Nina Malmström

Den dagliga tandbortskampen

Inlägget innehåller annonslänkar

Alltså det här med att få sina ungar att borsta tänderna är verkligen ett äventyr i sig. Tandborstningen har varit en daglig kamp här hemma i ett och ett halvt år nu. Vissa dagar går det bättre, vissa sämre. Att få lillan att borsta själv är inga som helst problem, det gör hon mer än gärna – men det är när vi vill komma och finputsa som det blir problem. Då kniiiiper hon igen munnen, håller för med händerna, slänger med huvudet eller allra helst, pinnar iväg allt vad hon kan och drar igång en fnissig kom-och-ta-mig-lek. Lite roligt ibland, men sådär kul när man har bråttom iväg om morgnarna eller är helt slut om kvällarna.

Hur underbart är inte Isabellas tigerset? Ni hittar tröjan HÄR och tightsen HÄR, även dem i GOTS-certifierad ekologisk bomull. Byxorna finns också i en lite lösare baggyvariant HÄR.

Att hålla fast vid tandborstningen kan vara något av det värsta jag vet. Dels känns det bara helt fel, dels är det både tungt och jobbigt. Ibland har vi dock varit tvungna, för vi har verkligen provat ALLT. Hon har fått borsta mina tänder samtidigt, borsta gosedjurens, jag har sjungit roliga sånger under tiden, jag har berättat om tandtrollen, jag har skrämts med tandtrollen, vi har letat efter mormor, morfar och kusin Stina i munnen… Hon har fått vara med i affären och välja ut både tandborste och tandkräm, vi har provat tandborste med Alfons, med Bamse, med Greta Gris. Ingenting har hjälpt. I höstas blev vår räddning den här fantastiska tandborstvisan, men den verkar hon tyvärr ha tröttnat på nu.

Däremot upplever jag faktiskt att tandborstningen har gått lättare de senaste veckorna. Kanske för att hon börjar bli större? Det är fortfarande en del krångel, men för det mesta slipper vi i alla fall gråt och skrik. Men det räcker inte med att säga ”kom så går vi och borsta tänderna”, utan man får lirka och locka på alla möjliga sätt – fantasin sätts verkligen på prov. Vad som kan funka är att leta efter Karius, Baktus och alla deras familjemedlemmar (lillasyster, lillebror, mamma, pappa, mormor, morfar, farfar, farmor och så vidare) i munnen och borsta bort matrester från dagen (vet jag att hon har ätit pannkakor – så hittar jag pannkakor överallt i tänderna). Det här har jag testat lääänge, men det är först nu som lillan verkar haka på hela leken. Ibland ber jag henne även visa bebisen i magen hur man gör när man ska borsta tänderna, för bebisen måste ju också lära sig att gapa stort… Det kan också funka bra. Imorse gick tandborstningen faktiskt strålande och då passar jag alltid på att putsa lite extra. Isabella gapade tålmodigt så jag fick borsta varenda tand noga, noga. Inte en enda protest. Vi lekte att vi skulle ut i djungeln och jag sa att det är bäst att vi borstar bort alla frukostrester så inte lejonen och tigrarna känner doften av mat. Haha! Ja, ni hör ju…

Har ni några knep för att få till tandborstningen med era små? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mirre

  Mina får borsta själva på morgonen, men vi föräldrar borstar på kvällen. Alltid varit konsekvent, man borstar tänderna, punkt. Ibland under hot, mutor, lirk o lek…Som du säger jobbigt men nödvändigt…

  1. ninamalmstrom

   Samma här – man borstar ALLTID tänderna. Andra saker kan jag rucka på ibland, men tandborstningen är inget vi hoppar över. Jobbigt, men nödvändigt ja!

 2. M

  Mina får borsta själva på morgonen, men vi föräldrar borstar på kvällen. Alltid varit konsekvent, man borstar tänderna, punkt. Ibland under hot, mutor, lirk o lek…Som du säger jobbigt men nödvändigt…