Dags för höstsådd! – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Dags för höstsådd!

Än så länge får man väl ändå säga att det är sommar, men hösten kommer snabbare än vi tror och snart är det faktiskt dags att sätta vårlökar. Brukar ni plantera blommor om höstarna? Det gjorde jag alltid som liten tillsammans med min mamma och det är en barndomstradition som jag hemskt gärna vill föra vidare till mina egna barn. För hur glad blir man inte när det äntligen börjar ploppa upp färgglada krokusar och påskliljor i de tidigare så vinterfrusna rabatterna? Det finns såklart mycket annat än bara vårlökar att odla under hösten och faktiskt kan man vinna en hel del på att starta nästkommande odlingsår redan nu. Fröhandeln Impecta beskriver många fördelar med att förvandla hösten till starten på nästa års odlingssäsong, istället för slutet på årets. När solen och värmen börjar komma tillbaka efter den kalla vintern ligger fröna redan i jorden, redo att börja gro. På så sätt kan man exempelvis skörda sallad, morötter och många kryddväxter ännu tidigare än vanligt. Hos Impecta hittar du inte bara massor med fröer för höstsådd, utan också mycket annat. I sin webbutik erbjuder de både ekologiska fröer till krydd- och grönsaksväxter samt frö till kulturarvssorter med anor hundratals år tillbaka i tiden, liksom alla slags tillbehör du kan tänkas behöva. Jag är ju ett stort fan av allt som kan spara en tid – så hur smidigt är det inte att kunna beställa sådant här online? Och på så sätt kunna ägna en liten extra stund till att påta i trädgården istället?

När jag fantiserar om framtiden ser jag alltid mig själv i en stor lummig trädgård med en prunkande köksträdgård. Tänk vilken dröm det vore att bara kunna gå ut och själv plocka ingredienserna till dagens middag. Jag har dock inte alls några gröna fingrar tyvärr, men man kan väl alltid lära sig? Min faster är grym på sådant här! Hon har en helt otrolig trädgård med ett alldeles fantastiskt grönsaksland. Min mormor var också alltid ute i landet när hon var i stugan om somrarna, min mamma har även hon hållit på en hel del. Så jag har i alla fall några att lära av. Dock har vi de senaste åren haft problem med rådjur. Sist vi var uppe i sommarstugan upptäckte vi faktiskt, till flickornas stora förtjusning, hela familjen Rådjur mitt i maten. Mamma, pappa och så tre små kid som såg precis ut som Bambi i Disney-filmen. Ursöta, men väldigt hungriga och därmed kanske inte så kul att ha i trädgården. De har käkat upp all sallad och även alla röda vinbär. Har ni kanske något bra tips på vad vi kan göra för att rådjuren ska hålla sig borta?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.