10 saker ALLA funderar över inför inskolningen – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

10 saker ALLA funderar över inför inskolningen

Om en dryg vecka är det alltså dags för inskolning på förskolan för Isabella och ikväll har jag satt ihop en lista på 10 saker som ALLA föräldrar funderar över inför inskolningen. Känner ni igen er?

1. Hur mycket extrakläder behövs egentligen? 

Hur många ombyten med byxor och tröjor behöver vi lämna på förskolan? Hur många strumpor? Mössor? Vantar? Blöjor om det fortfarande används? Och så vidare och så vidare, listan kan nog göras oändlig…

2. Behövs speciella dagiskläder?

Ska vi dela upp hela garderoben i två delar nu? En dagisgarderob och en lite finare? Eller vågar vi använda de där ljuvliga Newbie-plaggen som vi tycker så mycket om även på förskolan eller kommer de bli helt förstörda? Är det bättre att köpa på sig ett par flerpack med slit-och-släng-kläder på Ullared?

3. Vad ska ungen ha på fötterna? 

Det första Isabella gör när hon kommer innanför dörren är att dra av sig strumporna. Hon AVSKYR dem! Men det är ju sådär fräscht kanske att vara barfota inne på förskolan? Vanliga strumpor känns ju dock livsfarligt med tanke på halkrisken och allt bus och spring? Så vad ska ungen då ha på fötterna? Halkstrumpor? Innetofflor? Sockerplast?

4. Vad för typ av ytterkläder behövs?

Ett evigt mysterium oavsett årstid med tanke på Sveriges oberäkneliga väder. För oss blir det inskolning i början av mars – vad gäller då? Overall? Jacka och termobyxor? Fodrat regnställ?

5. Behöver vi köpa dubbelt av allt?

Måste vi införskaffa oss i dubbla uppsättningar regnställ, regnstövlar och så vidare, eller orkar vi släpa fram och tillbaka på allt mellan förskola och hemmet var och vareviga dag?

6. Måste vi namna ALLT? 

Vi har väl alla hört om alla kläder som bara försvinner spårlöst på förskolan. Att skriva namn i ditt barns kläder verkar vara ett måste, men måste vi verkligen namna ALLT? Herregud vilket jobb… varenda liten strumpa?

7. Hur mycket kommer vi behöva vabba?

Så var det de där otäcka dagisbacillerna som vi hört så många skräckhistorier om. Hur lång tid kommer det dröja innan vårt barn blir sjuk?

8. Kommer vi få löss och springmask nu?

De där äckliga krälande små krypen kan nog vara många förälders största mardröm. Hur otäcka är inte de där hemska varningslapparna som konstant åker upp och ner på ytterdörren till förskolan? Att införskaffa i lus- och maskmedel innan inskolningen drar igång är ett måste. För vem vill gå omkring en hel söndag med kli i skallen eller rumpan i väntan på att det ska bli måndag och apoteken äntligen öppnar igen?!

9. Kommer mitt barn verkligen sova på förskolan?

Att en helt främmande person ska lyckas söva ditt barn när det ibland kan ta dig själv flera timmar känns ärligt talat nästintill omöjligt och lätt skrattretande… Det kommer ju bara inte att hända.

10. Hur lång tid kommer det egentligen ta för ditt barn att anpassa sig till allt det nya?

Kommer det verkligen räcka med inskolningstiden eller kommer vi nu behöva vara beredda på att komma och akuthämta ett ledset barn i ett halvår framöver?

Tyckte ni om den här listan? Kolla även gärna in: 

5 tips att göra under vabben 

6 tillfällen jag HATAR att vara förälder 

6 tillfällen jag ÄLSKAR att vara förälder 

8 saker jag gör när partnern är borta 

5 saker jag saknar från tiden innan barn 

8 tecken på att du är mamma 

5 saker som en småbarnsförälder saknar 

Mina bästa tips inför bebisens ankomst 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Åse

  Jag oroade mig över omvårdnad vår dotter skulle kunna sova på föris då hon varit lite kinkig att somna dagtid.
  Inga problem alls, tog ett par dagar sen somnar hon jätte bra och sover trygg 😀

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Jaa, jag undrar hur det kommer gå för Isabella med samma sak. Haha! Ska bli spännande 🙂

 2. Förskolläraren

  Bra att du använder ordet förskola ofta! Namna så mycket som möjligt, och de finaste kläderna är lite synd att ha på förskolan eftersom vi experimenterar mycket och låter barnen utforska och vara kreativa på alla möjliga sätt. Och fortsätt använda ordet förskola både i tal och skrift, om det känns krångligt är föris en bra variant
  😊

