Spara eller inte spara bebiskläder? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Annons

Spara eller inte spara bebiskläder?

Hej fina ni! Måndag och ny vecka. Igårkväll körde jag en liten frågestund på Instagram och en följare undrade varför jag säljer urvuxna bebiskläder om vi ändå ska ha flera barn. Lite rolig fråga tycker jag, så det tänkte jag svara på idag.

Först och främst, bara för att jag hemskt gärna skulle vilja ha fler barn betyder det ju nödvändigtvis inte att vi faktiskt kommer att få det. Att då ha massor med överfyllda kartonger med små miniplagg som aldrig mer kommer att användas hade nog gjort mig aningen stressad. För jag är en rensare av rang. Jag avskyr verkligen att ha grejer liggande som aldrig används, det ger mig liksom en slags kvävande känsla. Sådan här har jag alltid varit, men det har nog blivit ännu värre (eller bättre?) under de senaste åren då vi ju flyttat så många gånger. Inför varje flytt blir det mer och mer påtagligt hur mycket man faktiskt samlar på sig och därför ser jag ofta till att rensa, rensa och rensa. Det gäller det mesta – papper, skönhetsprodukter, kläder och så vidare – men främst blir det barnkläder då de små ju växer så fort.

Jag sparar absolut en hel del bebiskläder till eventuellt framtida syskon, men jag gör mig också av med ganska mycket. Jag brukar köra 50/50-tänket där ungefär hälften får stanna kvar och den andra hälften säljs, ges bort eller lånas ut till nära och kära eller skänks. De absoluta favoriterna får förhoppningsvis användas på nytt av en lillasyster eller lillebror någon gång i framöver, samtidigt som det även finns utrymme i garderoben att köpa lite nytt. För jag tycker verkligen att handla bebis- och barnplagg kan vara något av det roligaste. Majoriteten av Olivias kläder är ärvda av Isabella och det är SÅ kul att få använda dem igen, men samtidigt hinner ju en del ändras på ett par år. Som förstagångsförälder föll jag främst pladask för allt rosa, småblommigt och gulligull – nu kan man verkligen hitta ALLT i barnens garderober. Jag blandar gärna sött med tufft, färgglatt med jordnära toner, spets med djurmönster. Ja, ni fattar!

Dessutom har i alla fall jag blivit mycket mer praktisk som tvåbarnsmorsa. Jag hade hur många gulliga små klänningar som helst sparade från Isabella, Olivia har väl använt klänning vid högst tre tillfällen sedan hon kom. Jag hade flera små ljuvliga babyskor, men den här gången har de bara fått stå på hyllan som dekoration. Nu är omlottbodies, strumpbyxor och pyjamaser med dragkedja mina bästa kompisar. Att klä på bebisen ska gå så fort och enkelt som möjligt. Så många plagg får helt enkelt flytta ut för att göra plats åt nya (vilket inte alls behöver betyda NYTT från affären, jag älskar att fynda begagnat till barnen). När Isabella hade samma storlek som Olivia har nu var det dessutom mitt i sommaren så vi behöver kanske inte ha 12 kortärmade bodies i garderoben, då är det bättre att åtminstone hälften av dem kommer till användning hemma hos någon annan. Och så kan man köpa några nya långärmade istället för pengarna som man tjänar. Win-win!

Sparar ni alla urvuxna plagg eller hur tänker ni andra som inte känner er helt klara med bebisverkstaden ännu? 🙂 Jag älskar ju att matcha tjejerna också så hittar jag något fint i bådas storlek så slår jag gärna till på det. Perfekt då om man har sålt av lite urvuxet – pengarna från det brukar nämligen gå direkt till barnens “klädkonton”.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Jag är precis i dessa funderingar just nu, har mitt första barn en flicka och mycket tjej kläder och funderar på ska man sälja eller icke! Jag vill absolut ha flera barn inom snar framtid! Men det är så svårt!

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Joo, jag vet 🙂 Allt är ju så fint också! Men jag försöker vara lite hård mot mig själv och tänka 50/50-tänket. Det är ju kul att köpa liiite nytt också…

 2. Sara

  Hej!
  Sunt tänk. Vårt första (och enda än så länge) barn är två år. Jag har sparat ytterst lite för att jag inte vet om vi kommer få fler barn och det kanske inte har samma storlek vid samma årstid och det kanske inte är en flicka? Köpte också bara rosa, blommigt, volanger etc till henne, kläder som jag absolut inte skulle klä en kille i. Sen var pengarna för de sålda plaggen perfekt att använda till klädinköp i nästa storlek.
  Har dock sparat allt i stl 50, det är bara vita och beiga plagg. Och innehåller så många minnen av första tiden.
  Kram

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Ja, men precis… Och om man skulle spara ALLT tar det ju dessutom upp en del plats också. Vi har ingen ytterligare förvaringsplats förutom garderoberna här inne i lägenheten vi hyr, så det får man ju också tänka på 🙂

Annons