Barn med AFTE? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Barn med AFTE?

Hej fina ni! Vi har haft det så himla mysigt på vår lilla minisemester i Småland – bilen funkade finfint. Det blev en Kia Ceed och vi är än så länge riktigt nöjda. Jag måste dock övningsköra lite med Gabriel bredvid innan jag vågar sätta mig helt själv bakom ratten. Haha! Körkortet tog jag i Barcelona för snart fyra år sedan, men jag har faktiskt inte kört på nästan två år då jag ärligt talat var rätt skraj för att göra detta i både Rom och Rio. Så något ringrostig måste jag erkänna att jag känner mig…Nu till något helt annat. Jag känner mig HELT slut efter att lillan har hållit oss vakna fyra nätter i rad. Känns precis som om att vara tillbaka i spädbarnstiden igen. Jisses! I fredagskväll kändes hon plötsligt varm, blev väldigt gnällig och under natten väckte hon oss flera gånger i timmen. Och så har det fortsatt… Hon har ätit himla dåligt, dreglat en hel del och klagat på ont i munnen så jag har misstänkt att det eventuellt har varit nya tänder på G. Men nej, tio uppe och tio nere så det ska ju inte komma några ytterligare på flera år. Nu har hon i alla fall inte haft feber sedan i helgen – men ratar varenda napp, luktar som en gammal hund i munnen och är otroligt lättirriterad. När jag gett mig på att borsta tänderna har hon gallskrikit av smärta och det har även kommit lite blod på tandborsten så igår och idag lät jag henne bara suga lite på den med en klick tandkräm på. Efter att Isabella till och med ratat jordgubbar då det verkade svida jättemycket i munnen när hon försökte äta lyckades jag till slut ta mig en ordentlig titt (nästintill omöjligt) igår och upptäckte något blåsliknande under hennes tunga.

Jag har tidigare hört talas om höstblåsor, men när jag googlade på det stämde det inte alls överens med bilderna. Av en slump ramlade jag över en bild på afte och bingo – precis så där ser det ju ut. Tycker även att de beskrivna symptomen passar in, men imorgonbitti ska jag ringa BVC och höra vad de säger hur som helst. Är ju jättesynd om henne att hon ska ha ont och inte får sova om nätterna… Tydligen har Gabriel haft afteblåsor ett par gånger i alla fall och han sa att det brukar gå över efter någon vecka. Har ni någon erfarenhet av detta?? Jag har aldrig hört talas om afte tidigare…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anne

  Nu vet jag ju inte hur blåsorna ser ut, men det kan också röra sig om en primär infektion med herpes. Barn får det ofta i munnen istället för munsår.

 2. Louise

  När vår dotter på 2 år fick blåsor i munnen rekommenderade vårdcentralen att smörja med Aftex aloclair gel på blåsorna. Gav även henne flytande alvedon och det hjälpte iallafall lite. Hon föredrog att äta/dricka kallt så gav glass och kall välling så hon fick i sig någonting.
  Hoppas det snart blir bättre för Isabella!

 3. Anna

  Usch då, stackars liten <3 Vår lilla hade det precis som du beskriver i höstas/vintras. Förstod ingenting och då pratade hon inte speciellt mkt. Sen upptäckte jag blåsorna under tungan, aj aj aj. Höstblåsor hade gått tidigare under hösten på föris så jag var väl inte jätteförvånad när detta dök upp i samband med en förkylning eller strax efter förkylningen. Men det läkte bort av sej själv efter några dagar.
  Hoppas att hon mår bättre nu och krya på 💕

 4. Emma - På Smällen!

  Jag har afte, det kommer ett par gånger om året, ofta när jag är förkyld eller istället för att bli förkyld. Det gör SKITONT! Ibland är det så illa så att det svartnar framför ögonen på mig. Det som gör ondast är att äta söta och syrliga saker som t.ex. frukt, juice. Även salt kan göra svinont för att inte tala om att borsta tänderna. Ofta skaver tänderna också och om det sitter på kinden kan man bita sig på blåsan och då blir det ännu värre. Nuförtiden finns det en bedövningssalva för afte som heter aftaclear men den är för barn från 6 år. Kolla på apoteket om det finns någon annan som ni kan använda till Isabella. Var beredd på att det kan svida att lägg på salva också. Stackars Bella, dom blåsorna är inte roliga. När hon blir äldre kan jag tipsa om Zendium tandkräm, vet inte om den finns med barn, men den är den bästa tandkrämen för att motverka afte eftersom den inte skummar. Hoppas det går över snart! Kram

 5. Mia

  Bara egen erfarenhet av Afte, inte hos barn. Finns nån salva på apoteket som bildar som en hinna över blåsan, men då gäller det ju att man inte är där och petar med tungan, kan nog vara svårt för en liten ☹️. Det går ju över men gör ont😥

Annons