Nina Malmström

Min förlossningsberättelse med bebis nr 2 (del 2)

Då var det dags för andra och sista delen av min förlossningsberättelse med Olivia. Ni hittar första delen HÄR. Let’s go!

Bilresan från Kungsbacka till Varberg tog ungefär en halvtimma. Hela tiden satt jag med vetekudden tryckt mot nedre delen av magen och koncentrerade mig på min andning. Första delen av resan gick ändå helt okej även om värkarna gjorde allt ondare och ondare, men när vi hade ungefär halva vägen kvar fick jag världens värk och jag kunde på riktigt känna hur bebisen började rotera. Här blev jag faktiskt ganska orolig och bad Gabriel att gasa på rejält. Jag minns att jag började må rätt illa och att jag plockade fram en platspåse om jag skulle behöva spy, men det slapp jag tack och lov (hatar verkligen att spy). Prick klockan elva svängde vi in på parkeringen framför Förlossningen på Varbergs sjukhus. Sedan tog det mig en stund att komma upp till själva avdelningen. Värk efter värk avlöste varandra med bara någon knapp minut emellan och varje gång var jag tvungen att helt stanna upp och luta mig mot något. Väl framme utanför dörrarna till Förlossningen var det först ingen som kom och öppnade för oss – där och då kändes minuterna galet långa. Jag fick en så kraftig värk mitt i allihopa att jag var tvungen att sätta mig ner på golvet då benen knappt bar mig längre. Sjuksköterskan som tog emot oss förstod nog inte riktigt hur nära det faktiskt var – det gjorde nog ingen av oss egentligen – och bad oss sitta ner en stund och vänta på en soffa. När vi till sist fick komma in på förlossningssalen hann hon inte mer än visa var larmknappen fanns och gå ut genom dörren innan jag fick ännu en värk – och då kändes det verkligen som om varenda ben i kroppen var påväg att gå sönder. ”Push the button, push the button” kved jag till Gabriel och vred mig av smärta i på sängen. I samma sekund kom barnmorskan in och jag fick fram att ”nu började det faktiskt göra helt sjukt ont”.

Jag fick lustgas och det kändes alldeles underbart att få försvinna bort lite en stund. Barnmorskan undersökte mig och konstaterade att jag hade öppnat mig åtta centimeter – precis därefter gick vattnet – och när hon kollade igen var jag öppen tio. Vi började diskutera eventuell smärtlindring och jag sa att jag gärna tog epidural som sist om det inte redan var för sent – vilket barnmorskan dessvärre trodde att det var, men hon sa att vi kanske kunde testa ryggbedövning med spruta istället för kateter. ”Det kör vi på”, fick jag fram mellan värkarna som bara kom tätare och tätare, men hann inte så mycket längre än så för plötsligt kände jag hur det börjar trycka på ordentligt. Här minns jag hur jag nästan greps av panik – jag insåg nog mitt i allt hur himla fort det gått och såg framför mig hur jag skulle komma att spricka hela vägen utan någon som helst bedövning – men intalade mig själv att det bara var att gilla läget. Sedan försökte jag dra in så mycket lustgas jag bara kunde för att åtminstone dämpa den kommande smärtan – ända tills själva masken ramlade av från slangen. Haha!

”She’s coming now” ropade jag till Gabriel som nervöst stod och trampade halvt upptryckt mot väggen forfarande med jacka kvar på – och han kom och tog min hand som jag kramade med all min kraft samtidigt som jag tryckte på för kung och fosterland. ”Här kommer huvudet”, tjoade barnmorskan och jag kände efter med handen flera gånger för att sedan dra en lättnadens suck. Jag minns hur jag lutade mig tillbaka och bara log i väntan på nästa krystvärk för att trycka ut resten av kroppen. Nästan i mål – I did it! Barnmorskan frågade om jag ville ta emot bebisen själv, men jag vågade inte riktigt. Det ångrar jag lite idag, men jag har för mig att sjuksköterskan sa att Olivia hade navelsträngen runt halsen när hon kom ut så kanske var det egentligen lika bra att jag lät bli. 23:43 kom vår andra lilla underbara flicka till världen efter två krystvärkar. 22 minuter hann vi vara inne på förlossningssalen och jag tror nog att vi alla, såväl jag och Gabriel som personalen, fick oss en liten chock när vi kollade på klockan för att konstatera detta. Tänk om vi inte hade åkt hemifrån när vi åkte – då hade hon fötts hemma i hallen eller kanske till och med i bilen. Jisses… Barnmorskan och sjuksköterskorna var så gulliga och sa att det var en riktig ära att få vara med vid en sådan här förlossning, att det inte är ofta som mamman är så ”med” vid själva utdrivningsskedet… Och ja, det var verkligen en häftig, men väldigt väldigt intensiv upplevelse.Att ännu en gång få upp en kladdig liten ljuvlig skrutt för allra första gången på sitt bröst var lika obeskrivligt fantastiskt som sist. Gabriel fällde några tårar, men jag var precis som med Isabella alldeles lugn. Det hela kändes bara så himla självklart. Lilla Olivia tittade på oss med sina stora, kloka ögon och började ganska snart att snutta på bröstet. Moderkakan kom ut som den skulle och strax därefter rullades en vagn med den där omtalade brickan in på rummet. Jag mådde fortfarande lite illa och var inte särskilt sugen på att äta, men istället svepte jag flera glas saft. Så gott! Snacka om att man blir törstigt av att föda barn. Haha!Läs gärna också:

Första timmarna efter förlossningen

Min förlossningsberättelse med Isabella

Bästa förlossningstipsen 

6 knep för att sätta igång förlossningen 

6 saker jag inte längtar till efter förlossningen 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Carolina

    Vilken häftig historia! Jag födde andra barnet helt naturligt, efter att första fötts med kejsarsnitt. Jag är så glad att jag var närvarande och med hela vägen genom förlossningen, jag med. Särskilt som det inte blir fler barn för min del så är jag så glad att ha fått vara med om det! Stort grattis och BRA KÄMPAT💪🏿💪🏽💪🏾💪🏼

    1. ninamalmstrom

      Tack så hemskt mycket, det gör mig verkligen glad. Men det blir lite till och från som du märker – ibland mer ibland mindre, beror på min och lillans dagsform och allt annat runt omkring. Haha! STOR KRAM <3