Hemsk förskolelämning – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Hemsk förskolelämning

I morse hade vi den första jobbiga lämningen på förskolan. Isabella har ju inte varit där sedan i onsdags så jag var väl lite inställd på att det ganska lång avbrottet kunde strula till det hela en aning. För fram tills nu så har ju verkligen allting gått som smort. Enda ledsna minen från lillan har varit när vi kommit för att hämta och det varit dags att gå hem. Men i morse rullade stora tårar ner för hennes kinder och hon klamrade sig krampaktigt fast vid mig. Älskade unge! Jag försökte hålla mig så lugn som möjligt och förklarade att mamma bara skulle hem och jobba en stund vid datorn, men att jag snart skulle vara tillbaka igen. Under tiden skulle hon ju ha så kul med alla sina nya kompisar och de roliga leksakerna. Det gick inte alls hem och till slut fick jag räcka över en jätteledsen liten skrutt till en av förskolelärarna. Usch, så hemskt! Det kändes inte det minsta bra, varken i magen, hjärtat eller huvudet och väl ute på gatan började stora tårar rulla ner även för mina kinder. När jag kom hem storbölade jag en stund i Gabriels famn samtidigt som han försökte övertyga mig om att Isabella säkert redan var jätteglad igen, annars hade ju de ringt från förskolan och bett oss hämta som vi kommit överens om.

Och även om jag också tror att hon snabbt glömde bort att vara ledsen så känns det ändå så himla fel. Att lämna bort sitt lilla barn så där. Nej fy sjutton! Jag visste ju att det här skulle hända förr eller senare – jag själv grät när mina föräldrar lämnade mig varje morgon som liten – men just där och då ville jag bara ta med mig Isabella hem igen.

Nu ska jag i alla fall fortsätta med mitt plugg och om två timmar är det redan dags att hämta hem lillan. Imorgon väntar heldag på universitetet så jag har en hel del att förbereda. Så länge kan ni väl snälla dela med er av era erfarenheter när det kommer till förskolelämningar, så väl positiva som negativa. Det vore skönt att höra att jag inte är ensam i mina tankar och känslor. Kram på er!Så här glad var hon i alla fall i morse innan föris. Mammas lilla snutta!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Min son på 2.5 år började för ett år sedan för förskola. Hela vårterminen grät han vid lämning. Efter sommaruppehåll så gick det hur bra som helst hela hösten men nu efter jul så är vi tillbaka till jobbiga lämningar. Senaste tre veckorna gråter han så han hulkar, skriker på mamma och vägrar släppa taget. Fruktansvärt jobbat för mammahjärtat. Personalen säger att det går över på 2-3 minuter efter jag gått och att det är bra resten av dagen. Han vill sällan gå hem när man sedan hämtar honom 😅 det som andra har tipsat om sms är bra men vi kör tvärtom här eftersom dom annars skulle ha fullt upp med att smsa oss varje dag 🙈 istället är vi överens om att de hör av sig om det inte går över inom några minuter vilket än så länge inte hänt! Han har alltid haft separationsångest men bara att hoppas att det plötsligt går över en dag 😊 lycka till med lämningar framöver, vänder nog snart igen 👍

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh vad kämpigt det låter, hoppas verkligen att det vänder snart för er <3 Gör ju så fruktansvärt ont i mammahjärtat! Jaa, vi har också kommit överens med förskolan om att de ska höra av sig om det inte känns bra så kommer vi och hämtar – men det har de än så länge inte gjort, och varje dag som vi har kommit för att hämta på eftermiddagen har Isabella precis som er lille inte velat gå hem. Så även idag. Så det känns ju i alla fall bra! Tusen tusen tack för din ord! STOR KRAM

 2. Sara

  På mitt jobb så brukar vi försöka se till att skicka iväg ett litet sms med en bild så fort barnet börjat leka och är glad igen (vilket dukar gå fort) vid riktigt jobbiga lämningar. Det tänker jag att ni borde kunna be dom om så det känns lite bättre i mammahjärtat.

  Med min egna dotter har jag tack och lov inte haft många jobbiga lämningar, men en som jag minns allt för väl var en liknande er, när jag själv sen storgråter utanför. Dom är aldrig roliga, men brukar gå över fort 🙏🏻 Dom har ju så roligt när dom väl kommer igång med lek och bus ihop med kompisarna ❤️

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh ja, det hjälper ju såklart jättemycket. Så gjorde alltid jag när jag jobbade som barnflicka 🙂 Ska be dem göra likadant på förskolan om vi får någon mer jobbig morgon, men håller tummarna för att det ska gå bra i fortsättningen. Och det går ju över fort precis som du skriver, men alltid skönt att höra att man inte är ensam <3

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Ja, vet du vad! Den tanken slog mig ungefär tusen gånger på vägen hem från förskolan. Vi är ju fortfarande precis i början av hela den här förskolekarusellen och nu när vi hade missat så himla många dagar på raken så kändes det som det blev så himla långt emellan… Därför ville vi gärna att hon skulle gå idag, och dessutom hade jag aldrig hunnit förbereda mig inför morgondagens seminarium på universitetet med en vild tvååring här hemma. Tack och lov hade hon varit glad resten av dagen och grät till och med när jag kom och hämta för att hon inte ville gå hem… DET kändes faktiskt bra 🙂 KRAM!

