Hur klä barnen på förskolan en sommardag? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Hur klä barnen på förskolan en sommardag?

Imorgon blir första sommardagen på förskolan och jag sitter här och funderar över hur jag ska klä Isabella. Hon var ju hemma hela förra veckan när det vackra vädret slog till på grund av feber och förkylning – så det här är helt nytt för mig. Jag vet att många förespråkar svala plagg med långa ärmar och ben för att skydda så mycket som möjligt mot solen, men det känns ärlig talat helt vansinnigt varmt. Det ska bli 26 grader i skuggan imorgon och hon kommer ju i så fall koka upp. Hon är lite mörkare i hyn och verkar ha rätt svårt att bränna sig, men självklart smörjer vi ordentligt med 50 SPF på morgonen innan vi lämnar. Och så skickar vi med en solfaktor som får stå på hyllan på förskolan, på begäran av personalen. Superbra att det fyller på smörjandet under dagen tycker jag, sånt uppskattas verkligen av smånojiga föräldrar.

Så det får nog bli shorts och t-shirt imorgon, eller kanske bara klänning? Det är nog det plagg som vi kört på allra mest under vår tid utomlands – känns så luftigt och svalt – men kanske inte det mest lekvänliga? Och vad tar man på de små över när man lämnar om morgnarna? En tunn jacka eller räcker det med bara en kofta? Sandalerna från i vintras visade sig vara för små och vi har inte hunnit införskaffa några nya ännu, så det får bli sneakers med tunna strumpor på fötterna. Och så en solhatt eller keps på det! Tänker jag rätt? Haha! Så många funderingar, men det är ju en helt annan sak när man kan hålla koll själv under dagen och ta av eller på allt efter som…Det har blivit mycket utelek den här helgen. Så himla härligt! Isabella tog en premiärtur på sin nya sparkcykel imorse (självklart med hjälm på huvudet) och sedan har vi hunnit testa två nya lekplatser under dagens gång. Älskar att kunna vara ute och leka utan att behöva dra på lager efter lager på de små…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Annie

  Svårt att klä” rätt” då det är så varmt 🙂 DN rekommendation ör att ha t-shirt som täcker axlarna så hon inte bränner sig där, då de lätt kan göra D. Sen solhatt/keps 🙂 jobbar på förskola och vi smörjer oxå barnen under dagen och tar av/på kläder efter väder och brukar ta dem med i skuggan så de inte blir överhettade 😊. Vatten finns ute så de kan dricka när de vill.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Ja, solhatt/keps är ett måste! Försöker också tänka att det ska vara något som går över axlarna för de är ju så utsatta precis som du skriver. Tack snälla för att du delade med dig och vilket GRYMT jobb du gör som jobbar på förskola. Ni förskolepersonal är BÄST!!

 2. Nat

  hejsan hopp!!

  Jag har två blonda barn, en med ljusbrun hy och en rödlätt med superblek hy samt min yngsta lilla flicka på snart två år som har brunt hår och olivfärgad hy och med mycket pigment. Så jag har verkligen hela repertoaren av barn med olika förutsättningar 🙂

  Min äldsta med super blek hy måste smörjas 3-4 gånger på en dag för att inte bränna sig. Han har alltid långärmade tunna tröjor som går en bit upp i halsen, keps samt shorts och sandaler. Benen bränner han som tur är sig inte lika lätt på.

  Mellankillen som är blond men med bra pigment i hyn bränner sig inte speciellt lätt, för honom räcker det med smörjning på morgonen och sen en gång vid lunch. Han får ha t-shirts varma dagar och så tar jag långärmade tröjor när det är svala sommardagar. Till det shorts som går över knäna för att skydda vid vilda lekar. Han har sandaler hela sommaren med korta strumpor kalla dar och utan strumpor varma dar. På huvudet har han alltid keps. Solhattar är för honom för flickigt eller för småbarnsaktigt 🙂 På morgonen har han en fleezejacka över t-shirten som han tar av när det börjar bli varmare ute.

  Yngsta flickan på snart 2 år har som sagt var mycket pigment och ser ut som en liten medelhavstjej trots att hon har helsvenska föräldrar. Hon bränner sig inte lätt alls och vi behöver inte alls bry oss lika mycket med kräm eller kläder. Givetvis skyddar vi henne ändå men bränner man sig inte är det inte lika viktigt. Jag har en uppsättning långärmade klänningar med leggins som går över knäna, denna klädsel har hon lite kallare dagar. De riktigt varma dagarna har hon kortärmade klänningar som är väldigt tunna i materialet. Hon har även en uppsättning shorts som går över knäna och t-shirts till. På fötterna har hon en tunn sommarkänga för kalla dagar och skogspromenader. Till de vanliga dagisdagarna har hon ett par klassiska kavatsandaler utan strumpor i. På huvudet har hon keps eller solhatt beroende på vad hon själv väljer, både och är ok för mig så länge hon skuggar ögonen och större delen av ansiktet. På väg till förskolan har hon en fleezejacka över klänningen/t-shirten som fröknarna tar av lite senare.

  Mina barn har tre par skor var på somrarna: ofodrade höga stövlar tretorn. Springskor i lätt material med goretex utanpå, denna sommar fick alla tre varsitt par viking. Alla har dessutom varsitt par sandaler. Den yngsta har kavat. Mellanpojken och 7-åringen har viking, mellanpjkens med skydd för tårna (ett måste när de cyklar). Äldsta har också ett par converse till kalas och sådant som jag tycker är snyggt att matcha till ett par klassiska marinblå shorts och kortärmad skjorta

  Din dotter ser inte ut att vara av den känsliga sorten vilket är skönt, det är otroligt mycket jobb när de är rödlätta. Tycker det är jätte skönt när man bara kan ta på dem lite vad som helst och de ändå inte bränner sig

 3. Sandra

  Jag har tagit med ett rejält lager med ombyte till förskolan så får personalen lite att välja på om man har klätt på för mycket eller för lite. Råden om långärmat och långbyxor gäller nog mer de minsta barnen som kanske inte rör sig så mycket och därför inte blir lika varma och svettiga. Jag klär också min treåring i t-shirt och shorts nu när det är såhär varmt, allt annat känns ju plågsamt, och rejält med solkräm.

 4. Mikaela

  Jag tycker också det är svårt men man gör det nog svårare än det är som nojig mamma 😅 Vi har haft sommar i två veckor nu och skickar vår treåring till dagis i keps, shorts och t-shirt + insmord. På fötterna har han tygsneakers som man går barfota i om du vet vad jag menar? Typ vans? Ofta har han faktiskt inte ens behövt tröja på morgonen men någon gång har fleecetröjan åkt på. Sen finns ju ombyten på förskolan, både långärmat och kortärmat, plus vindfleece om vädret skulle slå om under dagen som jag tänker att han får på sig om det skulle ändras i vädret under dagen,

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Tack för att du delade med dig! Visst är det svårt! Nu har vi i alla fall fått hem både sandaler och svalare tygskor att byta mot hennes vanliga sneakers. I veckan körde vi på bara klänning de allra varmaste dagarna och så trekvartstights eller shorts och t-shirt de dagar då det skulle vara lite svalare. Och så en tröja över på cykeln på morgonen. Funkade super! 🙂 Bra tips att lämna lite av varje på förskolan, jag har nu bytt ut lite av extrakläderna så det ska vara mer sommaranpassat <3

Annons