Hur gammal när bebisen kommer? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Hur gammal när bebisen kommer?

Jag fick en fråga häromdagen om hur gammal Isabella kommer vara när bebisen kommer. Om allt går som det ska kommer ålderskillnad bli två år och nio månader. Sedan vi fick lillan har jag funderat en hel del över den perfekta ålderskillnaden. Idag är det ju rätt vanligt och nästan lite “inne” att skaffa barn väldigt tätt. Jag tänker spontant “åh så jobbigt med två blöjbarn” eller “hejdå till den redan obefintliga sömnen och välkommen alla trötthetsrynkor och gråa hår”, men samtidigt tänk så kul kidsen kommer ha ihop. Av egen erfarenhet (då det är fyra år mellan mig och min äldre bror och fem år mellan mig och yngre bror) ville jag inte heller ha alltför många år mellan mina barn – då de kanske inte kommer kunna leka så mycket ihop, utan snarare bli storasyskon och lillasyskon. I en artikel i ViFöräldrar menar en psykolog och psykoterapeut att den bästa åldern för ett barn att få en yngre syster eller bror är i tre års åldern, MEN – what about treårstrots?!

Hur man än vrider och vänder på det så finns det såklart både fördelar och nackdelar. Så vad är egentligen “the perfect gap”?Jag och mina brorsor på vår mosters bröllop k somras.

Att bli gravid igen var ju absolut ingen självklarhet, men någonstans i alla funderingar landade jag väl ändå i att “ja men, mellan två och ett halv till tre år hade väl i så fall varit det ultimata”. Och det blev ju precis däremellan som vi landade till sist. Jag är så otroligt glad att jag får uppleva allt det här fantastiska åtminstone  en gång till i mitt liv och jag är så obeskrivligt lycklig över att kunna ge Isabella ett syskon. För det är i alla fall enligt mig den vackraste gåvan man kan ge sitt barn.

Hur stor är ålderskillnaden mellan era kids?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nat

  Hej,
  Jag har tre barn på 1, 4 och 7 år. Mellan de två äldsta bröderna är det 3 år och 3 månader. Mellan mellanpojken och yngsta flickan är det 2 år och 5 månader.

  Jag ville ha någonstans mellan 2-4 år mellan mina barn vilket jag mest baserade på vad jag själv och mannen skulle orka med men ändå inte för stort gap mellan syskonen., Mer än 4 år var jag säker på att jag inte ville ha, och absolut inte mindre än 1 1/2 år då jag inte skulle orkat det.

  Som det blev nu blev det väldigt bra. Alla leker med varandra i olika perioder. När äldsta är på sina sporter brukar yngsta systern och mellanbror leka småbarnslekar. När mellanbror ibland är borta brukar äldsta brodern sitta och läsa för lillasyster.

  Det jag är mest tacksam för är dock relationen mellan de två äldsta. Den är otroligt fin och stark och precis så som jag själv alltid velat ha det men inte fick då jag var ensambarn. Bröderna leker dagligen och har otroligt roligt ihop. Direkt när storebror kommer hem från skolan ropar han på lillebror och vill visa upp saker eller kommer med någon idé på lek. Sen leker de ofta intensivt helt själva i flera timmar innan det är dags för läxor och middag. Nån dag i veckan vill storebror ta med någon kompis hem eller åker själv hem till någon jämgammal, men jag skulle säga att 6 av 7 dagar leker de själva och har väldigt skoj

  jag är otroligt tacksam för att bröderna så uppenbart älskar varandra och varandras sällskap och jag njuter lite extra tror jag iom att jag själv aldrig fick uppleva det

  Så gapet på 3 år och 3 månader verkar inte ha hindrat mina pojkar från att bli bästa vänner

  kram och lycka till med graviditeten

 2. Anne

  Jag har barn födda sommaren -09, -11, -14 och nu planerad BF i slutet av augusti -18 med lilla fyran. Så vi är nästan exakt lika långt gångna, kul! Bebislivet var mycket intensivt när när tvåan kom, när trean kom hade de två stora redan varandra. Nu blir det spännande att se hur livet blir med bebis och tre ganska stora barn.

 3. Andrea

  Har BF om 9 dagar med lillasyster och då kommer storasyster vara 16 mån. Fortfarande i chock över att jag är gravid så tätt inpå första. Vi plussade på hennes 8 mån dag. Men med storasyster blev vi inte gravida förrän ett år av försök så vi trodde inte att det skulle gå så fort andra gången! Ett väldigt väldigt välkommet oops!

 4. Rebecka

  Hej. Jag inga barn men mellan mig och min syster är det ganska precis 1.5 år, men skulle inte säga att vi står varandra speciellt nära, lekte aldrig ihop som barn och hade inte samma kompisgäng eller så. Jag gick förästen i samma klass som ett syskonpar, som inte va tvillingar men födda samma år, tror den äldre va född i januari och den yngre i typ oktober / november om jag kommer ihåg rätt … Beror kanske på hur mycket man tycker om att byta blöjor haha 😂

 5. Sara

  Mina är födda 2011 och 2013… 1 år och 10 mån emellan och två grabbarn. Så tighta idag. Vi har också bott i Brasilien i två år och för fann de varandra och skönt att de alltid hade en lekkamrat. Om bara ett par veckor kommer lillebror eller lillasyster så det blir ett litet glapp däremellan.

 6. Karo

  vi har tre skolår mellan våra flickor, den stora född i september och den lilla i mars. Helt perfekt planerat enligt oss, den stora tjejen blöjfri och sov i egen säng i eget rum från 6 månader i och för sig. Vi gjorde så jag och lillan hade eget sovrum den första tiden så de andra fick sova ostört på nätterna, sen kom den stora tjejen upp till oss på morgonen. Det funkade hur bra som helst. Sen flyttade lillan inpå sitt rum när hon var 4 månader ungefär.

 7. Jessica

  Hej,
  Vi har ganska tätt mellan våra barn. Det skiljer 4 år och 3 veckor mellan våra 3 barn. Storebror var 4 år och 3 veckor, mellan bror var 1år och 9 månader när lillasyster föddes.