Nina Malmström

Första timmarna efter förlossningen

I samband med att jag la ut min förlossningsberättelse frågade jag om det vore roligt för er att läsa om våra första timmar ihop med Olivia och våra dygn på BB också – och det var ni MÅNGA som ville. Jätteskoj tyckte jag och har haft de här inläggen i tankarna ända sedan dess, men inte riktigt fått tummen ur. Nu så!

Olivia kom ju till världen med raketfart – visst hade jag hört alla historier om snabba tvåan och andra förlossningen gick himla fort både för min mamma + kusin, men jag hade nog inte räknat med att det skulle gå SÅ fort. Nu har hon redan varit hos oss i åtta veckor, men jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad som skedde när jag tänker tillbaka på de där timmarna. Eller snarare minuterna… Haha! Hur som helst kom lillan till världen strax innan midnatt på fredagskvällen, men det skulle dröja ända till lördagmorgon innan vi äntligen fick komma till vårt familjerum på Varbergs BB.Förlossningen gick suberbra utan några som helst komplikationer, men det visade sig ganska snart har Olivia hade lite för låg temp. Hon såg ut att må prima, snuttade ihärdigt på bröstet och kändes varm och go – ändå fortsatte termometern att visa på 35,5 och nyfödingar bör tydligen ha 36,5. Vi låg hud mot hud med varma filtar över, men utan någon effekt så blodprov togs vilket visade på lite lågt P-glukos. Inte lägre än vad det får lov att vara, men ändå lågt så hon fick lite extra mat i försök att få upp värmen. Mitt i allt skulle jag upp och kissa, vilket alltid är lite läskigt efter att man precis klämt ut en hel bebis – men jag hade inte behövt oroa mig tack och lov. Däremot kissade jag typ i nästan fem minuter, det tog liksom aldrig slut. Jag blev alldeles full i skratt när jag satt där på toan och det bara fortsatte komma, det kan jag inte minnas från förlossningen med Isabella.

När inget hände med tempen så rullades det in en värmelampa som vi fick turas om att sitta under, med lilla Olivia hud mot hud och så alla dessa filtar. Jag som faktiskt upplevde att det var ganska kallt i rummet tyckte dock bara det var skönt med lite extra värme och bad även om en sån där liten nätmössa till lillan då jag ju vet att bebbar lätt blir kalla utan något på huvudet. Det fick vi med en gång till Isabella, men tydligen var det något som de numera egentligen hade slutat med för att maxa hud-mot-hud-kontakten. P-glukos-värdet hade i alla fall stigit och såg bra ut, men tempen var fortfarande densamma så Olivia fick lite till extra mat. Nya blodprov behövdes också tas då de tidigare rören inte hade varit tillräckliga. Gabriel stack ut till bilen för att hämta våra grejer och jag bytte den lilla nätmössan mot vår egna i lite tjockare bomull. Och tro det eller ej, men vid nästa mätning hade temperaturen äntligen stigit. Jippie! Mössan kan nog absolut ha hjälp lite – lilla O hade ju ganska mycket hår när hon föddes och om det fortfarande är lite blött är det klart att man kyls ner. Svaren från labbet kom i samma veva och det visade inte på några konstigheter. Hemolgobinvärdet var dock aningen högt, vilket gör att blodet flyter lite sämre och det var anledningen till den låga tempen. Så de fortsatte att ge lite extra mat det första dygnet för att liksom ”späda ut” blodet lite, men sedan var det inget mer med det.Så ÄNTLIGEN kunde vi lämna förlossningsrummet efter drygt nio timmar. Lite komiskt när själva förlossningen bara tog 22 minuter, men såklart jättebra att de var så noggranna med lillan. Så oerhört tacksam för det! Nu var vi dock helt slut efter att ha varit vakna hela natten i väntan på provsvar och så vidare så det kändes helt fantastiskt att få komma tillrätta i vårt egna rum med vår gosiga lilla perfekta bebis. Min allra största rädsla under graviditeten var ju att det skulle vara något fel på den lilla så självklart blir man orolig när man ligger där och bara väntar. Det tar ju såklart på krafterna. Och så en otroligt intensiv förlossning på det! Mer om vår vistelse på BB kommer i alla fall till veckan 🙂 Så länge kanske ni har missat något av det här:

Min förlossningsberättelse med Olivia 

Min förlossningsberättelse med Isabella

Bästa förlossningstipsen 

6 knep för att sätta igång förlossningen 

6 saker jag inte längtar till efter förlossningen 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.