Nina Malmström

Olivias utveckling 16 månader

Så kul att ni var så många som hittade tillbaka hit igår. Det var verkligen roligt att se! Bästa ni! Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om Olivias utveckling och det kändes ju som en kul grej, för det har minst sagt hänt en himla massa sedan sist. Jag har numera en liten tjej här hemma, snarare än en bebis. Lilla O går runt och styr och ställer här så det står härliga till. Ganska tydligt vem som är mini-bossen i huset. Isabella har inte en chans när lillasyster är i farten, SÅ envis och SÅ bestämd. Och Bellsan som verkligen är världens snällaste storasyster. Hon får stå ut med en hel del, stackarn….Olivia är alltså nu exakt 16,5 månad (var tvungen att kontrollräkna – slutade nog att räkna i månader för länge sedan, en sak som helt klart blir annorlunda med andra barnet…). Vi har inte varit på BVC sedan ettårskontrollen så jag vet varken hur lång eller tung hon är, men har ganska nyss börjat med storlek 86 i kläder. 80 funkar dock fortfarande. Lilla O är ALDRIG still, hon har alltid bråttom och springer vart hon än ska. Hoppar, hänger och klättrar. En riktig liten busunge som gärna gör saker hon mycket väl vet om att hon inte får, alltid med bus i blicken. Vi har i princip aldrig haft ”problem” med att Isabella hittat på några små hyss, men Olivia kommer garanterat vara den unge som ritar på möblerna, klipper håret själv, häller ut mjölet, hänger sig i lampan. Haha! En riktig liten galning alltså…

Storasyster är största idolen och Olivia strävar varje vaken sekund efte att göra precis som Isabella. Hon kopierar ALLT. Hon tror att hon är minst lika stor och klarar av minst lika mycket, om inte ännu mer. Och när saker och ting inte riktigt blir som hon tänkt sig blir hon helt vansinnig. Hon är extremt sällan ledsen, nästan alltid strålande glad – men också stundtals arg som ett litet bi. Lilla O har ett riktigt hetsigt temperament. Även om det blir en hel del bråk mellan flickorna (9,5 av 10 gånger Olivia som startar) så älskar de varandra mer än något annat. De gosar, pussas, kramas och busar så himla mycket och det är bara SÅ fint att se. Mitt mammahjärta både slår volter och smälter flera gånger om. Älskade ungar! Olivia är dock väldigt avundsjuk på sin syster och blir himla sotis om hon inte får sitta allra, allra närmast mamma, pappa eller morfar, som är den stora favoriten. Hon är fortfarande hemma med mig om dagarna, men spenderar minst en dag i veckan med morfar, så jag ska kunna sitta med mitt plugg. Hon TOKÄLSKAR sin morfar! Annars är Olivia faktiskt inte särskilt blyg och det är superspännande med andra barn, framför allt de som är mindre än henne själv. Det är SÅ kul med bebisar!Åtta små gaddar har Olivia i munnen och jag har typ aldrig märkt av när det de varit på G. Isabella hade det riktigt kämpigt, åtminstone med de första, men med O har de liksom bara plötsligt en dag funnits där. Skönt! Hon borstar dem mer än gärna, en riktig liten tandborste-tok. Annars ÄLSKAR hon musik och att dansa. Hon kan inte ens höra ett trummande rytmiskt ljud utan att börja svänga på den lilla rumpan. Så gulligt! Gunga och åka rutschkana är andra favoriter. Olivia älskar även att leka med dockor och gosedjur, och att leka i leksaksköket. Och så att vara i det riktiga köket såklart. Hon äter det mesta, men om man försöker få i henne något hon inte gillar blir hon jättearg. Efter att helt och hållet koncentrerat sig på det motoriska har talet nu ”äntligen” börjat komma igång. Det är så mysigt när småttingarna börjar prata, tycker jag. Lilla O förstår i princip allt på både svenska och portugisiska och har väl kommunicerat ganska bra med sitt lilla pekfinger, men nu kommer nya ord varje dag. Mamma, pappa, Bella, Ia (Olivia), offa (morfar), mommo (mormor), Stina (kusinen); Bobbo (morbror), Kal (Carl), leka, oj, aj, bra, nej, ja, äta, äpple, bomma (blomma), docka, titta, hej, tack, blä, sitta, den, där, ärta, putta (prutta), pasta, sko, bok, ko, bebi, katt, gunga, bil, öppna, stänga är bara några av alla. Uva (druva), pai (pappa), mãe (mamma), não (nej), tchau (hejdå), oi (hej), vovo (farmor/farfar), beijo (puss) är några av de portugisiska. Hon har full koll när det gäller att peka ut kroppsdelar och att härma hur olika djur låter på såväl svenska som portugisiska. Så kul att få följa med på dessa språkresor! Det ska bli spännande att se hur portugisiskan utvecklas när vi ska till Brasilien senare i vår.

Något mer som ni skulle vilja veta? Hade det varit roligt att läsa om Olivias rutiner? Hur en helt vanlig dag i lilla O’s liv ser ut? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eva

   Tänk va tiden går snabbt- va hon har utvecklats lilla Olivia. Roligt att lösa lite mer om hennes utv2ckling. Klart de vore roligt att läsa om hennes rutiner oxå. Du har två helt.underbara döttrar. Kram till er ❤❤❤❤

   1. ninamalmstrom

    Jaaa, det gör det verkligen 🙂 Hon börjar bli så stor! Kul att se dig här på bloggen igen gulliga du! STOR KRAM