Barn ihop med någon från en annan kultur – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Barn ihop med någon från en annan kultur

Läsarfråga: Hej! Hur tänker du kring att du och Gabriel kommer från två olika kulturer när det gäller att uppfostra Isabella och kommande barnet? Jag menar absolut inget illa med frågan utan är bara nyfiken då jag funderat på hur det kommer bli i framtiden om jag och min brasilianska kille skaffar barn. Våra uppväxter har varit totalt olika och vi ser väldigt annorlunda på vad man ska sätta för regler för barn, vad som är okej osv. Kan tänka mig att det kommer att leda till en del intensiva diskussioner om vi skaffar barn haha, men tänker generellt att det är väldigt positivt eftersom man har möjligheten att lära från varandra och skapa det bästa av två världar. Hade varit kul att höra hur du resonerar kring det! 

Tusen tack för en både rolig och intressant fråga. Jag var såklart tvungen att bolla det hela med Gabriel lite innan han åkte till Brasilien – jag var nyfiken på om min bild och upplevelse av detta stämde överens med hans. Och faktiskt var vi rörande överens.

Jag måste nog säga att om det är någon del av mitt och Gabriels förhållande där jag verkligen upplever den där team-känslan som man läser om överallt – så är det helt klart i vårt föräldraskap och vår syn på uppfostran. För det allra mesta är vi faktiskt väldigt enade, och det är något som jag tycker är oerhört viktigt när man har barn tillsammans. Ärligt talat så har jag aldrig upplevt det faktum att vi kommer från olika kulturer som ett problem i vårt föräldraskap – snarare tvärtom, precis som du skriver tycker jag att det är värdefullt att kunna skapa det bästa av två världar. Jag minns dock att jag också oroade mig en del över det här innan vi fick barn. Jag var väl medveten om att synen på barnuppfostran på många sätt skiljer sig mellan de olika länderna innan jag blev gravid med Isabella och var därför mycket noggrann med att diskutera igenom alla de delar som jag kände mig osäker på med Gabriel. Det händer fortfarande emellanåt, men än så länge har jag faktiskt aldrig varit med om att våra åsikter skiljer sig åt efter att vi har fått möjlighet att tillsammans reflektera över den specifika situationen eller vad det nu kan vara.

Jag vet att Gabriel litar väldigt mycket på mig när det kommer till vårt föräldraskap och jag upplever verkligen att han lyssnar och tar till sig det jag säger. Även jag känner mig 110 procent trygg med Gabriel och med handen på hjärtat kunde jag verkligen inte ha valt en bättre pappa till mina barn. Sedan är vi båda väldigt noga att säga till på direkten om det är något som den andra gör eller säger tillsammans med Isabella som inte känns rätt. Dock aldrig mitt framför henne, utan efteråt när vi har möjlighet att ta varandra lite åt sidan. Jag tycker om att prata om sådana här ämnen med Gabriel och för mig är det oerhört viktigt att känna hans stöd. För föräldraskapet är långt ifrån okomplicerat. Vi är båda förstagångsföräldrar och möter allt nytt tillsammans, det gäller att vara ödmjuk och lära ihop. För minst lika viktigt som det är att hojta till om det är något som inte känns bra, tror jag på att lyfta den andre föräldern i sin roll som mamma eller pappa och trycka på alla de saker som han eller hon gör bra. Många gånger är man ju själv osäker på vad som är rätt eller fel och hur man ska hantera en viss situation eller ett visst beteende från sitt barn –  då är det så skönt att kunna falla tillbaka på varandra och försöka finna en lösning ihop. Än så länge är ju Isabella fortfarande väldigt liten och vi har utan tvekan oräkneliga tillfällen då vi kommer sättas på prov framför oss.

Sedan tror jag inte heller att man ska grotta ner sig allt för mycket i alla föreställningar man har om barnuppfostran och föräldraskap innan man faktiskt själv har barn… För jag lovar dig, du kommer förvånas över hur många saker det är möjligt att ändra åsikt om på så pass kort tid 🙂 Världens bästa familj! Tänk att vi bodde i Rom hösten 2016. Det glömmer jag verkligen bort ibland… Rätt tuffa månader privat, men jag har aldrig ätit godare mat i hela mitt liv. Haha!

Trots att jag upplever oss väldigt enade i vårt föräldraskap så har vi självklart olika föräldraroller. Gabriel tycker naturligtvis att vissa saker är viktigare än mig och är därför hårdare på vissa punkter och vice versa. Jag är till exempel mer noggrann med läggningstider medan det inte spelar särskilt stor roll för Gabriel. Han ser allra helst att Isabella badar varje kväll medan jag inte bryr sig så mycket om hon går och lägger sig “lite smutsig”. Det här tror jag dock nog aldrig att man kommer att komma ifrån – för givetvis är vi alla olika. Även som föräldrar. Oavsett vilket land eller vilken kultur man kommer ifrån.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Hej! Aldrig besökt din blogg tidigare men såg inlägget på fb och blev nyfiken!
  Jag föder nu vilken dag som helst (igångsättning måndag om inget hänt) och bebis pappa är från marocko 🙂
  Vi har faktiskt haft en del vilda diskussioner, Inte just kring uppfostran och kultur, men mer om religion då han är muslim och jag ateist med kristna traditioner.

  Jag vill kunna göra allt med barnet som jag gjort med min dotter från tidigare förhållande som dop, (av tradition, inte religösa skäl), äta fläsk (då jag o dottern redan gör detta och jag inte vill sluta med det då jag älskar fläskkött och heller inte vill laga en extra måltid), omskärelse (jag tycker barnet ska få välja själv), och massa andra liknande “typiska” religions-skillnader.

  vi har även haft diskussioner om språk då jag pratar svenska och engelska och han pratar de flesta arabiska dialekter, den marockanska språket (räknas också som en arabisk dialekt) och franska. och iom det hade vi lite svårt att bestämma namn då alla hans namnförslag var arabiska och omöjliga för mig o dottern att uttala och mina förslag var konstiga på hans språk för hans familj 😛 nu har vi dock fixat och trixat och kompromissat massor och lyckats få ihop sonens namn 😛

  hoppas bebis kommer snart för nu längtar vi <3

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Hej Emma och tusen tack för din kommentar! Så roligt att du hittat hit till bloggen 🙂 Hur har det gått med bebisen?? Vad blev det för namn? Så nyfiken! 🙂 Jaa, det blir ju en hel del kulturkrockar när man kommer från olika länder och kulturer – nu har vi dock varit tillsammans så pass länge jag och Gabriel så det händer allt mer sällan. Förstår att det kan bli extra mycket på grund av religion – G är troende katolik och jag är precis som du ateist med kristna traditioner, dock är vi båda ganska överens om att låta Isabella välja själv. Jag har aldrig gillat tanken av att pracka på de små varken religion eller politik, det känns bara SÅ fel… Nu är ju vår dotter så liten, men jag tänker att det bästa är att vara öppna med att “pappa tror så här och mamma tror så här, men inget av det är varken rätt eller fel”… KRAM!

 2. Jenny de Souza

  Haha så roligt Nina, jag måste småle lite men det där med att duscha varjekväll är ju super brasse. Men det är klart här bor man i ett land där man varje dag svettas..blir ju klart viktigare än i kalla Sverige. Jag brukar säga att Sergio är vår renlighetspolis🤣

Annons