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Vad glad jag blir att du lägger märke till det! Ärligt talat ligger ordet “dagis” fortfarande långt fram på tungan då det hänger så djupt kvar sedan jag själv var liten, men jag försöker verkligen tänka på det hela tiden och anstränger mig för att säga rätt. Och tusen tack för “tipset” om att använda “föris”, jag har faktiskt själv funderat på på det och när jag såg början av din kommentar tänkte jag – perfekt, ett ypperligt tillfälle att fråga vad som egentligen funkar. Men så tog du upp det själv 🙂 Tusen tack snälla du! Och ang kläder bestämde jag mig till sist för att dela upp garderoben i en del för förskolan och en lite finare för andra tillfällen, kändes både enklast och smartast. Så nu är alla föriskläderna namnade. Tack för din kommentar och dina tips! Ha en fin kväll nu! KRAM

 3. Katarina

  Hellre för mycket extrakläder än tvärtom, jobbar själv på förskola och blir så irriterad när barnen inte har några extra kläder. Strumpor kanske inte behövs namnas men va beredd på att dom kan försvinna och namna allt annat. Att köpa dubbla av allt får du könna effter själv testa i början och blir dte för jobbigt med bara ett såköp ett till. Kläder ni är rädda om lämna dom hemma.

 4. Mia

  För att undvika irritation använder vi inte kläder som vi är rädda om på förskolan, vill ju såklart inte att några plagg ska komma bort men just de vi är rädda om lämnar vi hemma!
  Har bara försvunnit några strumpor än så länge dock!

 5. Linn

  Apoteken i Kungsbacka är öppen över på söndagar 😉

  Det vi har på förskolan:
  2 mössor av olika tjocklek
  Tjocka vintervantar
  Regnvantar
  Tunna tumvantar/fingervantar
  3 par trosor
  3 par byxor
  3 tröjor
  3 par strumpor
  Fleecebyxor
  Fleecetröja
  Tjockare tröja med dragkedja utan luva (Lindex har bra)
  Ullsockor
  Fodrade regnstövlar
  Skalbyxor
  Regnkläder
  Fuskpolo
  Overall

  Sen har vår dotter på sig vinterjacka, mössa och vantar när vi går till förskolan, och sina varma vinterstövlar

  Vi namnar är allt! Beställer strykfria namnlappar från namnlappar.se
  På lappen står vår dotters namn och mitt telefonnummer.

  Egna blöjor får man ta med. Ta gärna med extra nappar (namnmärk) och ”snutte” om hon har det.

  Vi använder i stort sett samma kläder hemma som på förskolan. De kläder vi är ”rädda om” har hon bara hemma. Tvättar alla kläder varje dag, som hon haft på sig på förskolan.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh tusen tusen tack för alla tips!! Ska checka av hela din lista 🙂 Och super med söndagsöppna Apotek ju, haha. KRAM!!

 6. Jennifer

  Haha, namna allt om ni vill ha igen kläderna! Speciellt om hon är en fena på att ta av sig strumporna. Som personal får man klia sig i huvet många gånger för att lista ut vems strumpa just denna är, när det är fyra ungar som slitit av sig dom, hehe.
  En del barn gräver exempelvis ner sina egna vantar i sandlådan, gömmer koftan i soffan eller pillar ner strumporna i leksakshuset. Haha! Listan kan göras lång.
  Ang extra kläder, skulle jag nog säga att två ombyten räcker, 3 par strumpor och tot 2 par varma vantar. Plus galonvantar mm.
  Vad det gäller separata garderober beror det helt enkelt på hur rädd ni är om kläderna. Pedagogerna hinner inte alltid se till så att kläderna skyddas från mat, sylt, sand och målarfärg trots att dom gör sitt bästa. (Hörs det att jag jobbat på förskola? Hehe) Lycka till med inskolningen!

 7. Linnea

  Nu vet jag inte om detta var mer retoriska frågor, men du får svar på några ändå 😉 Vi har inte två garderober, men däremot har jag fått lägga mycket mer fokus på funktion när jag köpt kläder efter att sonen började på förskolan. Leggings och långärmade t-shirts (skyddar mot molusker, som annars hoppar lätt mellan barnen och är bra när det är lite kyligt) och så har han de fina kläderna på helgerna när vi är lediga. Vi har dubbelt av alla ytterkläder, utöver vinteroverallen – för den behöver han när vi åker till och från förskolan pga Göteborgs härliga iskyla… Och det är alltså skalkläder, fodrade regnkläder och en vinteroverall. Två par gummistövlar, men bara ett par vinterkängor. Haha, det är en hel vetenskap… Vi skolade in i tre veckor, för vår son var bara 15 månader och behövde det helt enkelt. Han vägrade sova på förskolan de första två veckorna, men sedan dess somnar han lättare där än hemma. Hoppas detta hjälpte nåt, iaf 🙂 Lycka till!