Bästa tipsen inför potträningen – Nina Malmström
ninamalmstrom

Nina Malmström

Bästa tipsen inför potträningen

Jag har fått flera frågor på Instagram rörande potträningen med Olivia, och om jag inte kan dela med mig av lite tips. Så visst kan jag det! Sommaren närmar sig med stormsteg och likaså semestern – en tidpunkt då många brukar välja att säga hejdå till blöjorna, så kanske den här listan kan vara intressant för fler? Har för mig att jag gjorde något liknande inlägg när vi körde med Isabella, men det var ju ett bra tag sedan så kan säkert vara läge med en uppdatering 🙂

Vi tog bort blöjan på storasyster när hon var 19 månader och det funkade absolut bra. Det var dock en rätt händelserik period i våra liv med väldigt mycket resor fram och tillbaka över jordklotet så i efterhand kan jag tänka mig att vi hade vunnit lite “tid” på att kanske börja något senare, då det här märktes av på att det kom lite bakslag då och då med mer torkande av golv än tidigare. Hur som helst har vi i princip inte haft en enda “olycka” sedan hon fyllde två år (förutom på förskolan, men det visade sig snarare handla om en osäkerhet över hela förskolesituationen än hennes blåskontroll) och hon har mer eller mindre skött sina toalettbesök själv sedan dess. Med lillasyster tänkte vi av bekvämlighetsskäl vänta tills sommaren kom, men så länge hade hon visst inte tålamod att vänta. Så när Olivia, för två veckor sedan och då även 19 månader gammal, helt på eget bevåg bestämt vägrade ta på sig sin blöja så var det bara att hänga på. Egentligen är hon kanske ett “dåligt exempel”, då hon sedan start bara kört på som om hon aldrig gjort något annat tidigare – men jag tänker ändå att jag sätter ihop en liten lista med mina bästa tips baserat på vad som funkat för oss. Jag är givetvis ingen expert, men tycker själv att det är himla intressant när andra delar med sig av hur de gått tillväga i olika situationer så varför inte 🙂 Glöm dock inte att alla barn är olika och vad som fungerar för den ena kanske inte alls funkar för den andra. Och till dig som förälder, ha tålamod och kom ihåg att ett litet steg ALLTID är bättre än ingenting alls. So here it comes:

