10 saker ALLA oroar sig över inför inskolningen – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

10 saker ALLA oroar sig över inför inskolningen

Isabellas inskolning närmar sig med dunder och brak så ikväll har jag satt ihop en liten lista på 10 saker som ALLA föräldrar oroar sig över inför inskolningen.

1. Tänk om mitt barn inte trivs på förskolan?

2. Tänk om mitt barn börjar gråta vid första lämningen?

3. Tänk om JAG börjar gråta vid första lämningen?

4. Tänk om jag inte tycker om pedagogerna?

5. Tänk om de andra barnen inte är snälla mot mitt barn?

6. Tänk om mitt barn inte är snäll mot de andra barnen?

7. Tänk om mitt barn inte tycker om maten och går hungrig hela dagen?

8. Tänk om mitt barn sätter i halsen och ingen ser?

9. Tänk om mitt barn tror jag att jag överger hen?

10. Tänk om mitt barn ramlar eller gör sig illa allvarligt? 

Hur hanterade du alla dessa tankar? 

Gillade du den här listan? Kolla även gärna in dessa:

10 saker ALLA funderar över inför inskolningen

5 tips att göra under vabben 

6 tillfällen jag HATAR att vara förälder 

6 tillfällen jag ÄLSKAR att vara förälder 

8 saker jag gör när partnern är borta 

5 saker jag saknar från tiden innan barn 

8 tecken på att du är mamma 

5 saker som en småbarnsförälder saknar 

Mina bästa tips inför bebisens ankomst 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Susanne

  Tack för en så bra blogg! Har sommarstuga vid Örnefjorden, på väg ut mot Bohus-Malmön, härligt! Helt ok att känna oro inför förskolestart. Min dotter började hos dagmamma, eller dagbarnvårdare som det också heter, när hon var 2,5 år. Hon är 4 år i dag. Det gick jättebra, hon lekte direkt o jag var i bakgrunden. Inget gråt har det varit vid lämning. Du kommer känna att du får svar på många av dina frågor under inskolningen. Alla barn är olika o först är det säkert roligt, nyhetens behag. Sedan kan det säkert vara olika beroende vad som händer under dagarna. De lär sig mycket bra saker, tema, sång, lek. Självklart kan även bus o ord som jag helst inte vill höra komma med på köpet. Min dotter går 8.30 eller 9 till 14. Vi äter frukost hemma o sedan äter de frukt på fm vid 10 o lunch där, sedan vila. I början sov hon, numera vilar hon bara. Ang. mat tänkte jag att hon äter mer på em o kvällsmål om det inte är ngt som hon är så förtjust i till lunch. Det handlar ju också om att komma till ro o äta när det är mkt intryck o hur magen är. Min dotter var också blöjfri men beroende på hur många barn o pedagoger det är kan det bli ngn olycka även om det aldrig blir det hemma. Löss o mask har det aldrig varit. Tyvärr blir det litet mer sjukdom o VAB än när de är hemma, särskilt i början för hela familjen då de får starka baciller med sig hem. Jag skickar med ett ombyte per dag, räcker om de inte går heldag. Tycker du gör rätt att börja med kortare dagar. Heltid är för vuxna, blir mkt för barnet att vara så många timmar. Hon kommer bli trött i början o somna tidigare automatiskt med alla intryck. Jag tycker det är viktigast att man känner att pedagogerna är snälla, har förtroende för dem, att de har erfarenhet o kan första hjälpen. Annars så kan man inte fokusera på det man kan ska göra. Du känner nog under inskolningen hur stämning, rutiner är, annars får man ta sig en funderare på annan barnpassning, olika förskolepedagogiker, barnflicka, släkt. Om det är vikarier så är vi hemma i bland, inte nödvändigt att gå om de inte vill i den åldern, 6 års är ju obligatoriskt så skönt att kunna vara flexibel innan dess. De är ju bara små en gång. Om hon inte trivs efter att ha gett det en chans så får du tänka om. Huvudsaken är att de mår bra. Barn kan vara dumma o ens eget barn måste få försvara sig, en bra pedagog styr upp det o ingriper om det går för långt. Jag märker alla kläder som hon har med sig. Har vissa dubbletter, beroende på hur mkt de växer o vi använder hemma. Gör ingen skillnad på kläder då de växer snabbt o går bra att tvätta. Praktiska kläder, mörkare byxor o skor om de är i sandlåda mkt. Tar hem på lov o långhelger o gör ren o om vi ska använda kläderna hemma. De har tema i bland, Halloween, födelsedag, påsk, jul o då kan festkläder gå bra. Om hon blir sjuk, råkar ut för en olycka så ringer de direkt. Stålsätt dig så hon inte ser om du blir ledsen vid lämning. Säg att du går en stund o att du kommer o hämtar sedan. De börjar med kortare stunder att lämna o sedan längre o längre. Kanske att hon leker i början, sedan är med o äter o till sist sover. Det kommer säkert gå bra, Isabella verkar ju vara så fin, framåt, glad o go’! Lycka till!

