Gravid – hur länge jobba? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Gravid – hur länge jobba?

När jag var gravid med Isabella pluggade jag “bara” – den här graviditeten kombinerar jag mina heltidsstudier med ett butiksjobb på runt 40-50 procent plus en vild tvååring hemma och såklart mina sociala kanaler. Än så länge funkar det väl funkar helt okej, även om det visserligen är svårt att få tiden att gå ihop ibland, men jag känner hur kroppen börjar säga ifrån mer och mer. Det tyckte även min barnmorska att det lät som när jag var där för ett par veckor sedan… Foglossning och brännande ben med åderbråck efter åderbråck som ploppar upp känns inte jättekul.

Det här med att stå upp flera timmar i rad var aldrig något jag behövde göra med första bebisen i magen, däremot har jag många timmar i butik bakom mig från tidigare och även om det är ett rätt påfrestande yrke överlag med mycket monotona rörelser – så kan jag inte minnas att kroppen har reagerat så här förut. Tanken var från början att jobba ända in på slutet, men jag börjar fundera allt mer på om det verkligen är en så himla bra idé. Sista månaden har jag i alla fall knappt några pass inbokade och så kommer jag nog låta det vara. Köpte en söt mammaklänning på H&M häromdagen. Ett av de få gravidplaggen i min garderob, men jag känner mig så himla oinspirerad i klädväg just nu så det behövdes nog. Brukar aldrig bära rött annars så kul med något helt nytt faktiskt.

Hur har ni andra som jobbar inom butik eller liknande branscher gått tillväga framåt slutet av er graviditet förresten? Hur länge har ni orkat jobba? När har ni gått hem? Har era kroppar protesterat på något sätt? Någon som kanske till och med ansökt om havandeskapspenning eller blivit sjukskriven? Dela gärna med er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nat

  Hej,
  Jag förstår inte hur du klarar att jobba, plugga, ta hand om liten och dessutom är själv så mycket, jag är väldigt IMPONERAD!!!!! jag hade aldrig pallat. Själv har jag jobbat rätt lite under alla mina graviditeter (100 % när jag inte är gravid). Jag blir så himla trött, illamående och allmänt utslagen att det typ inte gått. Graviditet nr 1 var jag sjukskriven fram till vecka 20 av illamående, jobbade 10 veckor och sedan sjukskrivning av falsk ischias. Graviditet nr 2 jobbade jag fram till vecka 33 och sedan sjukskrivning för ryggvärk fram till due date. Graviditet nr 3, hade jag så fullt upp med mina rätt små pojkar att jag tog tjänstledigt 50 % hela graviditeten och 100 % från vecka 34. Det var det smartaste jag kunnat göra. Vi fick förvisso mycket mindre pengar, men å andra sidan fick jag en massa ledig tid, kunde hämta tidigt och bara hänga hemma och i lekparker med mina små pojkar och sedan dråsa i säng kl 17 när pappan kom hem och “tog över”.

  Jag blir väldigt trött och allmänt “sjuklig” av att vara gravid. Tycker en graviditet är som en enda lång influensa 🙂 och förstår inte att så många klarar att jobba 100 % hela graviditeten. Jag pallar det INTE och det är jag helt öppen och ärlig med, jag kanske är av den svagare sorten 😉

  kram

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Nää det har ärligt talat varit lite för mycket det senaste, så nu ska jag se till att trappa ner på tempot något. Inte värt det ju, men tusen tack gulliga du för dina fina ord. Skönt ändå hur du löste det senaste graviditeten, det låter väldigt vettigt. Man måste faktiskt vara rädd om sig själv och sedan är ju barnen bara små en gång också. Tiden går så fort! Jättebra att du är ärlig tycker jag, alla är vi ju olika och vad som är rätt eller fel kan bara man själv känna av. Stora kramar till dig <3

   1. Nat

    Nä precis, då och där känns det som att det är så himla viktigt att jobba och klara av och vara duktig, men när man tänker tillbaka på tiden så kan jag känna att gud varför pressade jag mig så hårt och varför var det så viktigt att jobba jobba jobba när vi hade råd att jag vara hemma mer. Visst vi får leva snålt men jag kan känna att det är skönare att vara piggare och orka med de stora barnen än att må riktigt dåligt men ha mer pengar 🙂

    Skönt nu dock att kunna jobba 100 % igen när jag inte är gravid

 2. Ida

  Jag jobbade 100% i butik under min graviditet men gick hem när jag hade 1 1/2 månad kvar. Ansökte om havandeskapspenning och fick det, då jobbet innebar mycket tunga lyft och omgängning av hela butiken 1 gång i veckan. Mina arbeta uppgifter kunde inte sjustearas då vi för det mesta jobbade 1 och 1. Lycka till men graviditeten❤️