  • Ta er tid! Försök att köra igång under en lugn period då ni inte har mycket, annat eller helst inget alls, inplanerat. Håll er hemma, eller i trädgården, och fokusera bara på att bekanta er med den nya situationen och på att lära känna barnets signaler. Låt pottan följa med överallt – flytta med den om ni går till ett annat rum och påminn barnet om var den står någonstans och att det är där kisset (och bajset) ska hamna.
  • Apropå nummer två, så har jag faktiskt satt mina barn på pottan redan från att de var kring året. Så fort jag såg minsta lilla signal på att det var dags flyttade jag dem dit och ganska snart fattade de grejen – och började själva säga ifrån. Så när det varit dags att ta bort blöjan helt har redan den biten varit avklarad och tack vare det har vi faktiskt aldrig haft någon bajsolycka. Så det kan jag absolut rekommendera om ni känner att det passar er.
  • Rumpan bar eller underkläder? Jag har läst att rumpan bar är att föredra de första dagarna då tighta trosor/kalsonger kan spela muskelminnet ett spratt eftersom det påminner om blöja. Så Olivia fick springa nakenfis undertill de första två dagarna innan vi testade med lite lösare byxor. Då hon nästan bara har tights i garderoben körde vi med det dagen efter och även det funkade toppen, men sedan väntade vi nog nästan en hel vecka innan vi provade trosor. Hon hade fortfarande stenkoll, men skulle det vara så att det inte funkar för er så är det ju bara att ta av byxorna/underkläderna igen och vänta in att barnet blir lite mer medvetet. När det väl är dags för underkläder – köp några kalsonger/trosor med ditt barns favoritkaraktär eller låt kanske helt enkelt hen få följa med till butiken och välja. Det brukar vara väldigt uppskattat av de små! Olivia ÄLSKAR verkligen sina Pippi-trosor.
  • Aldrig negativ! Nu verkar ju vår lilla O har pottränat sig själv i smyg för jag kan typ räkna på en hand hur många gånger vi har behövt torka golv, men storasyster sprang och småskvätte en hel del under de första dagarna. Då lyfte vi henne bara till pottan, påminde henne helt neutralt om att det ju var där som kisset skulle vara och lät henne avsluta i lugn och ro. Sedan har vi varit tydliga med att nu måste vi torka upp kisset på golvet, tvätta av och byta kläder – men aldrig, aldrig, aldrig med en negativ ton. Försök istället se varje “olycka” som ett träningstillfälle, det är ju toppen att de får öva sig. När mina barn har träffat rätt har vi alltid firat – klappat i händerna, gjort en liten segerdans och gjort “high-five”. Här är nog alla barn olika, men med våra har det funkat toppen och det har gjort hela pottgrejen till något superkul. Vi har dock undvikit att berömma genom “vad duktig du var” och istället fokuserat på “åh, vad skönt att kisset kom i pottan”.
  • Rutinpotta eller ej? Med Isabella vill jag minnas att vi rutinpottade ganska mycket i början – då ställde vi dock aldrig frågan “behöver du kissa“, utan snarare “kom så går vi och kissar” eller “jag ser att du behöver kissa nu” och så vidare. Det har dock nästan varit omöjligt med Olivia. Hon är SÅ bestämd och vill absolut inte göra som vi säger – så där har vi helt fått backa, och uppenbarligen klarar hon det galant utan vår hjälp. Och egentligen tror jag kanske nog att det här är det bästa sättet. då barnen ju faktiskt får en ärlig chans att själva på riktigt lära känna sina egna signaler. Men återigen, alla barn är olika.
  • Se till att ha mycket ombyten! Bunkra upp med lite extra underkläder och byxor så ni inte måste tvätta konstant. Jag fick ett supertips om att ha en hink med vatten och lite tvättmedel i stående i duschen, där man bara kan slänga alla nerkissade plagg i väntan på tvätt. Väljer ni att att ta bort blöjan under något av årets kallare perioder kan det vara smart att införskaffa någon extra overall eller extra överdragsbyxor. Försök helt enkelt undvika alla moment som på något sätt kan upplevas jobbiga, att potträna en liten kan redan vara rätt krävande som det är.
  • Gör potträningen till något roligt! Det här har inte behövts med Olivia, men med Isabella svalnade nyhetens behag efter ett tag och då fick vi testa lite nya alternativ för att pottan skulle kännas roligare. Jag minns hur vi satt bredvid och läste sagor, tittade på något kul på telefonen, lyssnade efter kisset, ropade på kisset, sjöng sånger, visade mormor/dockan/gosedjuret hur man kissade på pottan. Vi lekte även att dockorna och gosedjuren behövde gå på pottan. Varför inte låta de små följa med till butiken och välja ut fina klistermärken som de får sätta på pottan när kisset eller bajset hamnar rätt? Testa att erbjuda toaletten eller toalettring istället för pottan? Olivia varvar pottan med toaletten – och så “vattnar” hon gärna gräset när vi är utomhus 😉
  • Skydda och plocka bort! Jag hade egentligen tänkt ta bort våra mattor och skydda soffan inför potträningen med Olivia, men allt kom så plötsligt och det hanns liksom inte med – och har ju uppenbarligen inte heller behövts, men det kan ändå vara ett himla bra tips. Plastad frotté är till exempel super – även i sängen, bilbarnstolen och barnvagnen. De är ju lite otympliga att tvätta och göra rena.

Det var nog allt jag kunde komma på för stunden. Tveka inte att lämna en kommentar om det är något ni undrar över. Och som sagt, alla barn är olika och det är mina döttrar två levande exempel på. Vad som fungerar för den ena, kanske inte funkar alls för den andra. Var även beredd på bakslag – det är absolut inget konstigt och väldigt vanligt framför allt om det är något annat i barnens liv som nyligen har förändrats, till exempel en flytt, ny förskola eller bara ny pedagog, småsyskon och så vidare. Stort lycka till! 

Olivia är SÅ stolt över att ha slutat med blöjan, få ha trosor och gå på pottan eller toaletten som en stor tjej. Isabella är också SÅ stolt över sin lillasyster och helt klart en av hennes största supporters. Älskade ungar! Så himla stora plötsligt!Så skönt ändå för Olivia att slippa blöja i sommar. Bra för såväl barnets hud och föräldrarnas plånbok som för miljön, tänker jag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ninamalmstrom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.