Röda fläckar av bebisgröt – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Röda fläckar av bebisgröt

Fyra dagar i rad har vi nu gett små smakportioner av gröt till lilla O. Häromveckan fick vi hem en provpåse från Semper med deras fruktgröt med äpple och päron från sex månader så det passade ju perfekt. Jag hade egentligen tänkt göra egen på havregryn och krossat paltbröd till Olivia, men nu ska vi snart åka till Brasilien och då känns det rätt smidigt med färdiggröt när man är resande fot. Hur som helst – det jag ville komma till var att hon efter de tre första gångerna blev alldeles rödflammig runt munnen, dock inte idag. En av dagarna blev hon även röd runt ögat då hon gnuggade sig med den lilla kladdiga handen. Utöver de röda fläckarna som försvunnit efter någon halvtimme har jag inte märkt någon reaktion alls. Däremot var det bara första gången som hon ivrigt gapade efter mer, sedan har hon nästan ryst av obehag… Jag frågade mina följare på Instagram om någon upplevt samma och fick såååå många svar. Olivia är helt klart inte den enda bebis som blivit rödflammig runt munnen av bebisgröt.

Några skriver mjölkproteinallergi, andra äggallergi, glutenintolerans, överkänslighet mot äpple eller päron… Jag tänker att Olivia borde ha reagerat på amningen om det mjölkprotein hon inte tål – för jag har ju aldrig uteslutit komjölk ur min kost? Dessutom fick hon faktiskt smaka en tesked yoghurt häromdagen (vet att det inte ska ges i några större mängder till barn under året) och då utan reaktion. Ägg har hon också provat vid ett tillfälle, äpple och päron likaså. Och om det vore gluten borde hon väl ha fått ont i magen? Nej, jag får inte riktigt någon klarhet i detta. En följare skrev att hon frågat på BVC och att de då sa att det var vanligt, att det skulle växa bort. Det hade tydligen något med att tarmarna är känsliga och inte vana vid mat att göra, men att man skulle hålla koll på resten av kroppen och om det blev värre… Vi ska på 6månaderskontroll nu på torsdag så då ska jag såklart ta upp det här med läkaren, men det var mest att den där provpåsen börjar ta slut nu och jag funderade på om man kanske istället skulle testa någon annan.

Har ni varit med om detta? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Felicia

  Hej! Vår snart 2 åring har ibland reagerat på kanel och blivit röd som du beskriver.. men det har inte skett varje gång så vi har bara fortsatt 🤷‍♀️ Ang allergier så ta inte ut något i förskott och jo, hade det varit mjölkproteinallergi hade du redan märkt det som du skriver! Mvh sjukgymnasten med en läkare till man 😉

  1. Anne

   Stämmer faktiskt inte alls! Ofta går det bra med mjölk via amningen, men när bebisen testar nåt som innehåller mjölk första gången kommer utslagen. Om det är en äkta IgE- medierad komjölksproteinallergi. /Läkare och mamma till tre allergiska barn

   1. ninamalmstrom
    ninamalmstrom

    Okej, intressant. Men då borde hon i så fall ha reagerat när hon smakade på yoghurt? Eller? En helt ny värld för mig det här med allergier…

  2. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Jo men kanel vet jag att Isabella också har reagerat på någon gång, är ju en ganska stark krydda så tydligen inte ovanligt vad jag har förstått… Tusen tack för din kommentar!

   1. Anne

    Ja, sannolikt. Bara röda fläckar låter mer som allmän irritation, bebisar har ju känslig hud. Komjölksproteinallergi ger oftast mer nässelutslag, eksem, eller diarreer och magroblem.

 2. Nat

  super vanligt
  känsla barn med känsliga magar och som dessutom kanske har känslig hy kan reagera så mot väldigt mycket. Jag hade helt klart avvaktat så länge det bara är på huden och inte inne i munnen eller ger svullnad. Testa en annan sorts gröt, helst egen utan något till och se om det funkar? sen nästa gång kanske du kan lägga till lite äpple och se om det funkar och gången efter kan du ju ta banan eller nåt annat enkelt.

  Två av mina tre har varit känsliga och reagerat mot mycket men allt har successivt växt bort och nu har de inget kvar, MEN när de är förkylda blir de känsliga mot mat igen (weird)
  kram