 3. Sara

  Ni gör ett toppenjobb. Är själv förskollärare och oftast brukar det gå över så fort föräldrarna gått. Som någon annan skrev tidigare, be dem skicka ett sms för din trygghet. Och som förälder, visa att du är stark inför din dotter sen är det helt naturligt att gråta inför det som skett. Tycker ni gör ett grymt jobb alla tre.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Men åh tack snälla söta du för din fina kommentar, dina ord värmde verkligen <3 Och bra med sms ja, det ska jag be om i fortsättningen. Tack för dina tips och stor kram!

 4. Lavendel

  Äh känner med dig, det känns såå hemskt att bara gå därifrån!
  Tips att att ringa förskolan eller be dem skicka ett sms. De skickade meddelande till mig flera gånger i början och hon blev alltid glad nästan direkt. Dä kändes det mycket bättre.

  Lilly började i Jnuari och hade 2-3 veckor av jobbiga lämningar. Nu går det oftast hur bra som helst och det känns så skönt! 💗 Det komme säkert bli bättre för Isabella också, det är ju mycket nytt i början

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Jaaa, så många som tipsat om detta nu så det ska jag verkligen be dem om. Tusen tack finaste du! Så skönt att höra att det går så bra för er nu och att jag inte är ensam 🙂 STOR KRAM!!

 5. Tessan

  Vi hade en bra inskolningsvecka sen grät han varje lämning i 2 månader. Sen gick det hur bra som helst! Men kan fortfarande vara sådär småledset vissa dagar, men mest när morgonen varit stressig eller efter lov. Det kommer bli bra!!

 6. Tess

  Vi hade en bra inskolningsvecka sen grät han varje lämning i 2 månader. Sen gick det hur bra som helst! Men kan fortfarande vara sådär småledset vissa dagar, men mest när morgonen varit stressig eller efter lov. Det kommer bli bra!!

 7. L

  När vi började på förskola var det heller inga tårar till att börja med men sen kom det liksom ikapp och det blev kämpigt ett tag, tror det blir så för de flesta! Vår pojk tog lite extra tid på sig att bli helt tillfreds med lämningarna & sen har vi haft lite återfall då och då (som tex efter julledighet). Bästa tipsen jag har är att ge det lite tid, att lämningen går ganska fort (men inte stressa iväg såklart) oftast själva ”skiljas-momentet” som är jobbigt. Vi fick också tipset/ rådet att ringa fsk efter någon halvtimme och då oftast få höra att barnet är glatt & i full fart med att leka, väldigt skönt för en som förälder som kanske annars är fast i det ledsna lämingsögonblicket hela dagen fast det troligtvis gick över väldigt snabbt 🙂

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Jaa, man får nog låta det ta tid… Allt är ju så nytt såklart! Men himla bra grej det här med att ringa eller be förskolan skicka sms, man vill ju inte vara till besvär – men det hänger ju liksom över en hela dagen annars precis som du säger. Tack snälla för att du delade med dig och stor kram <3

 8. Nadja

  Min lilla dam är 3år och kan ibland fortfarande vara ledsen, i början var det såklart jätte jobbigt och man grät själv efter varje lämning… och hon grät första veckorna nästan varje gång vi lämna henne. Mitt tips är att ringa dit och höra hur hon mår och hur hon har det, det gjorde jag och det lättade lite i hjärtat.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Skönt att höra att man inte är ensam i alla fall, och så skönt att det har blivit lite bättre för er också <3 Tusen tack för tips! STORA KRAMAR

 9. Mia

  Min son började i augusti, tyvärr är det gråt vid majoriteten av våra lämningar fortfarande. Det är jättejobbigt även om jag vet att han blir glad så fort jag el pappan gått ur synhåll.
  Tips är att skicka sms en stund efter och höra när hon slutade vara ledsen osv.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh fy vad kämpigt, men skönt att han oftast blir glad så snabbt igen i alla fall. Jag ska verkligen ta till mig det här med att skicka sms, supertips. KRAM och hoppas det vänder snart för er <3

Annons