Nina Malmström

Plugga spanska i Barcelona

Läsarfråga: Hej! Du har ju nämnt tidigare att du pluggat spanska i Barcelona, kan du inte skriva mer om det? Hur du gick tillväga, skola, boende och så vidare?

Jo men absolut kan jag göra det. Dock är det värt att notera att det gått ganska många år sedan jag pluggade spanska i Barcelona, så mycket kan ju såklart ha ändrats en hel del sedan dess. Hur som helst pluggade jag spanska ett år 2011-2012 på Internationella Skolorna. Det är en liten svensk skola med svensktalande administrativ personal, men där alla lärare har spanska som modersmål vilket jag tycker är ett stor plus. Jag läste två universitetskurser á en termin vardera som skolan anordnade i samarbete med Mälardalens Högskola. Allt fungerade alltså precis som om jag skulle plugga spanska på universitetet i Sverige – bara det att jag höll till nere i Barcelona istället. SÅ BRA! Jag ansökte via antagning.se, fick 60 högskolepoäng och CSN precis som vanligt. Och jag behövde heller inte betala något för att gå kurserna. Jag tror fortfarande att Internationella Skolorna håller i dessa kurser, eventuellt är det via något annat svenskt universitet – men jag vet även att de erbjuder en rad andra kurser med lite olika utformning.

Jag har även vänner som pluggat på Speak Easy och bara har gott att säga om den skolan. Nackdelen är väl att man där måste betala för att plugga, men även här är kurserna CSN-berättigade. Man kan bestämma väldigt fritt över sina studier, hur många timmar per vecka man ska plugga och i vilket tempo och så vidare. Det ges även kurser på alla olika tänkbara nivåer. Både Speak Easy och Internationella Skolorna ligger mycket centralt och i fräscha lokaler, men sedan finns det ju såklart tusentals andra språkskolor i stan att välja mellan också.

När det kommer till boende kan jag tipsa om att söka i olika Facebookgruppen, till exempel ”Svenskar i Barcelona” och ”Barcelonasvenskar”. Finns såklart många fler, men det är de två jag kommer på nu med en gång. Det allra vanligaste i Barcelona är att dela lägenhet med flera eller bara hyra ett rum då priserna generellt är ganska höga. Man får nog räkna med runt 400-500 euro för ett rum skulle jag tro, sedan tillkommer i princip alltid minst en månads deposition. Vi har hyrt lägenhet via olika förmedlingar och då kan jag tipsa om sidan idealista.com – dock lönar det sig främst om man är på jakt efter något långsiktigt då man ofta även får betala agency fee som sedan inte får tillbaks vid utflytt. Språkskolorna kan säkert också hjälpa till med att hitta boende. Det här är dock en djungel kan jag säga, så det bästa är nog ändå (om man har möjlighet) att leta på plats. Standarden är dessutom ganska mycket sämre än vad vi är vana vid här i Sverige, det kan vara bra att vara förberedd på.

Mitt absolut bästa råd om du funderar på att åka till Barcelona för att plugga spanska är… ÅK! Tveka INTE! Det kommer vara det bästa beslut du någonsin fattat. Barcelona är världens bästa stad och jag är övertygad om att du kommer att älska det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tamy

    Läsvärt med bra info i ämnet.. idealista.com gillar vi också samt även: vibbo.com , milanuncios.es och pisos.com kan också vara värt att kolla in 🙂 . Instämmer i det du också säger med att man verkligen ska våga att åka, finns verkligen allt att vinna. Tack även för en bra blogg.