Nina Malmström

Rutiner med en (snart) 1åring

Jag vet inte hur länge jag har utlovat ett inlägg med Olivias rutiner, men bättre sent än aldrig. Eller hur? Det dröjde nog cirka sju-åtta månader innan vi ens började försöka införa några slags rutiner med lillasyster och jag tror att det var ungefär samma när storasyster var liten. Det kändes rätt lönlöst innan då deras behov ändrade sig så mycket och snabbt från vecka till vecka. Framför allt med Olivia då hon i princip helammades fram tills dess (ett val vi gjorde på grund av Brasilienresan) – vi lät liksom henne äta och sova när helst hon verkade känna för det. Men där någon gång efter hon blivit ett halvår och lite till märkte jag stor skillnad då jag åtminstone lyckades följa ett sömnschema någorlunda. Faktiskt så snubblade jag, efter lite googlande, in på Rullavagns sida om just detta där man genom att skriva in ålder på bebisen och vilken tid hen vaknar om morgnarna får fram fram de ultimata klockslagen för såväl förmiddagsnap, eftermiddagsnap och läggdags för kvällen. Självklart är alla barn olika och därför bör väl dessa tider kanske tas med en nypa salt, MEN – sedan jag började följa detta schema så upplever jag att Olivia i det stora hela sover så mycket bättre och att dagarna i allmänhet flyter på allt lättare. Så här brukar alltså en helt vanlig dag i lilla O’s liv se ut:

7:00 Olivia vaknar oftast runt den här tiden och är för det mesta på riktigt myshumör. Ibland ammar vi en stund innan vi kliver upp, eller så gosar vi bara lite i sängen.

7:15 Frukost – oftast äter Olivia havregrynsgröt med mosad banan och mjölk i samt en macka som jag delar i småbitar.

9:15 Mellanmål! Lite olika beroende på om vi är hemma eller inte och vad som finns till hands. Macka, klämmis, banan eller annan frukt för det mesta.

9:30 Förmiddagsnap – Olivia brukar sova i mellan en till två timmar.

Ca 12:00 Lunch! Olivia äter samma mat som oss om vi lagar något eller om det finns rester från gårdagen, annars blir det burkmat.

14:00 Eftermiddagsnap – Olivia brukar sova i mellan en till två timmar

16:00 Mellanmål! Lite olika, se ovan.

Ca 18:00 Middag! Olivia äter för det mesta samma mat som oss.

19:00 Läggdags!

Och så ammar vi någon gång eller två per dag, ibland byts mellis ut mot amning. Lite olika det där. Självklart blir det även lite si och så med rutinerna ibland, inte minst under semestern då ju hela familjens dygnsrytm lätt rubbas. Samma sak om vi är iväg hemifrån en dag – så de angivna mattiderna ovan är väl lite ungefärliga, men sovtiderna försöker jag ändå alltid hålla på så gott det går. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kaffestund

    Älskar rutiner! Men var beredd på att det hela kan gå i stöpet när det blir nya utvecklingsmoment. Men du har alltid stommen att återgå till. Huvudsaken är att alla vänjer sig vid att det finns rutiner. Sedan kan de finjusteras i enlighet med behov.