Potträning på G? De 7 bästa tipsen! – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Potträning på G? De 7 bästa tipsen!

Hej Nina! Så mysigt med Astrid Lindgrens värld. Jag tänkte höra, är Isabella blöjfri? Vår dotter är lite mer än 1 år nu så tänkte börja introducera pottan i lugn och ro. Har du några tips? Hur gjorde ni? Har du lust att skriva ett inlägg om det? Tack för en underbar blogg!

Hej och tusen tack för din kommentar! Ja, Isabella är helt blöjfri på dagtid – men vi har fortfarande kvar nattblöjan. Främst av bekvämliga skäl då den faktiskt för det mesta är torr om morgnarna. Efter att knappt fått enda hel natts sömn under två års tid var det sååå skönt och välbehövligt att äntligen få sova ostört om nätterna igen att vi skjutit det där med nattblöjan framför oss… men jag antar att det kanske snart börjar bli dags?

Hur som helst tog vi bort blöjan helt dagtid förra sommaren och jag skulle vilja påstå att hon är helt torr sedan över ett halvår tillbaka. På förskolan har det dock varit lite olyckor till och från, men jag antar att det snarare beror på en osäkerhet i själva förskolesituationen då hon ju alltid säger till här hemma eller när vi är iväg och till och med sköter toalettbesöket själv många gånger. Vi har som tur är haft väldigt bra och förstående personal på förskolan som har försökt så gott de har kunnat och jag har alltid sett till att ha ordentligt med ombyten för att undvika eventuell irritation.

Så här i efterhand hade jag nog dock väntat lite till med att ta bort blöjan. Jag började att sätta lillan på pottan för nummer två när hon var ungefär ett år och bara några månader senare sa hon självmant till när det var dags. Därför tänkte jag att även kisseriet skulle bli en lätt match, men det tog lite längre tid än jag trott. Hon var säkert redo, men det var nog en hel del som kom emellan och störde. Överallt där man läser står det ju att potträning ska göras i lugn och ro utan några större förändringar runtomkring. De första månaderna innebar mycket resor, flytt tillbaks till Brasilien, besök som kom och gick så särskilt lugnt var det väl egentligen aldrig utan snarare nytt, nytt, nytt hela tiden. Så det blev ett par bakslag och ibland hade man lust att bara ge upp och sätta på blöjan igen, men nu är jag så glad att vi aldrig gjorde det. Med lillasyster väntar vi nog dock i alla fall tills hon fyller två.

Här kommer i alla fall ett par tips som funkat bra för oss:

 1. Ta er tid! Första dagarna såg jag till att inte ha någonting annat inbokat. Vi var hemma i sommarstugan eller på tomten, fokuserade bara på pottan och på att lära känns Isabellas signaler. Pottan var med överallt – flyttade med den till varje rum eller ut i trädgården. Jag påminde Isabella om vart den stod och att kisset skulle komma där i.
 2. Gör det roligt! Vi försökte göra pottsittandet till något roligt. Läste böcker på pottan, tittade på något kul på telefonen, lyssnade efter kisset, ropade på kisset, visade mormor/dockan/gosedjuret hur man kissade på pottan. Vi lekte även att dockorna och gossdjuren behövde gå på pottan. Varför inte låta de små följa med till butiken och välja ut fina klistermärken som de får sätta på pottan när kisset eller bajset hamnar rätt?
 3. Rumpan bar eller byxor? Jag ramlade över många tips om att låta barnet gå med rumpan bar i början, då tighta trosor/kalsonger eller byxor kan påminna om känslan av att ha blöja på sig. Dock hade Iabella gått nakenfis större delen av tiden när vi varit hemma i Brasilien och inte riktigt brytt sig när hon kissat på golvet så vi körde på trosor med en gång. Tänkte att hon kanske skulle tycka att känslan med blöta byxor var obehaglig och jag tycker att det här sättet funkade bra, man får nog prova sig fram… Sedan körde vi med bara ben och klänning (långärmade när det var lite kallare) upptill. Fördelen med att potträna på sommaren – då blir det inte så himla mycket tvättande.
 4. Ladda upp med ombyten! Sommar eller inte – det är alltid bra med många ombyten, speciellt när man börjar använda byxor. När vi gick ut packade vi alltid ner flera extra trosor, byxor, strumpor och skor. Better to be safe than sorry.
 5. Rutinpotta! I början la vi mycket fokus på rutinpottning – vi satte Isabella pottan efter sömn och mat samt när vi trodde att det började bli dags. Efter ett par timmars potträning märkte jag att det kom kiss ungefär var 45:e minut – numera kan hon hålla sig i flera timmar. Vi undvek att fråga Isabella om hon behövde kissa i början (då brukade det ofta bli nej), utan försökte istället säga något i stil som “kom så går vi och kissar”.
 6. Aldrig negativ! Det var mycket småskvättande i början och en hel del torkande av golv. När vi såg att Isabella höll på att kissa eller redan kissat på golvet lyfte vi henne till pottan och sa “Oj då, nu kom det kiss på golvet. Kisset ska ju vara i pottan” – dock aldrig med någon negativ klang. Vissa tekniker säger att man inte ska göra någon jätteshow när kisset väl hamnar i pottan, men vi har gett massor med beröm, klappat i händer, dansat, hoppat, gjort high-five. Det har funkat för oss och Isabella ÄLSKADE det.
 7. Ha tålamod! Jag vet hur trött man kan känna sig på att torka golv eller byta kissiga byxor, men försök se varje ”olycka” som ett nytt tillfälle att öva. Och var inställd på ju yngre barnen är, desto längre tid kan det faktiskt ta. Man läser mycket om småttingar som blir torra över en natt, men riktigt så fort går det inte alla gånger. Var även beredd på “bakslag” – det är mycket faktorer runtomkring som spelar in.

Efter ungefär en veckas potträning hemma vågade vi oss ut på vår första riktiga utflykt utan blöja förra sommaren. Det blev t/r från vår sommarstuga till Lysekil, en biltur på ungefär 45 minuter enkelväg, plus ett besök på Havets Hus. Gissa om jag var stolt över min lilla plutta när vi kom hem igen utan en enda “olycka”.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra

  För min lillkille funkade det med att vänta tills han var redo själv. En dag sa han bara, “jag ska gå på toaletten” och så tog han av sig blöjan. Inte en enda olycka sen dess. Men så var han drygt tre år då också. Jag har aldrig tyckt att det har varit jobbigt med blöjbyten så för mig var det lätt att vänta in honom.

 2. Carolina

  Båda mina tjejer har slutat ned blöja omkring 20 månader gamla. Men jag har rutinpottat dem från att de var ca 6 månader så de var tidigt vana vid pottan. Med första tjejen började vi redan vid 16 månader med att hon fick gå utan blöja hemma och det blev ju många olyckor. Då hade hon blöja när vi var ute. Och det tog fram tills ca 24 månader innan hon slutade ha olyckor. Och fortfarande så kan det komma lite kiss i trosan när hon har för roligt för att avbryta leken… lillasyster gjorde vi den snabba varianten med, lät henne bara sluta cold turkey och hon var helt torr inom 2 v! Dessutom har hon bara haft en handfull olyckor OCH blev helt torr nattetid inom en månad. Så för oss har bootcamp- metoden funkat bäst.