Nu pratar lillan TVÅ språk! – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Nu pratar lillan TVÅ språk!

God morgon fina ni! Först och främst vill jag tacka för de gulliga mejl och kommentarer som jag fått från er angående mitt inlägg igårkväll. Det verkar nog som om vi ska få ihop ett litet gäng goa mammor och glada ungar. Så kul ju! Har du missat vad jag pratar om och är en mamma i Göteborgsområdet så får du hemskt gärna scrolla ner lite. Det vore jätteroligt att träffa just DIG! 🙂

Men nu till något annat. Som ni säkert förstått vid det här laget är jag ju väldigt språkintresserad och inte minst när det kommer till min egen unges språkresa. Isabella växer som sagt upp i ett hem där hon dagligen hör svenska, portugisiska och engelska och det är bara så himla spännande att få följa hennes språkutveckling. Och jisses, vad den har tagit fart det senaste – det händer så otroligt mycket att jag knappt hinner med. På svenska babblar hon på som aldrig förr och det är ju egentligen ingen surprise för så har det varit länge nu, även om hon såklart fortfarande lär sig nya uttryck och ord nästan varje dag. Det som verkligen har överraskat oss på sistone är hennes portugisiska.

Isabella har ju sedan hon var väldigt liten även förstått i princip allt som Gabriel sagt till henne, men det är främst svenska som hon själv har pratat. Fram tills ganska nyss. Nu bara hoppar det portugisiska orden ur munnen på henne och jag blir lika förvånad varje gång. Häromveckan satte hon ihop sin första mening på portugisiska: ” pappa pega uva” (hämta druva) så nu dröjer det nog inte länge innan hon börjar babbla lika mycket på båda språken. Igår kom hon in till mig i badrummet där jag stod och borstade tänderna, iklädd sina gummistövlar och Fjällräven-ryggsäck som hon hade tagit på alldeles själv: “Mamma titta, Bella é linda” (Bella är fin). Jaaa-aaa, min älskade lilla unge du är a coisa mais linda do mundo <3Druvor på terassen är mums.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Rebecka

  Gud va coolt! Önskar att jag fått växa upp med flera språk. Har sån ångest för att prata engelska, förstår det utan problem men är verkligen inte bekväm med att prata. Har genom hela skolgången haft komplex med att prata engelska, vilket skolorna jag gått varit medvetna om, men valde att inte hjälpa mig med det, vilket jag nu är kritisk till. Jag har bestämt mig för att om jag nån gång får barn så blir det engelska internationella skolan, eller flytt utomlands. Efter fem kommunala skolor är min åsikt att svenska skolans engelskaundervisning tyvärr är undermålig.
  Långt inlägg, ursäkta men jag är så impad.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Hej Rebecka och tusen tack för din kommentar. Jag förstår PRECIS vad du menar – jag tyckte också att det var jättejobbigt att prata engelska när jag gick i skolan, grejen var inte att jag inte kunde utan att jag verkligen inte kände mig bekväm. För mig vände det först när jag började åka utomlands själv och framför allt när jag flyttade till Barcelona. Då var jag ju helt enkelt bara tvungen och idag tänker jag till och med på engelska många gånger… Min engelska är dock absolut inte felfri och jag hade gärna pluggat lite mer för att avancera och fräscha upp. Men nu koncentrerar jag mig på portugisiskan 🙂 Jag tycker att du ska gå någon kurs, finns massa bra om du googlar. Eller ta privatlektioner! Språk är kul och en grym investering för ens själv tror jag helt klart. KRAM!

Annons