Nina Malmström

Bebis 4, 5 och 6 månader

Imorgon blir lilla O redan 7 månader gammal och jag har helt missat hennes senaste månadsuppdateringar… Okej, det är nästan att jag skäms lite – men jag får väl helt enkelt skylla på att det är andra barnet. Och att det har varit lite körigt på sistone. Så himla mycket jag haft i huvudet och tänkt göra, men som bara inte blivit av. Som till exempel de här månadsuppdateringarna då, men jaja… bättre sent än aldrig kanske? Olivias 4, 5 och 6-månaders updates får bara slås ihop, finns inte så mycket mer att göra åt saken. Haha!

Olivia 4 månader

På BVC-kontrollen mätte Olivia 63 centimeter och vägde 7050 gram. Fortfarande storlek 62 i kläder som gällde, även om jag började plocka fram några plagg i storlek 68. Hon fick testa små, små mini smaksensationer av bland annat banan och katrinplommon. Väldigt, väldigt populärt! Första gången hon smakade på banan blev hon helt tokig och fick världens sprattelattack. Hihi, så gulligt. Att kika på sina händer, stoppa dem i munnen och försöka greppa efter saker var också sååå spännande – och nya upptäckten blev de små fossingarna. Lilla o fick inte riktigt tag på dem, men på god väg… Hon vaknade fortfarande för att äta om nätterna, ungefär var tredje timme – ibland oftare, men väldigt sällan med större intervall. Tyvärr. Haha! Olivia fortsatte att testa rösten, nu med ordentligt höga skri, och allt pekade på att hon skulle bli en riktig liten babbelbyxa precis som sin syster.

Olivia 5 månader

På BVC-kontrollen mätte Olivia 65 centimeter och vägde 7800 gram. Jag hade nu plockat bort de allra flesta plagg i 62 och körde mest på storlek 68. Lilla O började få riktigt bra koll på det här med att ta tag i saker och stoppa dem i munnen, som till exempel fötterna. De verkade vara väldigt goda att tugga på. Det verkade föresten allt vara för oj som det kliade i munnen. Inga små gaddar ännu, men säkert på god väg för ibland fick hon riktiga kliattacker och nästan högg efter saker som fanns i närheten. Lilla O var rätt glad i mat, även om mammas mjölk fortfarande var det goaste – jag började ge henne en halv tesked av det vi själva åt och hon ratade faktiskt inte någonting (förutom ersättning och nappflaska…). Ägg var mums, ris också, kyckling likaså. Allt möjligt fick hon smaka på och det var väldigt spännande att utforska de olika smakerna. Hon fortsatte att vakna om nätterna för att äta… Nu skulle det nog inte dröja länge till innan Olivia satt helt själv för med stöd gick det himla bra, även om tipprisken fortfarande var ganska hög.

Olivia 6 månader

På BVC-kontrollen mätte Olivia 67 centimeter och vägde 8070 gram. Storlek 68 som gäller, men jag packade även med en hel del plagg i storlek 74 hit till Brasilien. Några passar redan, min stora lilla tjej. Olivia sitter stadigt själv utan stöd sedan någon vecka eller två innan sexmånadersdagen och oj vilken himla mycket nöjdare bebis vi plötsligt fick i samband med det. Så kul! Att ligga på mage är dessvärre fortfarande skittråkigt, men nu trycker hon i alla fall upp sig själv och överkroppen med raka armar och då blir det väl lite mer överkomligt. Hon har gjort några halvtappra ålningsförsök, men kommer mest bakåt eller runt i en cirkel – tror hon går direkt på krypningen som sin storasyster. Ibland när hon sitter upp och vill komma åt en leksak lite längre fram ser det nästan ut som om hon ska börja krypa – hon lutar hela kroppen fram och liksom plaskar med händerna, men så ångrar hon sig i sista sekund.

Lilla O som varit extremt mammig sedan dag 1 har gjort en helomvändning och är numera världens socialaste bebis. Hon skiner upp i världens smile åt allt och alla och vandrar gärna från famn till famn här i Brasilien utan minsta lilla ledsna min. Så nöjd hela tiden och strålande glad som ett riktigt litet solsken. Jag upplever även att Olivias hår bara blir ljusare och ljusare – hon föddes med alldeles svart, men nu är det mer ljusbrunt med massor av små alldeles kritvita fjun under. Spännande! Hennes ögon är fortfarande mörkbruna, storasysters gick ju från blåa till ljusbruna under de första två åren så man vet aldrig även om jag inte tror att lilla O:s kommer ändras något särskilt. Storasyrran är föresten den absolut skojigaste som hon vet. Hundar är spännande, men lite läskiga. Gosedjur likaså.

Olivia helammas fortfarande då det känns mest praktiskt och säkert i och med vår resa, men jag ger henne ofta några skedar av min egna mat och hon ”ber” i stort sett alltid om mer. Vi skippar bebismat, puréer och likaså – mosar än så länge bara samma som vi själva äter och det funkar fint. Tuggar gör hon riktigt bra trots sin tandlöshet, men gaddarna är nog inte sååå långt borta för verkligen ALLT ska in i munnen och bitas på. Olivia har lite svårt att komma till ro vid amningen om det händer mycket runt omkring – hon slänger med huvudet för att se vad som händer, ammar lite, slänger med huvudet igen. Det bästa är att liggamma i sängen, då bara fäktar hon med lilla armen, klappar mig på kinden och drar mig i näsan under tiden. 

Någon vecka innan sjumånadersdagen lärde sig även Olivia att vinka – nu ska vi börja träna på att klappa i händerna. Hon har inte så mycket gaggande för sig för tillfället, utan det är mest utforskande av rösten i form av höga skrin och vrål. Haha! Vaknar om nätterna för att äta gör hon fortfarande, men vi har fått till riktigt bra rutiner här i Brasilien med natt mellan ca åtta på kvällen till åtta på morgonen och så tre sovstunder däremellan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.