 2. Susanne

  Tack för en så bra blogg! Har sommarstuga vid Örnefjorden, på väg ut mot Bohus-Malmön, härligt! Helt ok att känna oro inför förskolestart. Min dotter började hos dagmamma, eller dagbarnvårdare som det också heter, när hon var 2,5 år. Hon är 4 år i dag. Det gick jättebra, hon lekte direkt o jag var i bakgrunden. Inget gråt har det varit vid lämning. Du kommer känna att du får svar på många av dina frågor under inskolningen. Alla barn är olika o först är det säkert roligt, nyhetens behag. Sedan kan det säkert vara olika beroende vad som händer under dagarna. De lär sig mycket bra saker, tema, sång, lek. Självklart kan även bus o ord som jag helst inte vill höra komma med på köpet. Min dotter går 8.30 eller 9 till 14. Vi äter frukost hemma o sedan äter de frukt på fm vid 10 o lunch där, sedan vila. I början sov hon, numera vilar hon bara. Ang. mat tänkte jag att hon äter mer på em o kvällsmål om det inte är ngt som hon är så förtjust i till lunch. Det handlar ju också om att komma till ro o äta när det är mkt intryck o hur magen är. Min dotter var också blöjfri men beroende på hur många barn o pedagoger det är kan det bli ngn olycka även om det aldrig blir det hemma. Löss o mask har det aldrig varit. Tyvärr blir det litet mer sjukdom o VAB än när de är hemma, särskilt i början för hela familjen då de får starka baciller med sig hem. Jag skickar med ett ombyte per dag, räcker om de inte går heldag. Tycker du gör rätt att börja med kortare dagar. Heltid är för vuxna, blir mkt för barnet att vara så många timmar. Hon kommer bli trött i början o somna tidigare automatiskt med alla intryck. Jag tycker det är viktigast att man känner att pedagogerna är snälla, har förtroende för dem, att de har erfarenhet o kan första hjälpen. Annars så kan man inte fokusera på det man kan ska göra. Du känner nog under inskolningen hur stämning, rutiner är, annars får man ta sig en funderare på annan barnpassning, olika förskolepedagogiker, barnflicka, släkt. Om det är vikarier så är vi hemma i bland, inte nödvändigt att gå om de inte vill i den åldern, 6 års är ju obligatoriskt så skönt att kunna vara flexibel innan dess. De är ju bara små en gång. Om hon inte trivs efter att ha gett det en chans så får du tänka om. Huvudsaken är att de mår bra. Barn kan vara dumma o ens eget barn måste få försvara sig, en bra pedagog styr upp det o ingriper om det går för långt. Jag märker alla kläder som hon har med sig. Har vissa dubbletter, beroende på hur mkt de växer o vi använder hemma. Gör ingen skillnad på kläder då de växer snabbt o går bra att tvätta. Praktiska kläder, mörkare byxor o skor om de är i sandlåda mkt. Tar hem på lov o långhelger o gör ren o om vi ska använda kläderna hemma. De har tema i bland, Halloween, födelsedag, påsk, jul o då kan festkläder gå bra. Om hon blir sjuk, råkar ut för en olycka så ringer de direkt. Stålsätt dig så hon inte ser om du blir ledsen vid lämning. Säg att du går en stund o att du kommer o hämtar sedan. De börjar med kortare stunder att lämna o sedan längre o längre. Kanske att hon leker i början, sedan är med o äter o till sist sover. Det kommer säkert gå bra, Isabella verkar ju vara så framåt o go’! Lycka till!

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Hej Susanne och tusen tack för dina fina ord och alla dina tips! Vad kul att vi har sommarstuga så nära varandra, Bohuslän är verkligen helt fantastiskt och speciellt om somrarna. Så himla vackert! Har läst igenom alla dina tips flera gånger, tack snälla du för all tid du lagt ner. STORA KRAMAR!!

 3. frida

  hade inte riktigt tänkt på alla punkter, men NU gör jag det :/ ångest i fredagsmyset, dottern börjar förskola i april..

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Men åh nej, det var ju inte meningen <3 Det kommer nog gå jättebra när det väl är dags ska du se! 🙂