11 månader gammal! – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

11 månader gammal!

Herregud – igår natt var det redan 11 månader sedan vår lilla Olivia bestämde sig för att kika ut. Om bara ett par veckor fyller hon alltså ett år. ETT ÅR! Min lilla bebis, hur är det ens möjligt?! Jag skrev på Instagram om hur märkligt det blir med andra barnet. När Isabella var i samma ålder som Olivia är nu tyckte jag att hon var jättestor, alltså JÄTTESTOR. Ja, men typ som ett riktigt barn. Olivia upplever jag fortfarande som pytteliten – helt klart ännu en liten bebis (trots att de enligt BVC-böckerna är nästan på pricken lika). Jag verkade dock inte vara ensam om att känna så här… Det blir väl lätt så med den minsta kanske. Hur som helst tänkte jag att det vore på tiden med en månadsuppdatering, jag var ju ganska duktig på det under i alla fall första halvåret – men sedan föll det lite i glömskan. Får väl skylla på att, som med så mycket annat, det är andra barnet.

 • Olivia är nu 74 cm lång och väger 9325 gram. Hon har storlek 74/80 i kläder och har precis fått ärva Isabellas gamla lära-gå-skor från Kavat i storlek 20. Lite stora fortfarande, men funkar absolut okej för att öva sig med under de små promenaderna. Fyra tänder har tittat fram och tandsprickningen har nog emellanåt varit riktigt jobbig för lilla O. Hon som nästan alltid är på glatt humör har till och från under den senaste månaden klagat en hel del och i samband med det tagit sig för munnen. Skönt nog har detta typ bara skett under dagtid, nätterna har varit lugna tack och lov.
 • När Isabella var lika gammal som Olivia hade jag redan varit tvungen att sätta upp hennes lugg i flera månader. Lilla O har inte ens tillräckligt hår för att göra en tofs, men nu börjar det vara på G. Jag upplever fortfarande att det fortsätter ljusna och när det blir lite svettigt ser det ut att locka sig i nacken. Undrar om det blir lika lockigt som pappas och storasysters?
 • Olivia sover oftast mellan klockan 19 och 7, med vanligtvis två uppvak under natten då hon minst en av gångerna ammar en liten stund. Efter att ha haft rätt bökiga nattningar under en period, då hon bara snurrade runt-runt i sängen, så har det lugnat ner sig och hon somnar för det mesta på bara några minuter. Väldigt skönt! Hon vilar två gånger under dagen och brukar sova mellan en till två timmar.
 • Lilla O älskar typ all mat förutom pulvergröt och leverpastej. När jag försökt servera det har hon ryst av obehag i hela kroppen. Haha! Äta ska hon allra helst göra själv och går inte själva matningsstunden så som hon vill blir hon jättearg. Bestämd liten dam! Fram tills ganska nyligen har hon förresten fortsatt amma ganska mycket – såväl dagtid som nattetid, men efter att hon börjat bitas en del har jag medvetet dragit ner på det en aning. Det blir dock fortfarande ett par tillfällen per dygn.
 • Musik är en favorit och Olivias absoluta favoritsång är Imse Vimse Spindel vilken hon nu grejar rörelserna till. Så gulligt! Precis som storasyster – men där var även I ett hus vid skogens slut poppis. Digga är också kul.
 • Att leka tittut och att gunga är även det himla skoj tycker Olivia.
 • Nu är det bara en tidsfråga innan lilla O börjar gå. Det är det här med tyngdpunkten som hon framför allt försöker få koll på, styrkan i benen har hon absolut och hon vet exakt på hur det ska gå till – men ibland blir det lite vingligt. Får hon bara ett lillfinger att hålla i som säkerhet går det galant, fast ett par steg helt själv blir det också dagligen… så snart så!
 • Olivia är verkligen en riktig liten solstråle – världens gladaste och goaste unge som är nyfiken på det mesta. Hon är väldigt gosig och somnar mer än gärna på magen om man lägger sig med henne så. Det kan jag inte minnas att Isabella gjorde mer än när hon var pytteliten eller verkligen urtrött.
 • Olivia är precis som sin storasyster var en riktig liten härmapa och iakttar oss andra noggrant för att sedan göra exakt likadant. Ger man henne en sko försöker hon med en gång få på den på sin lilla fot och ger man henne en hårborste börjar hon genast försöka kamma sig.
 • Apropå härma så har Olivia också börjat härma det vi säger väldigt. Det har dock inte blivit några riktiga ord mer än “mamma”, “heja heja” och en lite sådär tydlig version på “pappa” ännu. Kommunicerar gör hon allra bäst med sitt lilla pekfinger som bestämt pekar på allt hon vill ha dagarna i ända. När storasyster blir för hårdhänt eller tar något som hon själv vill ha säger hon argt ifrån med ett illvrål. Något man måste lära sig tidigt som lillasyster antar jag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lotta

  Oj, vad hon börjar bli lik Isabella! Har inte sett/tyckt det tidigare. Eller kanske att jag inte sätt det tidigare, då dom är så olika i hårfärg mm. Tycker det är så kul att ni verkligen fått “en av varje”, dvs en blond och en mörk 🙂 Fruktansvärt söta är dom båda två!

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh vad roligt att höra att du tycker det! Gabriel säger samma varje dag och jag börjar nog ana en hel del likheter jag med… Visst är det kul ja – sånt jag skojade om lite när jag var gravid “tänk om vi får en varje”, och så blev det så 🙂 KRAM!