan Sverige och Brasilien – därav har vi fått “ställa om” Isabella ganska rejält fem gånger (nu i december blir det en sjätte gång). Jag har faktiskt upplevt det relativt smärtsamt, även om det såklart varit lite kämpigt de första dagarna. Så här brukar i alla fall vi förbereda oss:

  1. Börja ställa om er i förväg – Redan ett par dagar innan själva resan har vi försökt börja ställa om oss och det här är nog mitt allra bästa tips. När vi har flugit från Sverige till Brasilien har vi hållit Isabella vaken lite längre om kvällarna och när vi har flugit från Brasilien till Sverige har vi gjort tvärtom. Vi brukar börja försiktigt med mellan en halvtimme-timme åt gången.
  2. Nattflyg, nattflyg, nattflyg – Boka nattflyg! Världens bästa grej! Hjälper SÅ mycket för jetlagen tycker jag. Både för stora och små. Försök hålla småttingarna vakna tills det verkligen är “dags” att sova.
  3. Anpassa er i lugn och ro – Försök att ha ett par oplanerade första dagar på resemålet så ni får lite tid att anpassa er i lugn och ro. Likaså när ni kommer tillbaka hem. Jag tror inte att det är någon jättebra idé att komma hem från resan på söndagen och sedan låta barnen gå till skola eller förskola dagen efter… Kanske kan ni planera som så att ni landar hemma i Sverige redan på fredagen? Eller tar en extra ledig dag på hemmaplan innan vardagen börjar igen.
  4. Hjälp kroppen – Det här kanske visserligen är självklart när man är på solsemester, men för att hjälpa kroppen att ställa om sig tidsmässigt: vistas utomhus i solljus så mycket ni bara kan de första dagarna. Släck sedan ner ordentligt i rummet när det börjar bli dags att sova så det håller sig riktigt mörkt hela natten – och sov med persiennerna uppe väl hemma i Sverige igen så ni vaknar av det naturliga ljuset.
  5. Låt barnen styra de första dagarna – Även om det kanske känns tråkigt när man väl är på semester så: GÅ OCH LÄGG ER samtidigt som de små och njut istället av att vakna pigga och glada tillsammans. Första veckan här i Rio åt jag och lillan frukost till soluppgången på balkongen alldeles ensamma varje morgon. Så himla mysigt att få se hur hela staden sakta, men säkert vaknade till liv.
  6. Sänk kraven – Det är inte hela världen om de små får titta lite extra länge på barnprogram eller kanske äta frukostmackan bredvid dig i sängen, så du kan få blunda i fem minuter till. Ibland kan det faktiskt vara helt jäkla omöjligt att öppna ögonen…

LÄS GÄRNA MINA TIDIGARE TIPS OCKSÅ:

Så överlever du flygresan med en 2åring

Långflygning med barn – mina bästa tips

Flyga med bebis – mina bästa tips

Flyga 15 timmar ENSAM med barn

Flyga som gravid

Bilstol på flyget & blöjor på resan

Ta med barnmat på flyget

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.