Lära barn äta själv – med sked – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Lära barn äta själv – med sked

Hej fina ni! Varje gång jag lägger upp en Instastory från när Olivia äter får jag massa frågor om hur vi har lärt henne att äta själv med sked och jag vet aldrig riktigt vad jag ska svara. För ärligt talat har vi inte gjort någonting, hon har lärt sig själv. Det var exakt samma med Isabella. Från att de började äta riktig mat så har de fått kladda och gegga bäst de velat. Vi har såklart börjat att mata med sked, men också låtit dem utforska maten själva. Först med händerna, men ganska snart började båda två bli nyfikna på skeden. När Olivia och Isabella var runt tio månader började de plötsligt totalvägra allt annat än att få äta själva och då har det bara varit att gilla läget. Det har förstås blivit jättekladdigt, men nästan ännu kladdigare om vi försökt mata för då blev båda barnen helt ursinniga, fäktade och vevade ilsket med de små armarna. Så på den vägen är det.Nu äter Olivia riktigt bra med sked, men ibland går det smidigare med händerna. Jag som egentligen avskyr kladd har helt enkelt bara fått blunda och vänta med att sanera barn, matstol, golv och väggar runtomkring tills matstunden varit över. Haha! Så mitt bästa tips är väl egentligen att se till att ha bra “utrustning” som är lätt att göra ren efteråt. Smarta haklappar – jag gillar de urgröpta som samlar upp det värsta spillet, men finns ju också sådana där heltäckande i typ galontyg. Bästa tycker jag nog dock egentligen är att låta barnen äta nakna, eller åtminstone i bar överkropp om man vill slippa allt för mycket smutstvätt. Greppvänliga små skedar är förstås också bra, jag har även sett sådana där tallrikar som man liksom klickar fast och som sedan inte går att rubba. Inget vi har testat, men verkar ju super då småttingar har en viss tendens att kasta saker på marken. Haha! Barnmatsstolar där brickan kan tas av och sköljas av i diskhon eller kanske till och med köras i dismaskinen är ju också guld värt. Bra mat att börja med när skeden ska fram är väl sånt av lite lagom kladdig konsistens, ni vet som liksom nästan fastnar av sig självt på skeden. Vill man träna pincettgreppet är det perfekt med ärtor, majs och små, små bitar av vanlig mat.Ja, det blir ju såklart jättekladdigt – men för mig som varit ensam mycket med de små har det funkat perfekt. Barnen har hållit sig själva sysselsatta en bra stund där de fått sitta och plocka och gegga samtidigt som jag fått en chans att faktiskt också få lite mat i magen. Win win!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.