Nina Malmström

Långflygning med bebis & små barn

Jag har fått lite frågor om flygresan hit till Brasilien – jag har ju skrivit en del inlägg om detta tidigare så stor risk för upprening, men alltid bra att färska upp minnet. Imorgon är det ju dags igen för oss. Haha! Eftersom Gabriel kommer härifrån och har hela sin familj kvarboende så har det blivit ett par resor fram och tillbaka för att hälsa på släkten under de senaste åren, både med och utan barn. Från dörr till dörr brukar det bli nästan ett dygn på resande fot, ibland ännu mer beroende på vår första destination, En ganska tuff resa att göra, inte minst med små barn. Det är ju en del att tänka på – här kommer mina bästa tips för er småbarnsföräldrar som kanske också har en långflygning framför er.

Boka nattflyg! 

Sedan vi blev föräldrar har vi alltid sett till att boka nattflyg när vi ska resa långt. Man vinner så mycket på att göra större delen av resan under de timmar som barnen åtminstone i vanliga fall brukar sova. Förhoppningvis blir det på så sätt i alla fall några timmars sömn. Mina barn har tack och lov alltid sovit bra ombord på flyg – det är väl något med det där sövande bruset och skumpet.

Boka bebissäng till de minsta!

Olika flygbolag har olika regler gällande maxvikt och maxlängd, men sista gången vi bokade en babycot till Isabella var hon nästan två år. Lite trångt, men helt klart bättre för oss alla än om vi skulle tränga ihop oss med henne i famnen hela natten. För Olivia var det perfekt den här gången – hon sov sin bästa natt på flera månader.

Dela upp resan!

Har man många stopp på vägen kan jag absolut rekommendera att dela upp det hela lite och kanske sova över någonstans längs vägen. Vi valde att pausa resan i ett par dagar när vi kom fram till Rio istället för att direkt ta nästa flyg ner mot södra Brasilien. Det är jag SÅ glad för så här i efterhand. Vi fick alla chans att vila upp oss lite – för det ÄR faktiskt jobbigt att resa långt , såväl för liten som för stor – och försöka anpassa oss något efter den brasilianska tidszonen.

.Ha gott om tid på dig!

Se till att komma i god dit till flygplatsen och boka anslutningsflyg så ni har någorlunda mycket tid på er vid mellanlandningen  – man vet aldrig vad som händer när man reser med små barn, och förseningar kan man ju alltid råka ut för hur som helst.

Packa med något att äta!

Lilla O ammar i princip endast fortfarande, men annars får man lov att ta med den mängd bebismat som man tror kommer behövas under resans gång. Till Isabella tog jag med russin, kex, banan och minimorötter vilket var väldigt uppskattat. Från och med att barnen fyller två år måste man betala för ett säte åt dem och då får de samma mat som alla andra ombord (innan dess ingenting), men risken finns ju att den inte går ned. Packa alltid med lite extra, man vet som sagt aldrig vad som händer.

Packa med tidsfördriv!

För vår treåring var det super med målar- och klisterböcker, gärna några olika så de kan variera sig. Någon bok att läsa är alltid bra, pixi är ju himla smidiga att packa ner. Isabella hade även stoppat i några små figurer i sin ryggsäck, men de kom aldrig till användning – kanske lika bra, så lätt att småsaker försvinner ombord. När hon var mindre slog jag inför en långresa in ett gäng små paket med nya skojiga leksaker, det var väldigt uppskattat. Själva presentöppningen var minst lika spännande som innehållet. Gillar barnen att spela eller titta på paddan eller liknande är det ju alltid bra att ladda den och fixa appar som funkar i offline-läge. Vi har ingen iPad, men Pippispelet på min iPhone är roligt en stund. På de flesta långflyg finns det ju även massor med filmer att välja mellan, nästa gång ska vi nog införskaffa ett par barnhörlurar för de man fick ombord åkte av hela tiden. När Isabella blir lite större tror jag även det kan vara kul att ta med något kortspel, typ UNO eller Lustiga Familjen. Till Olivia räckte det med en skallra och en bitleksak denna gång, prassliga tidningar och halvfyllda vattenflaskor är ju nästan minst lika spännande för bebisar.

Ta med ombyte!

Glöm för all del inte att packa med ombyte både till dig själv och till barnen. Dryck kan spillas ut, flyg kan bli försenade, bagage kan försvinna – till kidsen brukar jag tänka dubbelt av allt. Och tillräckligt många blöjor till de minsta!!! Packa även ner något varm som till exempel en mysig filt eller en extra gosig tröja. Det blir ofta kallt ombord på flyget och det värsta som finns är ju att sitta och frysa.

Bärsele, sjal eller resevagn!

Handbagage, pass och boardingcard – det är ofta mycket att hålla reda på och varje fri hand är uppskattad. Nu senast hade vi med varsin resevagn till barnen som båda går som handbagage när de är ihopfällda. Väldigt skönt vid mellanlandningen när vi skulle ta oss från en terminal till den andra. Bärsele eller sjal till de mindre barnen är också guld värt.

Reseapotek!

Glöm inte att packa ner ett litet emergency-kit med värktabletter, nässpray, snorsug etc. Man vet aldrig när det kan tänkas komma till användning.

Packa smart!

Och sist men inte minst – packa smart. Även om jag ovan främst radat upp saker som kan vara bra att ta med råder jag er samtidigt att försöka hålla handbagaget så litet och kompakt som möjligt. Kabinväskor på hjul och ryggsäckar är smart – ska barnen ha med egna väskor så var helt säker på att de orkar dra eller bära dem själva först. Det är jättegulligt med små barnväskor, men risken är stor att du får gå och dra på en apväska med alldeles för kort handtag plus ditt egna handbagage större delen av tiden.

Lycklig resa & ta det lugnt! Gillade ni det här inlägget? Kika gärna på mina tidigare resetips som ni hittar här:

Så överlever du flygresan med en 2åring

Långflygning med barn – mina bästa tips

Flyga med bebis – mina bästa tips

Flyga 15 timmar ensam med barn

Flyga som gravid

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.