Nina Malmström

Hejdå mjölkstockning!

Med Isabella fick jag aldrig mjölkstockning, jag hade lite känningar ett par gånger – men då såg jag bara till att amma så mycket som möjligt tills det kändes bättre. Olivia hade dock bara hunnit bli en vecka när det slog till. Fy sjutton alltså, snacka om nära-döden-upplevelse. Inte långt ifrån i alla fall. Dagen före hade jag varit ute på en kort promenad och typiskt nog var det alldeles precis innan den där stormen Knud drog in över Västkusten. Kyla kan säkert också vara lurigt, men det allra värsta för ammande bröst måste nog ändå vara drag och blåst? Jag kunde riktigt känna hur det isade i mina boobs vid varje vindpust, så jag vände hemåt ganska snabbt. Men det var ändå för sent. Morgonen därpå vaknade jag med ett ömmande, rödflammigt och stenhårt vänsterbröst – alltså, det gjorde SÅ ont. Jag kunde omöjligt ligga på vänstersidan och när jag gick fick jag gå med ena armen upplyft för att inte komma emot det onda. Under flera dagar kände jag mig alldeles ruggig och influensig. Jag fortsatte med högsta dosen smärtlindring – två alvedon och en ipren var åttonde timme – men det hjälpte bara lite. Jag försökte såväl mjölka ut för hand som med pumpen, men ingenting funkade. Det kom bara någon lite droppe trots att jag höll på hur länge som helst. Tack och lov fungerade i alla fall högerbröstet ”som det skulle” vilket gjorde att jag aldrig behövde oroa mig inför att lilla Olivia inte skulle få i sig tillräckligt med mat. För stress i sig gör knappast mjölkstockningen bättre.Jag googlade såklart massor under de där dagarna med mjölkstockning, men fick även en hel del bra tips från er fina läsare. Idag har jag satt ihop en liten lista för er andra stackare som drabbas av detta hemska – för det ÄR verkligen alldeles fruktansvärt, inget jag ens önskar min allra värsta fiende.

 • Håll överkroppen varm! Så väl för att förebygga mjölkstockning som för att lindra när den väl slagit till. Jag är numera livrädd för att gå ut med för lite kläder och är väldigt noga med att välja ett sista lager som står emot vind bra. Dessutom har jag speciella ullinlägg i BH:n som bland annat finns att köpa på Apoteket. När jag var dålig gick vetekudden varm konstant här hemma. Varma duschar var också SÅ skönt.
 • Amma i olika ställningar! Om det går kan man försöka amma så att bebisens haka är där stockningen är som värst för bästa ”tömning”. Jag ammade sittande, liggande, i den så kallade ”tvillingpositionen” – men det som hjälpte allra mest av ALLA saker på den här listan var att amma stående på alla fyra, precis som en kossa. Haha! Sjukt jobbigt för armar och ben, men sååå effektivt och bra.
 • Vila, vila, vila. 
 • Amma, amma, amma. Framför allt på det onda bröstet och försök se till så att bebisen gapar stort för ett ordentligt tag. Man kan använda sig av Cottermans handgrepp om bröstet är så svullet så bebis har svårt att greppa. Någon tipsade även om att pumpa ur det onda bröstet samtidigt som eller efter att bebisen ätit från det andra.
 • Pumpa! Det här hjälpte ju som sagt inte mig – testade alla olika möjliga sätt, men det kom inte mer än några droppar. Det verkar dock ha fungerat för många andra så pumpa på!
 • Massera! Det här funkade inte för mig heller, men helt klart värt ett försök. En släkting som bor i Australien hade blivit tipsad om att massera det onda området med en eltandborste och babyolja, det hann jag dock aldrig testa.
 • Ha löst sittande kläder på överkroppen! 
 • Kontakta din amningsmottagning för hjälp! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nat

  va glad jag blir att du blev hjälpt av mitt tips med ”ko-amning”, ja man känner sig helt puckad i den ställningen, samtidigt som man inte kunde bry sig mycket mindre med feber och smärtan från hel—et…. 🙂

  kram