Nina Malmström

Bebis 2 veckor

Idag var vi som sagt på BVC med Olivia och hon går verkligen i sin storasysters fortspår. Allt hennes käkande de senaste dagarna har minst sagt gett resultat. Haha! 3865 gram tung och 52 cm lång är vår lilla sessa numera – det är 600 gram mer och 2 cm längre än när hon föddes. Vi har en supergullig sjuksköterska och när jag berättade hur ofta skruttan velat äta under helgen sa hon att det såklart var jättebra, men att jag måste tänka på mig själv också. Känner jag att det blir för mycket och att jag helt enkelt inte gör något annat än amma, amma, amma så är det fritt fram att börja ge ersättning. Väldigt skönt med den inställningen måste jag säga – allt för ofta hör man ju om det motsatta, som om inte nyblivna mammor redan har tillräckligt med press på sig. Nu trivs jag visserligen med att amma, men de första dagarna är verkligen inte skoj och jag kan absolut förstå att man ger upp. Isabella ammade jag tills hon fyllde ett år och hoppas på att kunna göra det samma med Olivia. Amning (när den fungerar) är väldigt mysigt och dessutom otroligt smidigt. Isabella fick ersättning någon gång ibland, när Gabriel var ute med henne på egen hand, när jag behövde få några timmars sammanhängande sömn eller när mormor och morfar hoppade in som barnvakter – främst då jag avskydde att pumpa. Nu har vi fått en elektrisk pump så den kanske funkar bättre, men annars får det nog bli en flarra ersättning då och då. Vi körde på Baby Semp i tetrapack – så HIMLA bekvämt och väldigt skönt för mig att inte alltid behöva känna mig helt låst.

Hur som helst – annars tycker jag att lilla O har hunnit ändra på sig en hel del sedan hon kom till världen. Hon är redan lite ljusare både i hy och hår och vi tycker att hon börjar likna sin storasyster allt mer. Framför allt de där urgulliga små leendena som kikar fram ibland påminner mycket om Isabellas. Hon sover fortfarande väldigt mycket, men när hon är vaken följer hon en väldigt studerande med blicken. Lilla nacken har varit väldigt stadig från start och jag dör nästan söthetsdöden när hon lyfter på sin gosiga haka och kikar upp på mig emellanåt. Dock verkar hon vara av lite annat skrot och korn än storasyrran som alltid har varit en riktig virvelvind – lillasyster är mer cool och lugn vilket jag även hade en känsla av redan när hon låg i magen, MEN jag ska inte ropa hej ännu. Haha! Lilla ögat har dock inte blivit särskilt mycket bättre trots dropparna vi fick utskrivna av läkaren förra veckan, så imorgon ska vi tillbaka till BVC igen och se vad han säger då. Tycker så synd om lilla skruttan, när hon vaknar är det så igengeggat att det knappt går att öppna. Älskling!Gabriel frågade mig helt seriöst när jag kom tillbaks från BVC om Olivia var 22 cm lång… Alltså, vem är han?!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nat

  hej,

  jag brukar tänka så här när det kommer till små bäbisar och deras matintag, sen om det är rätt eller fel säger jag inte, bara att så här tänker jag. En bäbis är väl typ en bäbis i cirka 1 år och ett år har 365 dagar. Under de första 5 månaderna ammar en bäbis i snitt 10-12 gånger per dygn, varje dag, varje vecka. Från 5-8 månader ammar en bäbis runt 4 gånger per dygn och får vanlig mat eller ersättning i övrigt. Från 8 månader till 12 månader kanske bäbin ammar 1-2 gånger per dygn. På ett ungefär blir det en driljon amningar……….. så om man byter ut ett amningstillfälle av veckans 84 amningar så ammar man fortfarande 83 gånger. 83 gånger är fruktansvärt många tillfällen till mys, pys, och för att ge bäbin allt det superfina som dunderhonungsmjölken faktiskt är. Men som sagt var 83 gånger är 83 gånger är 83 gånger som är 83 JÄKLA gånger.

  Ersättning kan verkligen vara guld värt när man behöver komma bort en kväll och bara rensa tankarna, att då veta att bäbin och pappan har det finemang och att pappan har mat att ge den lill* är ju toppen

 2. Maja

  Hon är så himla fin
  Skönt att amningen funkar. Sen tycker jag det är trist att du skriver så om ersättning. Låst. Barnvakt. Sömn. Barnen är bara små en gång.

  1. ninamalmstrom

   Tack snälla! Ja absolut, barnen är bara små en gång och tiden går alldeles för fort – det håller jag helt klart med dig om, men ett helt år utan någon vidare sömn kan kännas väldigt långt när man är mitt upp i det. Nu kan jag bara prata för mig själv, men för mig gjorde några extra timmar sömn då och då en oerhört stor skillnad. För oj en så mycket gladare mamma Isabella fick efter att jag fått sova halva söndagsnatten ostört efter att ha tagit varje natt mån-lördag själv. Eller när mina föräldrar var på besök och tog med henne ut på barnvagnspromenad så jag fick någon timmes sovmorgon. Glad mamma = glada barn tror jag på, oavsett om maten kommer från bröstet eller en flaska ☺️ Sedan upplevde vi även flaskmatandet som något positivt för relationen mellan bebis och pappa 👍🏼