Bebisar som går ner i vikt? – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Bebisar som går ner i vikt?

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg att vi varit på ettårskontroll med lilla O. Hon fick bland annat tre sprutor – de två vanliga som alltid ges vid tolv månader, men också mässlingsvaccinationen ett halvår i förväg. Lika bra i fall vi ska ut och resa något i vinter. Hon blev ganska ledsen efter de tre sticken, men det glömdes bort rätt fort med hjälp av såpbubblor, nappen och mammas famn. Annars gick allt bra, men något som faktiskt förvånade mig väldigt var att Olivia hade tappat vikt sedan tiomånadersbesöket. Kanske inte så konstigt egentligen – då hon dels haft två rejäla omgångar influensa med öroninflammation därtill och dels börjat gå. Såklart är hon jättemycket mer aktiv nu än när hon kröp, hon är liksom inte still för en hundradels sekund längre. Knatar runt här hemma, klättrar upp på allting och slänger sig handlöst framåt eller bakåt. En riktig liten virvelvind med andra ord. Men ändå, mina barn har aldrig gått ner i vikt tidigare. Deras tillväxtkurvor har typ alltid pekat spikrakt uppåt. Så det var någonting nytt. Isabella var visserligen bra mycket senare med att gå jämfört med Olivia och var nog inte sjuk överhuvudtaget under hennes första två år, så visst kan det nog göra skillnad. Lite ovana siffror för mig som mamma alltså, men inget som varken sjuksköterskan eller läkaren la någon större vikt på så säkert inget att oroa sig över…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anne

  Min bebis var en stor tjej på 4,4 kg vid födseln och ammade upp sig rejält till nästan 9 kg vid 5 månader. Sen började tandsprickning, förkylningar och amningskrångel, samt allmänt liten i maten. På 7 månader gick hon bara upp 900 g och rasade två kurvor. Det här är mitt fjärde barn och jag var så orolig hade inte varit med om detta. Vid 12 mån var det som att hon blev mer intresserad av mat och nu äter hon trots tandsprickning och förkylningar och väger nu 11 kg vid 14 mån, sån lättnad! Ammar en del fortfarande och dricker lite välling efter kvällsgröten. Jag brukar också ge dubbla middagar ibland.

 2. A-M

  Min son gick ner 1/2 kg från 10 månaders till 1-årskontrollen. Började gå och slutade amma under den perioden. Fick gå på en extra vägning och kolla så det vände igen!

 3. Lovisa

  Min lille kille på 13 månader nu gick oxå ner i vikt när han blev sjuk. Men åt ikapp sig sen. Nog rätt vanligt, spec med nr 2 då dom lätt smittas av storasyskon💕

 4. sophie

  Våra söner har alltid varit känsliga för sjukdomar, minns att äldsta sonen stog still i vikt mellan 8 och 10 månader för att han var rejält sjuk men är han på bara en månad efteråt hade tagit igen allt enligt kurvorna och gått upp nästan 1 kg. Så det är säkert ingen fara så länge hon äter.

  1. ninamalmstrom
   ninamalmstrom

   Åh vad skönt! Jaa, äter gör hon hela tiden haha. Helt galen i mat! Tack snälla för att du delade med dig <3