Bästa förlossningstipsen – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Bästa förlossningstipsen

Igår när jag låg hemma i sängen och chillade utan både man och barn hemma passade jag på att köra en liten frågestund på Instagram. En följare bad om mitt bästa förlossningstips och det tyckte jag var en så pass viktig fråga att jag tänkte skriva ett enskilt inlägg om det här på bloggen nu ikväll. Inte för att mitt egna svar var helt självklart för OJ vilken svår fråga alltså, men kanske kan det tankesätt som hjälpte mig även hjälpa andra blivande mammor och då är jag mer än nöjd.

Jag ÄR och har alltid varit ett kontrollfreak av rang och bara tanken av en förlossning – den stund i livet då du kanske har minsta möjliga chans att upprätthålla någon som helst kontroll överhuvudtaget – gjorde mig livrädd. Men sedan var det som om något hände i samma sekund som jag såg det där plusset på den där stickan. Kanske något biologiskt, vad vet jag… Hur som helst fylldes jag plötsligt av ett stort inre lugn. Jag kan inte alls minnas att jag kände mig särskilt nervös eller orolig inför den kommande förlossningen, men å andra sidan såg jag till att förbereda mig så mycket jag bara kunde. Jag läste en hel del förlossningsrelaterat och i början av graviditeten lyssnade jag även på många gravidpoddar. I ett avsnitt sa barnmorskan Gudrun Abascal något i stil med att “jag förbereder mig på att vad som helst kan hända, därför är jag lugn”. Den meningen hade jag sedan i bakhuvudet under hela min graviditet och det fungerade väldigt bra för mig. Så… bestäm dig inte eller föreställ dig en massa i förväg, undvik att klamra dig fast allt för mycket vid “jag vill ha det si och så” – i slutändan blir det som det blir ändå. Och sedan påminde jag även mig själv då och då om att kvinnor har ju fött barn i alla tider, så varför skulle inte jag också klara det?! Under den här graviditeten har jag ärligt talat knappt hunnit tänka på den stundande förlossningen, och det har nog mycket att göra med att jag fick en så pass bra upplevelse sist (läs gärna min förlossningsberättelse HÄR). Jag hoppas väl dock på att få slippa en lika lång latensfas denna gång, och det brukar ju gå fortare med tvåan – men har jag klarat det en gång tidigare så ska jag väl kunna klara även det igen. Nu vet jag ju dessutom helt säkert att “belöningen” man får efteråt är värd all smärta i hela världen, tusen gånger om. Älskade älskade barn!

Jag frågade i alla fall även mina följare på Instagram om deras bästa förlossningstips och fick så himla mycket bra svar – så självklart vill jag dela dessa med er:

 • Låt kroppen göra sitt!
 • Tänk på/glöm inte bort andningen!
 • Ta det som det kommer och lyssna på kroppen!
 • Andas lugnt, slappna av, jobba med kroppen.
 • Träna på att coacha dig själv med tankar som för dig till din favoritplats och så vidare.
 • Lyssna och lita på barnmorskorna, de kan det här och är där för att hjälpa dig.
 • Läs boken “Att föda utan rädsla” som tar upp hur man ska slappna av och tänka vid en förlossning.
 • Tänk: “Den här värken kommer aldrig igen, och varje värk för mig ett steg närmre min bebis”.
 • Lägg dig i fosterställning (hjälpte tjejen i fråga att öppna sig från 6 till 10 cm på bara en kvart).
 • Stressa inte upp dig för saker i onödan. Ingen förlossning är den andra lik!
 • Att andas igenom smärtan och acceptera att det är smärtsamt.

Vilket är DITT bästa förlossningstips? 

Finaste bilderna tagna av duktiga Linda Lundquist

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ida

  Värme!! Värmedyna (både elektrisk och vetekudde att värma) är skönt från början till slut samt i efterförloppet. Därtill har jag önskat varma handdukar över hela underlivet under hela krystningsfasen. Detta har varit min absolut bästa smärtlindring
  !
  Att stå upp under värkarna tycker jag också gjort det hela mer uthärdligt än att ligga ner.

  Våga prova utan lustgasen! Jag upptäckte vid tredje förlossningen att den egentligen inte gav så mycket smärtlindring utan mest försatte mig i något slags “drogat” skräckfilmstillstånd. Smärtan kändes mer uthärdlig när jag fick uppleva det sköna med att mellan värkarna vara pigg och alert och kunna kommunicera min vilja.

  Be om att få ta emot bebisen själv om det går! Otroligt häftig känsla!!

 2. elisabeth

  Mitt absolut bästa tips (utöver de bra du radat upp i inlägget) är att ens partner trycker ner på knäna i varje värk. Alltså att man har benen i vinkel när man ligger ner och när värken är på väg så säger man till att han ska trycka neråt med händerna på ens knäskålar. Låter kanske lite knasigt men det har hjälpt mig sååååå jättemycket under båda mina förlossningar. det tog liksom udden av smärtan i värktoppen! Det var min första barnmorska som tipsade om detta men jag har aldrig hört någon anna säga det 🙂 men det funkade verkligen för mig så jag tipsar vidare om det

  1. Sara

   Jag håller med om detta! Min förlossningsbarnmorska tryckte på mina knän under FL och det tog verkligen udden av smärtan!

 3. Sandra

  Mitt absolut bästa tips inför en förlossning är att gå en profylaxkurs. Det hjälpte mig otroligt mycket under min förlossning!

  Det var den och lustgasen som hjälpte mig att få ut mitt barn. Plus min fantastiska barnmorska!

 4. Linda

  Båda mina söner hade bråttom ut. De föddes på 5 timmar och 45 min samt 5 timmar och 30 min när jag var öppen 10 centimeter så jag hann bara med lite gas så mitt tips är bara att lyssna på kroppen.